Iedereen heeft soms een pauze nodig
Iedereen heeft soms een pauze nodig. Eenzaamheid, stilte en sensorische ontkoppeling zijn vitaminen voor ons hart en voor ons brein. Het is een manier om opnieuw te starten. Een pauze stelt ons in staat om ons bewust worden van andere diepere percepties: die voortkomen uit ons binnenste. Het stelt ons ook in staat om balans, harmonie en persoonlijk welzijn te bevorderen.
Vandaag zullen we het hebben over het concept van ‘pauzes’. Hoe zouden we een pauze kunnen definiëren? Als we het aan iemand zouden vragen, zou hij ons waarschijnlijk vertellen dat hij gedurende de dag eindeloos pauzes neemt in zijn routine. Hij voert ze uit wanneer hij in de trein of bus zit. Hij gebruikt die gelegenheid om te lezen. Dit doet hij ook wanneer hij zijn werk verlaat om te eten. Hij doet het weer wanneer hij na een half uurtje terug komt of wanneer hij gaat sporten.
Een echte pauze betekent dat we ons volledig ontkoppelen van onze omgeving. Het is een moment om onze verplichtingen en ook de onderdrukkende stroom van onze gedachten opzij te leggen. Het is ook een moment dat we aan onszelf schenken. Tijdens een pauze is er geen drukte en geen lawaai. Men hoeft niet met tegenzin een gesprek onderhouden. Er zijn geen verwachtingen of geen taken die vervuld moeten worden. Er is geen wereld om te behagen …
Waarom het zo moeilijk voor ons om dagelijks echte pauzes te nemen?
We moeten toegeven dat voor velen van ons een pauze synoniem is met niets doen. Niets doen is echter een ware heiligschennis in deze maatschappij waar tijd ‘geld’ is. Onze snelheid verminderen, de tijd stoppen en ervoor kiezen een uur aan onszelf te wijden is geen gemakkelijke taak om te vervullen. Zoiets simpels als de deuren sluiten voor wat anderen van ons verwachten, ons beperken tot ‘zijn ‘, is ook geen taak waaraan we gewend zijn.
Ze hebben ons ervan overtuigd dat pauzes een voorrecht zijn en geen recht. Dat is wat iemand ons ooit heeft verteld. Het is ook wat we blijven doorgeven aan de huidige generaties. We zien het elke dag. Als onze kinderen van school komen, moeten we gewoon eens door hun agenda bladeren. Die zitten vol taken die gedaan moeten worden. Daarvoor moeten ze echter nog naar hun buitenschoolse activiteiten gaan: de engelse les, de muziekles, basketbal, de bijles. Misschien gaan ze zelf naar een therapeut die helpt om hun dyslexie of hun hyperactiviteit te behandelen.
Pauzes om te spelen of gewoon om niets te doen zijn al een voorrecht in de wereld van kinderen. Ze hebben er alleen toegang toe als ze zich goed gedragen en als ze hun taken hebben vervuld. Het is duidelijk dat dit redelijk is. We hebben allemaal immers verplichtingen. Het is echter niet moeilijk om te zien wat er gebeurt als we volwassen zijn. We kunnen niet meer genieten van echte pauzes …
Iedereen heeft soms een pauze nodig
Het kost ons een heel universum om onszelf te overtuigen dat het onze recht is. Het is geen belediging om de rest van de wereld even te laten wachten om onszelf weer te vinden. Het is ook geen heiligschennis maar eerder een synoniem voor gezondheid. Een groot deel van de bevolking heeft echter nog steeds problemen als het gaat om het nemen van deze echte pauzes:
- Je voelt je schuldig: ‘Wat zal die vriend of familielid van me denken als ik nee zeg of als ik zeg dat ik liever alleen ben?’
- Je geeft de prioriteit om te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
- Vervormde of disfunctionele gedachten: ‘Pauzes zijn synoniem met niets doen en lui zijn…’
- Je eigen gezondheid beschouwen als vanzelfsprekend. We zeggen tegen onszelf dat alles goed gaat, dat we niet hoeven te rusten, dat we meer van onszelf kunnen geven, terwijl we in feite al onze bronnen en onze eigen gezondheid opofferen.
Zeg ‘JA’ tegen een uurtje pauze elke dag
Daniel Goleman zei in zijn boek ‘Focus’ dat het vermogen om te pauzeren van vitaal belang is om de controle over onze aandacht te herwinnen. Alleen dan kunnen we stoppen met automatisch te handelen op impulsen die maken dat we geen meester zijn over ons eigen leven. We moeten durven de stap nemen en ervan uitgaan dat deze sleutel voor de gezondheid ook veel meer voordelen heeft dan we denken.
Laten we een paar voordelen nader bekijken:
- Onze laterale prefrontale cortex wordt met meer intensiteit geactiveerd. Als het ons lukt om onszelf te wijden aan een half uur of een uur ontspanning, zal dit deel van de hersenen ons helpen dingen te zien vanuit een meer rationeel, logisch en gebalanceerd perspectief.
- Het is een gebied dat ook betrokken is bij de modulatie van emotionele reacties, zoals angst of vrees. Bovendien wordt de stroom aan automatische gedachten gereduceerd om ons te helpen meer aanwezig te zijn.
- Op zijn beurt zullen we ook in staat zijn om een andere zeer waardevolle hersenstructuur te verbeteren: de mediale prefrontale cortex. Het is een deel van het brein dat neurologen definiëren als het ‘centrum van het zelf’… Dit is waar alle informatie met betrekking tot onze fysieke en emotionele toestand wordt verwerkt, om na te denken over onze relaties, ons geluk, wat we leuk vinden of wat we willen of waar we niet van houden.
Tot slot nog een paar tips. Gun jezelf elke dag een pauze. Zet je telefoon op stil. Vertel aan anderen dat je tijd gaat besteden aan jezelf. Dat je daarom voor een moment kiest om alleen te zijn en je beter te voelen. Vertel hen ook dat dit geen minder valide of productieve persoon van je zal maken. Integendeel! Je wint aan gezondheid, aan persoonlijke groei en aan emotionele kracht.