Hybristofilie, je aangetrokken voelen tot criminelen

Liefde en respect moeten de basis zijn van elke relatie. Toch hebben sommige mensen iets met gevaarlijke mensen met criminele neigingen. Dit staat bekend als hybristofilie. In het artikel van vandaag worden de belangrijkste factoren en variabelen besproken die dit kunnen veroorzaken.
Hybristofilie, je aangetrokken voelen tot criminelen

Laatste update: 29 september, 2021

Hybristofilie is je seksueel aangetrokken voelen tot gevaarlijke mensen. Heb je ooit gehoord dat sommige seriemoordenaars en andere criminelen fanmail ontvangen met seksuele of romantische connotaties? In sommige gevallen gaan deze mensen relaties aan en trouwen ze zelfs met deze criminelen. Lees verder om meer te weten te komen over deze tendens.

Vanuit een logisch perspectief is het niet gemakkelijk te begrijpen om zulke individuen als potentiële partners te kiezen of de wens te voelen om op een intiem niveau met hen om te gaan.

Respect, vertrouwen, wederzijdse zorg en andere onmisbare aspecten van een liefdevolle band lijken bij zulke mensen immers niet aanwezig te zijn. Wat is de reden van deze aantrekkingskracht? Laten we proberen deze vraag te beantwoorden.

‘Daar zit ze naar me te kijken met haar gekke ogen als een gestoorde zeemeeuw die een tweekleppig schelpdier bestudeert. Ik voel haar al hete saus over me heen gooien.’

Ted Bundy

Ted Bundy voor zijn proces.
Seriemoordenaar Ted Bundy, ter dood veroordeeld voor ongeveer 30 moorden in de jaren zeventig, ontving honderden liefdesbrieven in de gevangenis.

Wat is hybristofilie?

Het is de seksuele aantrekkingskracht tot gevaarlijke mensen die anderen kwaad doen. John Money, een psycholoog uit Nieuw-Zeeland, bedacht de term in de jaren vijftig. Hij zei ook dat deze neiging zich vooral manifesteert bij heteroseksuele vrouwen. Toch kan het ook voorkomen in andere soorten relaties en bij andere seksuele geaardheden.

Hybristofilie is in geen van de huidige diagnostische handleidingen een officiële psychische stoornis. Je kunt het echter als een vorm van parafilie beschouwen, omdat sommige mensen een kick krijgen van seks met een gevaarlijke crimineel.

Het is ook mogelijk om mildere manifestaties van deze neiging te vinden. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld romantische of seksuele aantrekkingskracht tot degenen die liegen, slaan en bedriegen. Kortom, tegen degenen die potentieel gevaarlijk zijn gebleken.

Waarom komt hybristofilie voor?

Het kan moeilijk zijn te begrijpen waarom iemand zou willen omgaan met iemand die hem schade kan toebrengen. Er zijn echter verschillende mogelijke verklaringen voor hybristofilie:

  • Ten eerste kan er een voorkeur zijn voor sterke partners op evolutionair niveau vanwege hun vermogen om de vrouw en haar nakomelingen te beschermen. Gevaarlijke mensen lijken machtig en in staat om anderen te domineren. Genetica kan hier dus een rol in spelen.
  • Ten tweede hebben gevaarlijke of criminele mannen vaak een duistere triade-persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door trekken van narcisme, machiavellisme en psychopathie. Studies tonen aan dat deze mannen om verschillende redenen behoorlijk aantrekkelijk zijn voor sommige vrouwen.
  • Ervaringen uit de kindertijd en vroege gehechtheid hebben ook invloed op de keuze van seksuele en romantische partners. Studies tonen aan dat vrouwen die tijdens hun kindertijd zijn misbruikt, vaker kiezen voor misbruikende partners.
  • Ten slotte kunnen de samenleving zelf en iemands cultuur de aantrekkelijkheid van gevaarlijke mannen bepalen. Traditionele genderrollen geven dus aan dat vrouwen onderdanig moeten zijn en mannen dominant, wat de voorkeuren van vrouwen beïnvloedt.
Een stel aan tafel
Volgens forensisch psycholoog Katherine Ramsland geloven sommige vrouwen dat hun liefde slechte mannen kan veranderen.

Is er een behandeling?

Hybristofilie is op zich geen psychische stoornis, maar een parafilie. Met andere woorden, een afwijking van conventionele seksuele aantrekkingskracht. Behandeling kan dus nodig zijn als deze neiging negatieve gevolgen heeft (bijvoorbeeld het kiezen van gevaarlijke mensen als partners). Het kan ook nodig zijn als een persoon alleen seksueel opgewonden kan worden binnen deze parameters.

Hoe dan ook, er is geen enkele, gevestigde behandeling voor hybristofilie, hoewel sommige technieken effectief kunnen zijn.

Bovendien kunnen cognitieve technieken helpen bij het identificeren en wijzigen van gedachten die verband houden met de oorsprong. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat ze erin zullen slagen een crimineel te veranderen en te transformeren en zelfs genegenheid en sympathie te ervaren die leiden tot een behoefte aan bescherming.

Er zijn ook mensen die zich veiliger voelen bij een sterk machtig persoon. Het kan nuttig zijn om deze overtuigingen op te sporen en eraan te werken.

Ook kunnen sommige programmeertechnieken voor masturbatie de associatie tussen gevaarlijke mensen en seksueel genot helpen verzwakken. In ieder geval zal geïndividualiseerde interventie op basis van de specifieke omstandigheden van elk individu noodzakelijk zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rivera-Rivera, L., Allen, B., Chávez-Ayala, R., & Ávila-Burgos, L. (2006). Abuso físico y sexual durante la niñez y revictimización de las mujeres mexicanas durante la edad adulta. Salud pública de México48, s268-s278.
  • Muse, M., & Frigola, G. (2003). La evaluación y tratamiento de trastornos parafílicos. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace65(1), 55-65.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.