Is het goed om vrienden te blijven met je ex?
Over het algemeen luidt de opvatting dat het niet de gezondste of beste optie is om vrienden te blijven met je ex, omdat de kans bestaat dat jullie weer bij elkaar zullen komen. Op deze manier kunnen jullie terugvallen in dezelfde dynamiek die jullie eerder niet leuk vonden, ook al is het tussen jullie nu ‘anders’.
Sommige deskundigen beweren dat het beter is om na een relatiebreuk alle banden te verbreken en om een leven op te bouwen waarin er geen ruimte is voor onze vorige partner. Aan de andere kant bestaat de overtuiging dat iemand met wie we ooit een goede relatie hebben gehad ook in een andere vorm iets positiefs aan ons leven kan toevoegen.
Redenen om geen vrienden te blijven met je ex
Als jullie relatie niet gezond was, dan is het ook niet gezond om vrienden te blijven nu jullie uit elkaar zijn. Je ex is in dit geval iemand die niets positiefs aan je leven toevoegt en die jou in plaats hiervan verdrinkt in een zee van problemen. Een bijzonder ernstig geval van ongezonde relaties is een relatie waarin er sprake was van enige vorm van mishandeling.
Natuurlijk weten we allemaal dat het gegeven dat een relatie beëindigd is niet hoeft te betekenen dat de liefde, begrepen vanuit romantisch perspectief, verdwenen is uit de harten van de leden van deze relatie. Als de gevoelens wederzijds zijn, dan is het over het algemeen zo dat het stel weer bij elkaar komt. Tenzij er sprake is geweest van werkelijk verwoestende omstandigheden, zoals de omstandigheden die we eerder vermeldden.
Als de gevoelens niet wederzijds zijn, dan is de breuk vaak ontzettend moeilijk. De persoon die nog altijd liefde voelt is geneigd een innerlijk conflict te ervaren, hij voelt tenslotte verbondenheid met de vorige partner maar moet tegelijkertijd dealen met afstand. Relaties die op deze manier eindigen, raken dan ook vaak volledig verwoest.
Een van de beste redenen om de banden met je ex te verbreken is om conlicten te voorkomen met je (toekomstige) nieuwe partner. Als er iemand is die voor jaloezie kan zorgen, dan is het wel de vorige vlam van je huidige geliefde. Oude geliefden worden door de nieuwe partner gezien als een bron van verleiding, een van de meest gevoelige punten waarop de nieuwe liefde kan breken.
Is er een positieve kant?
Die kan er zijn. Dat de liefde voorbij is hoeft niet te betekenen dat de relatie ook voorbij is. Het is zelfs zo dat mensen die ooit eens van elkaar gehouden hebben vaak altijd om elkaar zullen blijven geven, zelfs als de manier waarop ze dit doen verandert. Met andere woorden, de mensen die belangrijk voor je zijn zullen belangrijk voor je blijven, ongeacht of het contact wel of niet in stand wordt gehouden.
Onze vorige partner kent ons, weet wat ons kwetst, en weet wat onze verlangens zijn. Misschien is de liefde voorbij, maar hij kan nog steeds onze gezichtsuitdrukkingen lezen en ons in zekere mate begrijpen, iets dat over het algemeen moeilijk te bereiken is. Moeten dit soort relaties, die jaren hebben gekost om sterk te worden, dan volledig door ons worden verbroken?
Waarom zouden ze ons niet gelukkig kunnen blijven maken? Waarom zouden ze geen positieve dingen aan ons leven kunnen blijven toevoegen? Ik kan nu even geen enkele universele reden bedenken die genoeg is om deze vragen te beantwoorden.
Uiteindelijk is het wel of geen contact houden met een vorige partner dan ook een persoonlijke beslissing die risico’s in zich draagt en tot conflicten kan leiden, maar die tevens geweldige voordelen en geluk kan bieden, zelfs al is dit geluk niet langer afkomstig uit dezelfde plek als eerst. Jij bent degene die verstandig moet zijn en die de beste beslissing moet maken, waarbij je rekening houdt met de omstandigheden die we eerder noemden en alle andere die je je maar kunt bedenken.
Afbeeldingen met dank aan Dragunsk Usf