Houd op met houden van om lief te kunnen hebben

Houd op met houden van om lief te kunnen hebben

Laatste update: 27 november, 2016

Gedurende ons leven houden we van vele mensen – partners, vrienden, familie – maar weten we het verschil tussen houden van en liefhebben?

Filosoof, schrijver en ondernemer Paul Hudson schreef een column in de Daily Elite waarin hij de tien verschillen tussen houden van en iemand liefhebben uitlegt. Houden van omvat een zekere mate van eigendom en aanhankelijkheid, terwijl liefhebben een vrijer gevoel is.

Liefhebben.

Een gezonde liefde

Argentijns psycholoog Walter Riso vertelt ons dat om een gezonde liefde te kunnen hebben, we drie gezamenlijke facetten van liefde moeten geven:

  • Eros. Hartstochtelijke liefde, seksueel verlangen, verliefdheid. Het is de egoïstische kant van de liefde, waarbij we de andere persoon willen bezitten. Het is een onvolledige liefde, er mist iets.
  • Phileo. Dit is de vriendschap van het stel. Wat belangrijk is, is wederkerigheid, samen genieten, plezier hebben, zelfverzekerd zijn. Terwijl Eros met de jaren vermindert, wordt Phileo gedurende de jaren versterkt.
  • Agapé. Het is onbaatzuchtige liefde, de liefde die ons het laat voelen wanneer een persoon verkeerd zit of wanneer we ons blij voelen.

Er is dan ook niet maar één soort romantische liefde, maar drie soorten liefde die samen gegeven moeten worden: Eros, Phileo en Agapé. Het ontbreken van een van deze aspecten zal resulteren in een onvolledige liefde, een liefde die ons niet gelukkig maakt, omdat er iets mist.

Liefhebben moet je leren

Tijdens ons leven wordt ons geleerd om te onthouden en om productieve professionals te zijn, maar het wordt ons niet geleerd hoe we onze emoties kunnen beheersen, iets dat fundamenteel is.

Schrijver, docent en ondernemer Borja Vilaseca zegt dat alles begint met kennis; vervolgens komt het begrip en dus is het mogelijk om te aanvaarden om lief te hebben.

Onze ergste vijanden op onze weg naar het leren liefhebben zijn:

  • Het ego. Het is de overmatige en buitensporige liefde die een persoon voelt voor zichzelf. Het ego voorkomt leren, omdat de persoon gelooft dat hij of zij alles al weet. Hij of zij voelt zich superieur en kan anderen niet liefhebben. Het ego kan vele vormen aannemen: woede wanneer we niet krijgen wat we willen, controle over anderen, trots door te geloven dat we ons aan de top bevinden en haat, wat ons ervan weerhoudt het goede in anderen te zien.
  • Zelfbedrog. We bedriegen onszelf voortdurend, we houden onszelf voor dat alles goed is terwijl dit niet zo is. We geloven wat we onszelf voorhouden zonder ons te realiseren dat er misschien wel een kloof bestaat tussen wat wij denken en wat werkelijk zo is.
  • Lafheid. Lafheid beperkt ons, weerhoudt ons ervan te zijn wie we zijn. We moeten moedig zijn, onszelf confronteren en met moed vooruitgaan. We moeten onszelf durven zijn.
Jezelf Liefhebben.
  • Gebrek aan nederigheid. Altijd je fouten erkennen en van ze leren is essentieel. Nederig onze fouten accepteren maakt de weg voor ons vrij om anderen en onszelf lief te hebben.
  • Gebrek aan doorzettingsvermogen. Wanneer ze je vertellen dat je gek bent of dat je iets niet moet doen, luister dan naar jezelf, naar wat je hart je ingeeft en wat je voelt. Raak niet ontmoedigd. Volhardend zijn zal je in staat stellen om alles te bereiken waar je je zinnen op zet. 
  • Angst. Angst verblindt ons door ons ervan te weerhouden beslissingen te nemen en dat te doen wat we werkelijk willen. In de liefde zijn we bang om gekwetst en afgewezen te worden, maar de liefde is altijd een risico en het is nodig dat we van elke situatie leren.

En onthoud: om een ander lief te kunnen hebben is het noodzakelijk om eerst jezelf lief te hebben, jezelf te accepteren en om niet tegen jezelf te liegen. De relatie die we hebben met anderen is een weerspiegeling van de relatie die we hebben met onszelf.

Liefhebben is niet de schuld geven, oordelen of bekritiseren. Liefde is wijsheid. Het is het begrijpen van onwetendheid en onbewustheid.

“Wanneer het oog niet geblokkeerd wordt, dan is het resultaat zicht. Wanneer de geest niet geblokkeerd wordt, dan is het resultaat wijsheid en wanneer de ziel niet geblokkeerd wordt, dan is het resultaat liefde.”

-Chinees gezegde-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.