Intrapersoonlijke communicatie: communiceren met jezelf
Communicatie stelt je in staat je met anderen te verbinden. Er wordt veel gezegd over dit soort communicatie: hoe je relateert, communiceert en luistert…. Er wordt echter weinig gezegd over intrapersoonlijke communicatie, een soort communicatie gericht op jezelf.
Inderdaad, intrapersoonlijke communicatie is de spraak die je tot jezelf richt, ongeacht of je het hardop zegt. Je zogenaamde interne of innerlijke dialoog heeft een groot aantal functies, die we in dit artikel zullen uitleggen. Daaronder zijn zelfreflectie of introspectie, twee fundamentele psychologische processen om jezelf te leren kennen.
“De grootste wijsheid is jezelf te leren kennen.”
.
Intrapersoonlijke communicatie
Intrapersoonlijke communicatie is het soort waarmee je met jezelf bezig bent. Je bent dus zowel zender als ontvanger van de boodschap.
Het omvat meestal het soort analyses dat je privé doet, zowel met betrekking tot jezelf als tot andere zaken. In de regel verwijst het naar de interne dialoog en omvat het alles waarnaar je luistert, wat je leest, of wat je voor jezelf herhaalt.
Kenmerken van intrapersoonlijke communicatie
Om interpersoonlijke communicatie beter te begrijpen, volgen hier de belangrijkste kenmerken ervan:
- Het is eenzijdig. Het is communicatie die je met jezelf ontwikkelt. In feite ben je zowel de drager als de ontvanger van de boodschap.
- Ze is onvermijdelijk en spontaan. Ze ontstaat zonder enige planning, manifesteert zich zelfstandig, en is vaak niet bijzonder gemakkelijk te beheersen. Zo zijn ruminerende gedachten een voorbeeld van intrapersoonlijke communicatie die aan je controle kan ontsnappen als je niet weet hoe je er effectief mee om moet gaan.
- Het dient als een filter. Intrapersoonlijke communicatie kan je helpen je op een sociaal geaccepteerde manier te gedragen. Dankzij dit filter kun je bepaalde gebaren, opmerkingen of gedragingen die door anderen worden afgekeurd zelf censureren.
- Het is niet noodzakelijkerwijs letterlijk. Vaak moet je de boodschappen die je jezelf geeft interpreteren of overdenken.
- Het gebruikt niet alleen de eerste persoon. Hoewel de eerste persoon het meest voorkomt in intrapersoonlijke communicatie, kun je ook de derde persoon gebruiken. Dit doe je als je tegen jezelf praat alsof je een andere persoon bent. Bijvoorbeeld als je jezelf bij je eigen naam noemt om jezelf iets te vertellen als: “John, je hebt een fout gemaakt.”
Het doel van intrapersoonlijke communicatie
Positieve intrapersoonlijke communicatie stelt je in staat om je met jezelf te verbinden en de diepste lagen van je wezen te leren kennen. Met andere woorden, het is een vorm van communicatie die je in staat stelt na te denken over je emotionele toestanden, naar jezelf te luisteren, jezelf moed in te spreken, en een troost voor jezelf te zijn op pijnlijke momenten. Het helpt je ook jezelf te analyseren.
Nu gaan we het hebben over de belangrijkste functies van positieve intrapersoonlijke communicatie.
Het stelt je in staat tot zelfreflectie
Intrapersoonlijke communicatie stelt je in staat na te denken over je omgeving en over jezelf. Het is een gesprek dat je met jezelf voert en dat je ertoe kan brengen gebieden in je leven te onderzoeken die misschien niet zo goed gaan of persoonlijke aspecten te identificeren waarvan je je misschien niet helemaal bewust was.
Een vorm van zelfreflectie zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je je afvraagt waarom je je ongemakkelijk voelt op je werk of in je relatie. In dit geval is het waarschijnlijk dat je hectische dagelijkse routine je niet toestaat om je in je gevoelens te verdiepen totdat ze je echt beginnen te lijden.
Intrapersoonlijke communicatie is wanneer je stilstaat bij de oorzaken van je emoties en de antwoorden bij jezelf zoekt.
Het verbindt je met je essentie
In een wereld waarin je veel energie en tijd besteedt aan andere mensen en andere dingen, kan het vinden van een moment om met jezelf te praten je helpen om je weer te verbinden met je eigen essentie.
Deze momenten zijn ideaal om te identificeren wat jou werkelijk definieert. Het vormt de basis van je persoonlijke groei.
Met intrapersoonlijke communicatie verbind je je met je gevoelswereld, herinneringen en ervaringen. In zekere zin houdt het in dat je er dichter bij komt en het lawaai van de buitenwereld “uitzet”.
