I am not an easy man: een alternatieve werkelijkheid

Na een klap op zijn hoofd wordt Damien wakker in een wereld die normaal lijkt. In deze nieuwe realiteit gedragen vrouwen zich echter op een zeer seksistische, patriarchale en chauvinistische manier.
I am not an easy man: een alternatieve werkelijkheid

Laatste update: 13 september, 2019

Vandaag gaan we het hebben over een film die ruim een jaar geleden uitkwam. De Franse filmwereld, die altijd al licht heeft geworpen op sociale kwesties, brengt ons nu deze film van Éléonore Pourriat. I am not an easy man is een romantische komedie waarin genderrollen worden omgedraaid. Het zit vol met herkenbare clichés en genormaliseerde stereotypen.

Deze film, die je op Netflix kunt zien, toont een wereld waarin vrouwen op alle gebieden de leiding hebben en “gezinshoofden” zijn, terwijl mannen lijden onder seksueel geweld, intimidatie en allerlei vormen van discriminatie.

Het is een alternatieve werkelijkheid waar vrouwelijkheid nog steeds als tamelijk inferieur wordt beschouwd, maar waar mannen als vrouwelijk worden gezien. Je zult beseffen dat het een absoluut belachelijke wereld is, maar het spiegelbeeld, onze eigen werkelijkheid, zit er niet ver naast.

Het plot van I am not an easy man

Damien is de hoofdpersoon van deze film. Hij is een seksistische man met zeer sterke patriarchale overtuigingen. Hij ziet vrouwen als seksuele objecten en niets meer dan dat.

Daarnaast heeft hij een verbazingwekkende professionele marketingcarrière opgebouwd door veelvuldig gebruik te maken van alle seksistische clichés die hij kan verzinnen. Hij voelt zich goed in zijn eigen lichaam met de seksistische privileges die hij geniet.

Nadat hij een klap tegen zijn hoofd heeft gekregen door een botsing met een lantaarnpaal, wordt Damien echter wakker in een wereld die hij niet kan herkennen. Het lijkt op zijn oude leven, maar alles is nu omgekeerd.

In deze nieuwe realiteit gedragen vrouwen zich op een seksistische, patriarchale en chauvinistische manier, en mannen worden opzij geschoven om de gebruikelijke vrouwelijke rollen te vervullen.

Een alternatieve werkelijkheid: als de rollen omdraaien

Het punt van I am not an easy man is erg slim. Patriarchale clichés zijn ook in deze wereld normaal:

  • zorgen voor de kinderen en het gezin
  • ondergewaardeerd worden op de arbeidsmarkt
  • seksuele intimidatie
  • ontharing
  • vreemd gaan
  • verkrachting
  • single zijn

In de film zijn het echter mannen die dit soort dingen moeten doorstaan.

Damien, geschokt door de discriminatie die hij ervaart, sluit zich aan bij een groep “masculinisten.” Dit zijn mannen die strijden voor hun rechten en tegen de onderdrukking van een systeem dat hen als inferieur beschouwt.

Door deze keuze vallen mensen hem voortdurend aan en belasteren ze hem. Niet alleen vrouwen, maar ook veel mannen die masculinisten ervan beschuldigen homoseksueel te zijn, mannen die denken dat er niets te veranderen valt aan deze gewelddadige realiteit tegen andere mannen.

Damien in de film I am not an easy man

Kan Damien terugkeren naar de echte wereld?

Als Damien wakker wordt in deze parallelle wereld, ontmoet hij een vrouw die een weerspiegeling van hem is. Een dominante, succesvolle, manipulatieve, seksistische en arrogante vrouw die mannen alleen ziet als iets wat ze kan gebruiken voor haar welzijn. Ze beginnen een vreemde romantische relatie en Damien verlost zichzelf.

En hoewel het einde van I am not an easy man misschien voorspelbaar lijkt, is het dit eigenlijk niet. In feite toont de hele film de misvatting van genderrollen en hoe belangrijk het is om mannen en vrouwen gelijkwaardig op te voeden.

Deze film is een poging om voor eens en voor altijd de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te vernietigen. Ze wil laten zien dat seksen willekeurige sociale constructies zijn, die alleen zijn gecreëerd en in stand worden gehouden om een deel van de bevolking te kunnen domineren.

Het is een geweldige film waarvan het einde je zal laten nadenken over hoe belachelijk en schadelijk seksisme is. I am not an easy man is een meesterwerk dat ons in staat stelt om te zien hoe ongelijk de dingen in onze samenleving zijn door de kijker in een situatie van cognitieve dissonantie te brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.