Zeven citaten voor hoogsensitieve personen (HSP)

Het is niet eenvoudig om een ​​hoogsensitief persoon te zijn. Veel minder als we met zo'n vijandige wereld te maken krijgen. Deze citaten kunnen je echter enorm helpen.
Zeven citaten voor hoogsensitieve personen (HSP)
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 februari, 2024

Vandaag hebben we een aantal citaten voor hoogsensitieve personen (HSP), die je meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn kunnen geven. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je beter met je gevoelens om kunt gaan. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het niet altijd slecht om gevoelig te zijn en veel te voelen. Het zien van de wereld met je hart is een gave. Het heeft zijn voordelen, zolang je weet hoe je ermee om moet gaan.

In de wereld van de populaire psychologie zijn er veel classificatiesystemen. Het kan zijn dat we ze zelfs te leuk vinden. Omdat ze overal zijn, zijn er ook veel artikelen die zomaar wat kenmerken opsommen die bepalen welk persoonlijkheidstype jij bent.

Het is dan ook niet ongebruikelijk dat mensen na het lezen van een paar artikelen meteen hun eigen gave van hoge gevoeligheid herkennen. Maar het is veel ingewikkelder dan dat. Hoogsensitieve personen zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor pijn, lawaai en geuren. Er zijn zelfs kinderen die last hebben van bepaalde stoffen.

Zijn ook zeer empathisch en creatief. Ook zijn hoogsensitieve personen over het algemeen heel reactionair. In een samenleving vol leugens, dubbelzinnigheden en impulsiviteit voelen hoogsensitieve personen zich ongemakkelijk of zelfs bedreigd door deze manieren van communicatie.

Door deze scherpzinnige en emotionele subtiliteit staat een HSP vaak aan de rand van een depressieZe voelen een bijna wanhopige verwarring, omdat ze niet helemaal passen in deze luide, fascinerende, maar soms ook ongevoelige wereld.

Schilderij van een man

Citaten voor hoogsensitieve personen (HSP)

Onze citaten komen uit boeken die geschreven zijn door Elaine Aron en Karina Zegers. Deze twee auteurs hebben verschillende boeken geschreven over hoogsensitiviteit, en ze zijn allemaal even nuttig als interessant.

1. Etiketten

“Je bent geen etiket, je bent geen verpakking. Omdat mensen die niet over onze gave beschikken (de meerderheid) dit niet begrijpen, zien ze ons als verlegen, zwak, of het ergste van allemaal: asociaal. We zijn bang voor deze etiketten, dus we proberen om net als iedereen te zijn. Maar dat maakt ons juist overdreven en angstig. Dit alles zorgt ervoor dat we ons neurotisch en gestoord voelen, eerst vanwege anderen, daarna vanwege onszelf.”

-Elaine Aron-

Een van de fouten die zovelen van ons maken, of we nu hoogsensitief zijn of niet, is dat we proberen ‘erbij te horen’. We zijn bang dat mensen over ons zullen oordelen omdat we anders zijn. Maar dit is een fout. Accepteren wie je bent, hoe je je voelt, en hoe je leeft is gezond. Geen etiketten meer!

2. De duistere kant van gevoeligheid

“Alle waarden hebben een schaduwkant.”

-Elaine Aron-

Hoogsensitiviteit voelt soms als een vervloeking. Hoogsensitieve personen voelen alles op een intensievere manier. Niet iedereen begrijpt hun uitzonderlijkheid of ziet de wereld zoals zij dat doen. Het is een waarde met een vreemde keerzijde. Maar dat betekent niet dat het niet alsnog een gave is. Uiteindelijk is hoogsensitiviteit een kans om de werkelijkheid op een dieper niveau te ervaren.

3. Prachtige stilte

“Hoogsensitieve mensen hebben soms volledige stilte nodig na zelfs een gemiddelde en bekende situatie, zoals een normale dag op het werk.”

