In onszelf geloven is een kwestie van wilskracht

In onszelf geloven is een kwestie van wilskracht

Laatste update: 08 juli, 2018

Als jij het niet doet, zal niemand het doen. In jezelf geloven is geen kwestie van trots maar van waardigheid. We hebben het nodig om op onze eigen beslissingen te vertrouwen, niet bang te zijn om dingen fout te doen, en onszelf elke keer dat we vallen weer te helpen opstaan. In onszelf geloven is onszelf moedig liefhebben, wetend dat we beter verdienen.

Misschien doet de uitspraak ‘geloof in jezelf’ je alleen maar denken aan zelfhulpboeken. Deze drie woorden zijn echter niet zomaar zo populair. We hebben het nodig om ze te horen omdat het voor een mens ontzettend moeilijk kan zijn om vertrouwen te hebben in zijn eigen kunnen en zijn potentieel te bereiken.

“Het is nooit te laat om te zijn wat je had kunnen zijn.”

-George Eliot-

Als dit voor ons geldt, dan komt dit voornamelijk door de manier waarop we onze interne realiteit opbouwen. Beginnend wanneer we kinderen zijn, vormen we ons zelfbeeld op basis van de stimuli die we ontvangen en hoe we ze interpreteren. Afhankelijk van wat anderen ons vertellen of op ons projecteren, zal onze identiteit sterk of zwak zijn.

In onszelf geloven is niet gemakkelijk en onze omgeving hoeft ook al niet te helpen. Vertrouwen op ons kunnen is niet eenvoudig als we ons meer richten op onze fouten dan op het overwinnen ervan. Het projecteren van een sterk, moedig identiteitsgevoel is moeilijk als ons is geleerd om veel meer te focussen op wat anderen doen, zeggen en denken dan wat we zelf doen.

In jezelf geloven: meisje koestert haar hart

We moeten in onszelf geloven

We zijn ons eigenlijk erg onbewust van onze eigen gedachten, houdingen en redeneringen. En dit terwijl ze zijn waar we uit bestaan. Ze kunnen ons beperken, of ze kunnen ons versterken. Ze zullen uiteindelijk altijd van invloed zijn op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.

De kunst om in jezelf te geloven is echt een oefening in wilskracht. De wil is bijna als een spier, die getraind wordt door bepaalde gedachten, en die gericht is op welzijn en persoonlijke groei. Maar, en dat weten we goed, het is niet makkelijk om positief en zelfverzekerd te denken als we een laag zelfbeeld hebben en voortdurend apathie en frustratie ervaren.

Het lijkt erop dat onze ouders en scholen vergeten zijn om ons te leren geloven in onszelf. Ze hebben ons geleerd om in plaats daarvan net als iedereen te zijn. Ze hebben ons geleerd dat ‘normaal zijn’ gelijk is aan hetzelfde doen, denken en handelen als de mensen om ons heen.

Het wordt van ons verwacht dat we onze individualiteit verdunnen en onszelf ‘gewoon’ maken, niets bijzonders. De reden hiervoor is dat uniek zijn, anders zijn betekent. En ‘anders’ zijn, daar houden mensen niet zo van. Het is disharmonie in een wereld die voorspelbaarheid koestert.

Het gezicht van een vrouw achter verscheurd papier

Het is echter tijd om iets te onthouden dat eigenlijk heel elementair is. We zijn niet gemaakt aan de lopende band, we zijn volledig uniek: uitzonderlijk en onherhaalbaar. Gemaakt met unieke vingerafdrukken, onze eigen individuele persoonlijkheid en fysieke kenmerken die niemand anders heeft. We zijn geboren om onze stempel te drukken op deze wereld en we kunnen dat alleen doen als we in onszelf en in onze eigen potentie geloven.

De psychologie van de wil: geloven is macht

In jezelf geloven is iets dat je moet oefenen. Niemand zou ‘s morgens zijn huis mogen verlaten zonder zelfvertrouwen en de overtuiging dat hij alles kan. Ernaar kijkend vanuit de psychologie van de wil, zijn hier enkele tips om precies dat te doen:

Beginnen met een schone lei

We doen het met onze apparaten en gadgets. Er gaat niets boven het opnieuw instellen van een mobiele telefoon of een computer om deze sneller en effectiever te laten werken. We moeten echter eerst weten welke bestanden moeten worden bewaard en welke bestanden moeten worden verwijderd.

Om in onszelf te geloven, moeten we bepaalde overgeërfde houdingen kwijtraken. Wij zijn vaak onze eigen ergste vijanden, onderschatten onszelf en vergelijken onszelf met anderen. Laten we die nutteloze perspectieven verwijderen en beginnen met een schone lei.

We verzetten bergen door eerst de kleine stenen te dragen

Om een ​​doel te bereiken, moeten we in onszelf geloven. De psychologie van de wil herinnert ons er echter aan dat, zoals Confucius zei, grote prestaties worden bereikt door eerst kleine overwinningen te behalen.

Voordat we onbereikbare doelen stellen, moeten we daarom werken aan kleine, dagelijkse uitdagingen. Ze geven ons zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Laten we moeilijke beslissingen durven nemen. Het is tijd om uit onze comfortzones te stappen. Laten we onze onzekerheden langzaam maar zeker onder ogen zien.

Meisje met rugzak

Waar je ook bent, wees altijd jezelf

Als je in jezelf wilt geloven, wees dan jezelf. Waar je ook heengaat, verlies je essentie niet, vergeet je waarden en passies niet. Laat je leiden door je essentie, elke stap die je zet. Wees niet bang voor wat anderen misschien denken. Altijd jezelf zijn, waar je ook bent, is niet altijd gemakkelijk. We moeten onze wilskracht dan ook uitoefenen met dagelijkse inspanningen. Alleen dan kunnen we zelfverzekerd en zelfbewust worden.

Tot slot, hoewel we nooit kunnen bepalen wat het leven ons zal brengen, kunnen we wel bepalen hoe we erop reageren. Als we in onszelf geloven, zal het makkelijker zijn om moeilijkheden te trotseren en zullen de bergen die we moeten verzetten niet zo hoog zijn. Iets om over na te denken…

Uitgelichte afbeelding met dank aan Dimitra Milan


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.