Je intuïtie ontwikkelen: vijf manieren om dit te doen

Je intuïtie ontwikkelen: vijf manieren om dit te doen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Je intuïtie ontwikkelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In werkelijkheid is het een vaardigheid die je kunt koesteren en perfectioneren. Veel mensen hebben een krachtig en schijnbaar aangeboren instinct. Toch gaat instinct meer over het meegaan met de stroming dan over het hebben van de ‘juiste ‘intuïtie.

Je intuïtie ontwikkelen biedt bepaalde voordelen. Deze vaardigheid helpt je goede beslissingen te nemen, problemen op te lossen, succesvoller te zijn en sneller gevaar te voelen. Om je te helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheid, volgt hier een lijst van vijf manieren waarop je je intuïtieve capaciteiten kunt verbeteren. Waar wacht je nog op?

“Intuïtie is de helderheid die het hart kent en de geest over het hoofd ziet”.

-Anoniem-

Je intuïtie ontwikkelen op vijf manieren

1. Vertrouw op je gevoel

Vertrouwen op je gevoel kan je helpen om uit een ongemakkelijke situatie te komen. Het kan je ook helpen een belangrijke beslissing te nemen. Hoe vaak ben je niet bij iemand geweest met wie je voortdurend ruzie maakte? Heb je ooit een baan gehad die je niet beviel en waarover je instinct je zei dat je ermee moest stoppen?

Dit soort gevoelens zijn nuttig vanwege een zeer belangrijke reden. In tegenstelling tot rationele en bewuste besluitvorming zijn ze niet gebaseerd op een overdaad aan informatie. Dit brengt ons tot een soort van paradox. Omdat dit soort gevoelens niet alleen werken op het bewuste gebied, houden ze rekening met veel meer informatie. Dus als je snel een beslissing moet nemen, vertrouw dan op je gevoel.

Je intuïtie ontwikkelen door te luisteren naar zowel je hoofd als je hart

2. Laat je intuïtie niet vertroebelen door vooroordelen

Soms is het ontwikkelen van je intuïtie niet eenvoudig. Je zou kunnen denken dat je het in de praktijk brengt, maar je krijgt niet de resultaten die je verwacht. Dit kan gebeuren omdat je je vooroordelen verwart met je intuïtie. Vooroordelen zijn vooringenomen ideeën die diep in je zijn geworteld. Ze gaan zo diep dat je niet kunt zien of het je ideeën zijn of dat je ze hebt aangeleerd. Hoe kunnen we de mist doen verdwijnen die deze verwarring veroorzaakt?

“Twee geblinddoekte ogen zien duidelijker dan een vertroebelde geest.”

-Anoniem-

Laten we zeggen dat je voor een beslissing staat en dat je gevoel je iets vertelt als, ‘deze persoon is niet goed voor je’. Op dat moment moet je stoppen, analyseren en nadenken over in hoeverre je vooroordelen je gevoel beïnvloeden. Merk op of ervaringen uit het verleden je idee over die persoon doen wankelen.

3. Mindfulness kan een belangrijke bondgenoot zijn

De kans is groot dat je wel eens iets gehoord hebt over mindfulness en meditatie. Beide technieken helpen je om je te concentreren op het huidige moment. Ze helpen je ook om je geest te bevrijden van ongezonde gedachten. Als je mindfulness en meditatie beoefent, zul je in staat zijn om aandacht te besteden aan de details van je omgeving die je eerder miste.

Mindfulness en meditatie helpen je in contact te komen met jezelf. Zij maken je bewust van de vooroordelen die we eerder hebben besproken. Dit zijn ideeën die voortkomen uit de maatschappij en cultuur waarin je bent opgegroeid, maar die geen deel uitmaken van jou. Met geduld en minstens vijf minuten dagelijkse oefening kun je je bevrijden van angst en stress. Je verbindt je met het hier en nu, en observeert je gedachten zonder te oordelen. Deze oefening leert je om je innerlijke stem en intuïtie te horen.

Blad op rots

4. Leer om meer empathisch te zijn

Empathie is een andere vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Dankzij empathie kunnen mensen zich in andermans schoenen verplaatsen. We kunnen leren begrijpen hoe zij zich voelen in hun specifieke situatie. Het is een ongelofelijk instrument om samen te werken en relaties te versterken.

Je intuïtie ontwikkelen vereist dat je oefent om meer empathisch te zijn. Hoe kun je dat doen? De volgende keer dat je bij iemand bent, probeer je aan te voelen wat diegene denkt en voelt. In het begin is het beter om dit te doen met mensen die je heel goed kent. Op die manier voel je je prettig genoeg om ze te vragen of je gelijk hebt.

Het analyseren van non-verbale communicatie is hierbij zeer nuttig. Bovenal moet je de rede opzij zetten en naar je ‘zesde zintuig’ luisteren. Op die manier komen je aannames dichter in de buurt van wat de ander werkelijk denkt en voelt. Dit is een uitstekende manier om je intuïtie te ontwikkelen.

5. Spelen met visualisaties

Als je iets leuks wilt proberen, probeer dan visualisatie. Het lijkt misschien niet zo, maar visualisaties helpen je om je intuïtie te ontwikkelen. Doe dit als je alleen bent, in een rustige ruimte waar je je kunt voorbereiden op de oefening.

Vrouw kijkt uit over water

Begin door je ogen te sluiten en je voor te stellen dat je je op een prachtige plaats bevindt die je zelf hebt uitgekozen. Het kan een huis zijn, of een landschap. Het idee is dat je het kunt zien, erop kunt focussen en alles kunt voelen wat je je voorstelt. Je kunt de wind, de hitte, de zon, een knuffel, iets dat je aandacht trekt, of een kleur voelen. Neem een paar minuten de tijd om te visualiseren, en open dan je ogen. Je zult je geweldig voelen en je zult je intuïtie verbeterd hebben.

“Logica is bijna altijd goed, maar intuïtie is nooit verkeerd.”

-Anoniem-

Wanneer we klein zijn, volgen we intuïtie meer dan reden. Naarmate we opgroeien, beginnen we meer aandacht te besteden aan de rede. Toch overtreft het benaderen van alles met verstand eigenlijk onze cognitieve capaciteit. Het verhoogt stress en leidt tot fouten.

We hebben allemaal dit zesde zintuig, maar velen van ons besteden er niet genoeg aandacht aan. Als je ernaar luistert, zul je je beter voelen en zal je leven zin hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Drie instincten die nooit falen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie instincten die nooit falen

"Hoe heb je dat gedaan?" "Het was mijn instinct." Klinkt dat je bekend in de oren? Hoewel instincten tot het dierenrijk behoren, hebben mensen ze o...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.