Het bevordert het luisteren naar jezelf
Luisteren naar jezelf houdt in dat je de buitenkant blokkeert en aandacht schenkt aan wat in jezelf ligt.
Met andere woorden, intrapersoonlijke communicatie houdt in dat je naar binnen denkt. In feite spreek je van binnenuit tegen jezelf. Vergeet niet dat deze vorm van communicatie niet alleen het uitzenden en ontvangen van een boodschap mondeling (spreken) omvat, maar ook via je gedachten (denken).
Het maakt introspectie mogelijk
Gekoppeld aan al het bovenstaande is introspectie een andere functie of mogelijkheid die intrapersoonlijke communicatie mogelijk maakt. Introspectie wordt gedefinieerd als de waarneming die je doet van je eigen bewustzijn of je gemoedstoestand, om daarover na te denken.
Dit houdt verband met andere reeds genoemde elementen. Bijvoorbeeld luisteren, zelfreflectie, en zelfs zelfzorg. In feite is introspectie in de psychologie een belangrijk element dat mensen in staat stelt stil te staan en zich op zichzelf te richten. Het helpt je conflicten op te lossen, en je ervaringen te begrijpen en te integreren.
Voorbeelden van intrapersoonlijke communicatie
Er zijn verschillende manieren om dit type communicatie te oefenen. Hier zijn de belangrijkste soorten:
Hardop spreken
Dit staat bekend als ‘tegen jezelf praten’. Het omvat ook de handeling van iets hardop voorlezen aan jezelf.
Het kan een nuttige oefening zijn om je te helpen kalmeren, aandacht te besteden aan iets in het bijzonder, je ideeën te ordenen, en concentratie te bevorderen. In feite praat je vaak onbewust hardop tegen jezelf.
Negatieve gedachten
Negatieve gedachten zijn ideeën die, vaak indringend, in je geest verschijnen. Ze wekken angst op en kunnen je gemoedstoestand en andere aspecten zoals je gevoel van eigenwaarde echt aantasten.
Negatieve gedachten vallen onder disfunctionele of negatieve intrapersoonlijke communicatie. Je kunt deze manier van sturen via je gedachten bestrijden met therapie.
Tussen lichaamsdelen
Dit is een specifieker soort communicatie en is niet zo psychologisch. Het houdt in dat een van je organen een boodschap stuurt naar je centrale zenuwstelsel.
Denk bijvoorbeeld aan de sensaties van kou of warmte, kriebelen of branden. Dit is ook intrapersoonlijke communicatie, maar op een ander niveau.
Slotgedachten
Praat jij tegen jezelf? Gebruik je deze vorm van communicatie gedurende de dag? Zo ja, met welk doel? Zorg dragen voor je interne taal en alles wat je tegen jezelf zegt is essentieel om van een goede geestelijke gezondheid te genieten.
Tegen jezelf praten is een aangeleerd gedrag. Daarom is het belangrijk om je innerlijke dialoog te herzien en ervoor te zorgen dat die adaptief, nuttig en een goede vriend voor je is. Als je voelt dat je interne spraak je enig ongemak bezorgt, luister dan naar jezelf en vraag professionele hulp als je voelt dat je die nodig hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alderson-Day, B., y Fernyhough, C. (2015). Discurso interno: desarrollo, funciones cognitivas, fenomenología y neurobiología. Boletín psicológico , 141 (5), 931-965. Disponible en: https://doi.org/10.1037/bul0000021
- Kross, E., Bruehlman, E., Park, J., et al. (2014). Self-talk as a regulatory mechanism: how you do it matters. Journal of personality and social psychology, 106(2), 304-324. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24467424/
- Kross, E., Vickers, B. D., Orvell, A., et al. (2017). Third‐person self‐talk reduces Ebola worry and risk perception by enhancing rational thinking. Applied Psychology: Health and Well‐Being, 9(3), 387-409. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29171194/
- Morin, A. (2018). The self-reflective functions of inner speech: thirteen years later. In P. Langland & A. Vicente (Eds.), Inner Speech: New Voices (pp. 276-298). Oxford University Press. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/316994184_The_self-reflective_functions_of_inner_speech_Thirteen_years_later
- Orvell, A., Ayduk, Ö., Moser, J. S., et al. (2019). Linguistic shifts: A relatively effortless route to emotion regulation? Current Directions in Psychological Science, 28(6), 567-573. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0963721419861411?journalCode=cdpa
- Moser, J. S., Dougherty, A., Mattson, W. I., et al. (2017). Third-person self-talk facilitates emotion regulation without engaging cognitive control: Converging evidence from ERP and fMRI. Scientific reports, 7(1), 1-9.Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5495792/