-Elaine Aron-

Hier beschrijft Aron een probleem dat gepaard gaat met hoogsensitiviteit. Praten, geluiden, woorden, en zelfs temperatuurverschillen kunnen erg lastig zijn voor een HSP.

Vrouw kijkt naar de oceaan

4. De noodzaak je aan te passen aan een luidruchtige wereld

“Een meditatieleraar vertelde me eens het verhaal over een man die niets te maken wilde hebben met de stress van het leven. Dus wilde de man in een grot gaan leven waar hij mediteerde, dag en nacht, voor de rest van zijn leven. Maar hij hield het nog geen dag vol voordat hij de grot alweer verliet. Het geluid van het druppelende water in de grot maakte hem gek. De moraal is dat er altijd wel een bepaalde mate van spanning en stress in je leven zal zijn.”

-Elaine Aron-

Het lijkt een grappig verhaal. Maar in werkelijkheid is het een vrij goede interpretatie van het leven van een HSP. Ze hebben vaak de wens om geïsoleerd en afgezonderd te leven, in zo’n drukke wereld vol problemen en teleurstellingen. Maar zelfs in hun afzondering zullen er dingen met hen gebeuren.

Als gevolg daarvan zal vluchten of jezelf verzetten tegen de wereld niet helpen. De wereld is hoe hij is, zowel ingewikkeld als prachtig. Weten hoe je dit kunt accepteren, begrijpen en jezelf aanpassen zal je rust geven.

5. Jij bent ook een prioriteit

“We voelen ons verplicht om beslissingen te nemen en prioriteiten te stellen. Maar omdat we zo plichtsgetrouw zijn, zetten hoogsensitieve personen zichzelf vaak op de laatste plaats.”

-Elaine Aron-

Een veel voorkomend kenmerk van dit persoonlijkheidstype is dat ze graag reflecteren, en mediteren. Ze moeten ieder aspect en detail zorgvuldig in beschouwing nemen. Maar na deze diepe analyse, prioriteren ze meestal anderen. Ze stellen de problemen en wensen van anderen boven die van zichzelf. Deze fout stemt in feite uit een overschot aan empathie, maar het kan veel problemen veroorzaken als het gaat om zelfvertrouwen.

6. Je emoties maken je menselijker

“Mensen zijn wat we zijn omdat we in staat zijn om te denken, te voelen en te handelen. Onze emoties geven ons waardigheid.”

-Karina Zegers-

Zeger herinnert ons eraan dat gevoeligheid menselijk is. In plaats van onze gevoeligheid, emoties en openheid als een probleem te zien, laat het deel uitmaken van wie je bent. Uiteindelijk zijn mensen niets zonder hun emoties. Dus waarom zou gevoeligheid een probleem zijn?

Vrouw met bloemen

7. Gevoeligheid en cultuur

“Onderzoeken die kinderen op basisscholen in Shanghai vergeleken met die in Canada wezen uit dat de gevoelige en stille kinderen in China het meest werden gerespecteerd door hun leeftijdsgenoten. In Canada gold het tegenovergestelde.”

-Elaine Aron-

Dit feitje is heel interessant. Iedere cultuur ziet hoogsensitiviteit anders. Interessant is dat Oosterse landen deze kenmerken veel meer waarderen, zelfs onder kinderen. Maar in Westerse landen worden gevoelige kinderen vaak bekritiseerd of gepest.

Meisje

Het is tijd om emoties te normaliseren. We moeten dit persoonlijkheidstype beter begrijpen en accepteren. De maatschappij moet beginnen om hoogsensitiviteit niet langer te associëren met asociaal, neurotisch of verlegen zijn.

De citaten hierboven vertellen ons hoe hoogsensitieve persoon worden genuanceerd, diepe mensen die de maatschappij verrijken. We moeten ze niet uitsluiten of ze als vreemd ervaren. De wereld is tenslotte groot genoeg voor ons allemaal, met al onze verschillen en eigenaardigheden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.