Ik heb hulp nodig, ik kan het niet alleen
Ik heb hulp nodig, want ik heb al mijn kracht verbruikt. Ik kan het niet meer alleen, en ik kan niet meer doen alsof dat wel zo is. Wat ik nodig heb is iemand die me komt redden, iemand die me komt helpen en me de weg wijst.
We maken allemaal wel eens dit soort momenten mee, wanneer we geen andere keuze hebben dan om hulp vragen. Hulp krijgen van iemand anders kan ervoor zorgen dat we het probleem vanuit een ander perspectief zien.
Men zegt dat alle ongelukkige mensen een ding gemeen hebben: ze zijn bitter. Maar bitterheid kan niet worden opgelost met slechts een middel, omdat het afkomstig is vanuit verschillende plekken. Sommige mensen proberen het te normaliseren door het te accepteren als een onderdeel van het leven. Ze gebruiken deze acceptatie om nog bitterder te worden.
Het wordt nog verergerd door dingen als:
- spijt
- wrok
- fouten
- vervormde gedachten
Niet om hulp vragen als je wel hulp nodig hebt is geen teken van kracht. Het is een teken van zwakte. Je kan niet van anderen verwachten dat ze weten wat er mis is, gewoon omdat jij dat van ze verwacht. Niemand kan je gedachten lezen.
Je moet om hulp durven vragen. De uitdrukking ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’ geldt in dit geval absoluut niet. Hoewel het bijna altijd makkelijker is om hulp aan te bieden dan het is om erom te vragen, komt er altijd wel een tijd dat je hulp nodig hebt.
“Iemand helpen die het nodig heeft is een plicht.”
-Jose Marti-
Ik heb hulp nodig
In de jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkelde Albert Ellis, een beroemde cognitieve psycholoog, iets dat we vandaag de dag kennen als rationeel-emotieve therapie. Het is het waard om iets van deze benadering in gedachten te houden.
We komen soms terecht in een staat van hulpeloosheid en wanhoop. We denken dat het leven niet erger kan worden, dat we een papieren bootje in een storm zijn. Ellis zou echter zeggen dat het niet uitmaakt wat er met je gebeurt, maar hoe je ermee omgaat.
Iemand hebben die ons helpt dit in te zien is ontzettend waardevol. We weten allemaal dat het niet makkelijk is om hardop te zeggen waarmee we hulp nodig hebben. Hoe doe je het dan? Hoe vreemd het ook klinkt, degene die het meeste lijkt te aarzelen om je te helpen, is vaak degene die je het meeste nodig hebt.
De persoon die het meeste hulp nodig heeft, is vaak ook degene die gewend is om het te geven, en niet om te te ontvangen. Als je dus die grens oversteekt en het recht claimt om gehoord en verzorgd te worden, doen we dat omdat we gewoon niet langer zo door kunnen gaan. We hebben ons breekpunt bereikt.
“Mensen zeggen vaak dat iemand zichzelf nog niet heeft gevonden. Maar de zelf is niet iets wat je kunt vinden, het is iets dat je creëert.”
-Thomas Szasz-
Hoe weet je wanneer je om hulp moet vragen?
Hoe ga jij om met de werkelijkheid? Als je denkt dat je er geen controle over hebt, dan is dat het moment dat je om hulp moet vragen. Laten we hier eens naar kijken.
Je moet om hulp vragen in de volgende gevallen:
- Alles wat je voelt, voel je intenser. Een simpele fout wordt fataal of een slechte bui houdt dagen of weken aan. Je voelt je verlamd bij elke tegenslag en iets onverwachts overrompelt je.
- Er zijn enkele dingen waar je maar over na blijft denken. Die gedachten veroorzaken emoties en gevoelens die je dagelijkse verantwoordelijkheden bemoeilijken.
- Je krijgt terugkerende hoofdpijn, spierpijn of spijsverteringsproblemen. Er kan ook slapeloosheid ontstaan, of juist teveel slapen.
- Je geniet niet meer van dingen waar je eerst wel van hield.
- Op het werk ben je minder productief.
- Je persoonlijke relaties lijden eronder. Men zegt tegen je dat je dingen onnodig ingewikkeld maakt, of dat er niet met je te praten valt. Ook maken de mensen om je heen zich zorgen om je.
Wat kun je verwachten van iemand die hulp aanbiedt
Als je hulp nodig hebt, ga dan op zoek naar deze drie dingen:
- iemand die je begrijpt
- iemand die je niet zal beoordelen
- een persoon die je de middelen kan bieden die je nodig heeft om een positieve verandering door te voeren.
Deze persoon is vaak een familielid of een vriend tot wie we ons in tijden van nood waarschijnlijk al eerder hebben gewend. Soms zijn er echter dingen die zo persoonlijk zijn dat we ons zelfs bij deze mensen niet voldoende op ons gemak voelen om ons hart uit te storten. Op dat moment heb je een professional nodig.
Een getrainde en gediplomeerde psycholoog biedt zeer specifieke hulpmiddelen, die je kunt gebruiken om met je situatie om te gaan.
Dit gebeurt er wanneer je naar een psycholoog gaat:
- Je leert je probleem vanuit een ander perspectief te zien. Het is een perspectief waar je geen grenzen kent. Je leert ook om te stoppen met het spelen van het slachtoffer in je eigen drama, om zelfs verandering in je eigen werkelijkheid te leren doorvoeren.
- Ook leer je de dingen duidelijker te zien. De nieuw verkregen informatie zal je helpen bij de ontdekking van jezelf.
- Je krijgt geen specifieke instructies over wat je wel en niet moet doen. Een psycholoog faciliteert en stelt je in staat om zelf de antwoorden te vinden. Je bent de enige architect van je eigen veranderingen en beslissingen.
- Je zal in staat zijn om je lijden te verlichten door nieuwe perspectieven te krijgen en dingen anders te doen.
- Ook krijg je middelen om emoties te beheersen en schadelijke denkpatronen te voorkomen. Je kunt ook zelfbeheersingstechnieken leren.
- Je zult in staat zijn om je prioriteiten te definiëren en op basis daarvan te handelen.
Als je naar een psycholoog gaat zal je een houding van groei leren aannemen, waarbij je je meer zelfbewust wordt, zodat je het leven met moed, openheid en verantwoordelijkheid tegemoet kunt treden.
Tot slot is het voor ons soms moeilijker om hardop te durven zeggen dat we hulp nodig hebben dan we zouden willen. Simpelweg om hulp vragen is een grote stap.
Het kan voor jou de beste beslissing zijn om de hulp in te roepen van een professional. Of je het nu leuk vindt of niet, je kunt nu eenmaal niet alles alleen doen. Er zijn momenten dat therapie het perfecte middel is om je te helpen een verandering in je leven te bewerkstelligen.