Hypengyofobie: angst voor verantwoordelijkheid
Het woord hypengyofobie komt je misschien niet bekend voor, maar je zult vrijwel zeker de betekenis ervan begrijpen. In feite is hypengyofobie een irrationele en overdreven angst voor verantwoordelijkheid. De patiënt heeft zelfs de neiging om bang te zijn om zichzelf simpelweg voor te stellen in een situatie waarin hij beslissingen moet nemen of de leiding moet nemen.
Bij hypengyofobie heeft de angst voor verantwoordelijkheden betrekking op situaties waarin de patiënt wordt overgelaten om voor iets te zorgen of iets moet verantwoorden in zijn dagelijkse routine. In feite zouden we kunnen zeggen dat hypengyofobie een soort angst is die mensen ervan weerhoudt verantwoordelijkheid te nemen voor elke soort activiteit, beslissing of taak.
De angst om verantwoordelijkheid te nemen toont de andere kant van een veelvoorkomend probleem in de wereld van vandaag: het onvermogen om verantwoordelijkheden te delegeren. Sommige mensen hebben zelfs het gevoel dat ze altijd alles in eigen hand moeten nemen en vinden het onmogelijk om de controle op te geven.
Daarom kan het leren delegeren en verdelen van verantwoordelijkheden zeer gunstig zijn voor hun geestelijke gezondheid. Maar helemaal geen verantwoordelijkheid nemen is vaak schadelijk voor de geestelijke gezondheid.
In dit artikel identificeren we de belangrijkste kenmerken van hypengyofobie, de manieren waarop het zich kan manifesteren en de beschikbare behandelingen op het gebied van psychologie.
Kenmerken van hypengyofobie
Misschien wel het belangrijkste kenmerk van deze fobie is de neiging om te vluchten voor situaties die verantwoordelijkheid vereisen, maar die over het algemeen geen bedreiging vormen. Dit vluchtgedrag gaat vaak gepaard met lichamelijke kwalen, zoals onder andere misselijkheid, braken, overmatig zweten.
Zoals met bijna alle fobieën, is deze overmatige reactie onvrijwillig en praktisch oncontroleerbaar. Op zijn beurt genereert het symptomen van angst, paniekaanvallen en heeft het een negatieve invloed op het zelfrespect van de patiënt. De oorsprong van de angst voor verantwoordelijkheid kunnen werk-, academische, economische en, in het algemeen, sociale aanpassingsproblemen zijn.
De patiënt heeft de neiging om vermijdingsgedrag aan te nemen dat in een vicieuze cirkel terechtkomt. Met andere woorden, het ontlopen van hun verantwoordelijkheden zorgt voor een tijdelijke en korte opluchting. Dit maakt echter plaats voor een nog grotere angst voor hun vermeende onvermogen.
In feite is het alsof de reactie van vermijding hun gevoelens van angst voor de volgende aanstaande ervaring versterkt. Inderdaad, weglopen van hun verantwoordelijkheden maakt het scenario uiteindelijk alleen maar erger.
Degenen die aan hypengyofobie lijden, gedragen zich vaak egoïstisch en hebben de neiging anderen te belasten met hun verantwoordelijkheden. Bovendien zijn ze later extreem streng voor hen als er iets misgaat.
De oorsprong van deze fobie is niet duidelijk. Het kan worden geassocieerd met een traumatische gebeurtenis waarbij de patiënt een bepaald doel niet heeft bereikt.
Als alternatief hebben ze misschien lange tijd te maken gehad met buitensporige eisen. Hoe dan ook, het kan extreem verlammend zijn. Inderdaad, we krijgen allemaal wel eens te maken met situaties in ons dagelijks leven die om verantwoordelijkheid vragen.
Soorten angsten die kunnen optreden bij hypengyofobie
Afhankelijk van de situaties waarin de angst voor verantwoordelijkheid verschijnt, zijn er specifieke angsten die worden geassocieerd met hypengyofobie. Bijvoorbeeld:
Angst om ongelijk te hebben
De angst om fouten te maken is een van de belangrijkste angsten die voortkomen uit deze fobie. De angst om ongelijk te hebben, zorgt ervoor dat mensen inactief worden en tegelijkertijd hun besluitvorming blokkeert.
Angst om niet aan de verwachtingen te voldoen
Op dezelfde manier komt de angst om bepaalde omstandigheden niet na te leven of zich niet gepast te gedragen herhaaldelijk voor. Vaak zijn deze verwachtingen echter zelfgeconstrueerd en niet gebaseerd op externe criteria of externe negatieve evaluaties.
Vermijden van negatieve oordelen
In dezelfde lijn kan er ook een neiging zijn om negatieve oordelen te vermijden. Patiënten kunnen bijvoorbeeld verantwoordelijkheden vermijden of de uitvoering van een taak opgeven voordat ze zijn voltooid. Om een denkbeeldige negatieve evaluatie te voorkomen.
Angst voor controleverlies
In dit geval is de fobie gerelateerd aan de perceptie niet in staat te zijn de controle over een situatie te behouden. De patiënt kan bijvoorbeeld verantwoordelijkheid ontlopen vanwege de angst die wordt veroorzaakt door het idee om in het openbaar te bezwijken of een black out te krijgen.
Angst om onopgemerkt te blijven
Ten slotte verschijnt in sommige gevallen ook de angst om de genegenheid van anderen te verliezen en impopulair te zijn. Een andere gerelateerde angst betreft het werk en de inspanningen van de patiënt die uiteindelijk niet worden gewaardeerd.
Behandeling
Om te beginnen is het belangrijk op te merken dat, hoewel fobieën goed reageren op psychologische behandelingen, er geen snelle oplossingen zijn.
Professionele behandeling kan technieken omvatten zoals mindfulness, graduele blootstelling of cognitieve herstructurering. Dit type interventie kan zeer nuttig zijn bij het bewustmaken van de reacties van het lichaam, het geleidelijk overwinnen van stressvolle situaties en het transformeren van irrationele gedachten die verband houden met de oorsprong van deze angst.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- (2018) A fear of coercion and accountability? Security officers and the non-use of force, Policing and Society, 28:8, 985-998, DOI: 10.1080/10439463.2017.1340292
- Manrique Tisnés, H., & Gil Congote, L. (2013). Azar, libertad y responsabilidad: aportes para una práctica psicológica. Pensamiento Psicológico, 11(2). Recuperado a partir de https://revistas.javerianacali.edu.co/index.php/pensamientopsicologico/article/view/589