Hou van jezelf, je hebt het nodig

januari 15, 2018

De helft van ons leven brengen we door met de wens om iemand anders te zijn dan we werkelijk zijn, waardoor ons emotionele evenwicht in gevaar komt. We willen een ander lichaam hebben. We vinden dat we te dik of te dun zijn. We zouden willen dat we spontaner waren. Dit soort gevechten met jezelf zorgen alleen maar voor onrust. Hou van jezelf, precies zoals je bent, dit zal het leven een stuk eenvoudiger maken.

Daarmee bedoel ik niet dat je jezelf niet langer moet proberen te verbeteren. Als we dingen willen veranderen, staat het ons vrij dat te doen. Het is belangrijk om te beseffen dat invloeden van buitenaf ons kunnen motiveren om te veranderen. De samenleving heeft ons geleerd om onszelf te waarderen door middel van externe doelen, die voor een groot deel van de bevolking niet haalbaar zijn. Hoewel we misschien een betere levenskwaliteit hebben dan we honderd jaar geleden hadden, denk ik niet dat we nu gelukkiger zijn.

Mensen die er bijvoorbeeld beter uit willen zien om zich aantrekkelijker te voelen, worden geconfronteerd met een interessant probleem. Vaak voelen ze zich na het bereiken van hun esthetische doel nog steeds niet aantrekkelijk genoeg. Van jezelf houden om wie je bent is de enige ware manier om onzekerheid los te laten.

“Van jezelf houden is het begin van een levenslange relatie.”
Oscar Wilde

Hou van jezelf. Als al het andere mislukt, heb je namelijk alleen nog jezelf

Ons zelfbeeld, het idee dat we van onszelf hebben, is het belangrijkste als het gaat om van jezelf houden. Als we onze positieve aspecten kunnen waarderen en onze beperkingen kunnen accepteren, krijgen we een positief beeld van onszelf. Aan de andere kant, als we alleen naar onze negatieve aspecten kijken, zullen we ons weerzinwekkend voelen om wie we zijn en zullen we niet in staat zijn om onszelf te accepteren of van onszelf te houden.

Hou van jezelf net als dit meisje dat een hartje vasthoudt

Onze mate van eigenwaarde bepaalt hoe we ons in het leven verhouden. Zelfrespect is niet afhankelijk van externe zaken, het is meer een weerspiegeling van de tevredenheid die we voelen over wie we zijn. Deze tevredenheid komt vaker voor bij optimistische mensen. Zij zijn eerder geneigd zich te concentreren op hun goede kwaliteiten en in staat om hun zwakheden te aanvaarden. Pessimistische mensen kijken daarentegen alleen naar hun meest ongunstige eigenschappen en schetsen zo een verkeerd beeld van zichzelf.

Matig optimisme kan deel uitmaken van de formule voor gezond eigenwaarde. Geschat wordt dat onze mate van optimisme voor ongeveer 30% genetisch bepaald is, dus dat betekent dat 70% aan te leren is. We kunnen ons optimisme verhogen, positieve emotionele toestanden voeden, positieve denkwijzen bevorderen en ons niet langer zorgen maken over dingen die ons niet raken.

“Jijzelf, net als ieder ander in het hele universum, verdient liefde en genegenheid.”
-Boeddha

We hebben de neiging om anderen meer te waarderen dan onszelf

We hechten vaak waarde aan kwaliteiten in anderen omdat we niet het zelfvertrouwen of geduld hebben om ze in onszelf te zien. Om onszelf op een eerlijke en positieve manier te waarderen, moeten we eerst onszelf respecteren. Daardoor ontwikkelt ons vertrouwen.

Over het algemeen hechten wij niet genoeg waarde aan onszelf. Ieder van ons beschikt over unieke kwaliteiten, maar velen van ons weten niet hoe ze de juiste waarde daaraan kunnen geven. Als we onszelf niet waarderen, betekent dit niet dat anderen ons ook niet waarderen. Een goed gevoel van eigenwaarde hoeft niet afhankelijk te zijn van de mening van anderen, maar moet het resultaat zijn van onze persoonlijke evaluatie.

Als we onszelf waarderen, spelen onze persoonlijke kenmerken en de manier waarop we ons tot onszelf verhouden een rol. Deze beoordeling van waarden bepaalt of we kunnen accepteren hoe we zijn en of we in staat zijn om van onszelf te houden om wie we zijn. Jezelf waarderen betekent geloven dat je in staat bent om het leven onder ogen te zien. Hou van jezelf, vergeet dat niet…

Hou van jezelf net als deze rups die zichzelf nu al ziet als een mooie vlinder

“Houd eerst van jezelf en al het andere valt op zijn plaats. Je moet echt van jezelf houden om iets gedaan te krijgen in deze wereld.”

-Lucille bal