Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen

Laatste update: 10 september, 2016

Er is al veel geschreven over hoogsensitiviteit sinds Elaine N. Aron in de jaren 90 dieper is gaan graven in deze persoonlijkheidstrek. Hoogsensitiviteit is wanneer iemand de wereld op een intiemere, gevoeligere en persoonlijkere manier ziet: vanuit het hart. Vanuit het diepste binnenste van een persoon.

Sindsdien zijn er veel conferenties georganiseerd. Er zijn boeken, artikelen en tijdschriften gepubliceerd, er zijn groepen ontstaan op sociale media en er is zelfs een film over gemaakt met de naam Sensitive. Er wordt gezegd dat twintig procent van de bevolking leeft, voelt en reageert op deze manier en er is een continu onderzoek aan de gang over de beste manier om hoogsensitieve kinderen te onderwijzen.

Een groot aantal van deze mensen bereiken de volwassenheid terwijl ze zich anders voelen. Het is alsof het dagelijkse gefluister een andere melodie voor hen vormt. Een zoetere, mooiere melodie, maar ook een verdrietigere, een die alleen zij kunnen horen, die alleen zij kunnen duiden.

Als het pas sinds de jaren 90 is dat de wereld de zogenaamde “hoogsensitiviteit” begon te begrijpen, dan is het duidelijk dat er miljoenen mensen zijn die door hun kindertijd, puberteit en een gedeelte van hun volwassen leven zijn gegaan zonder te weten waarom ze anders waren dan anderen.

Vandaag de dag en gezien de vele informatie en de invloed die het onderwerp van hoogsensitiviteit teweeg heeft gebracht, is het belangrijk dat we in staat zijn om de kinderen die dit type persoonlijkheid hebben te identificeren. Opvoeden is geen makkelijke taak, maar het is nog moeilijker om dit te doen met een kind dat zich al vanaf jonge leeftijd anders voelt. We willen je een paar simpele strategieën geven om dit te doen.

Het identificeren van hooggevoelige kinderen

Viool

Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn, ze klagen veel en stellen veel vragen. Maar in een klaslokaal trekt een hoogsensitief kind geen aandacht, veroorzaakt geen problemen en zal geen kans krijgen om getest te worden om zijn of haar talenten, intuïtie of gevoeligheid te ontdekken.

Degenen die hoogsensitief zijn, passen niet zo goed in de moderne maatschappij. Ze vinden het niet leuk om te concurreren, ze houden niet van de drukte en de druk van de massa. Hoogsensitieve kinderen spelen liever met de sterren, mediteren terwijl ze naar muziek luisteren of zijn graag alleen…

Het is de taak van de moeders en vaders om de eigenschappen van hoogsensitiviteit in hun kinderen te herkennen. We hebben niet de bedoeling om hun gedrag te corrigeren of te normaliseren. Zeker niet. Maar we willen het identificeren, zodat we ze kunnen helpen en begrijpen.

Het is noodzakelijk om hoogsensitieve kinderen te herkennen, zodat we richtlijnen kunnen bieden, zodat ze de redenen achter deze inconsistenties weten die ze in hun dagelijkse leven kunnen voelen. Ze zullen bijvoorbeeld zien dat ze veel volwassener zijn dan hun vrienden en dat de wereld soms een beetje uit de toon valt en wordt geleid door egoïsme.

Spelende Kinderen

We moeten leiden, zorgen voor, communiceren met, luisteren naar en ze onze warmte en steun laten voelen. Maar voordat we dat kunnen doen, is het belangrijk dat we weten hoe we hoogsensitieve kinderen kunnen herkennen en dat we de eigenschappen weten die ze het beste definiëren. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen.

  • Hoogsensitiviteit betekent ook lichamelijke gevoeligheid. Ze hebben een lagere tolerantie voor pijn: zelfs het schuren van hun kleding kan al pijnlijk zijn. Als baby’s beginnen ze vaak te huilen bij het horen van harde geluiden.
  • Het zijn volwassen kinderen en dit is te merken aan de diepgang van hun vragen.
  • Ze weten instinctief hoe de volwassen om hen heen zich voelen. Ze letten op hun gezichtsuitdrukkingen en hun gebaren.
  • Deze persoonlijke volwassenheid zorgt ervoor dat ze zich anders voelen dat hun klasgenoten.
  • Ze hebben veel aandacht voor de details in het dagelijks leven.
  • Hoewel hoogsensitief zijn niet per se betekent dat je ook introvert bent, houden ze ervan om alleen te zijn.
  • Ze houden van muziek, kunst en de natuur.
  • Ze zijn geïnteresseerd in sociale problemen.
  • Ze zijn snel gekwetst; ieder negatief woord of gebaar kan ze diep raken.

Drie leerzame pijlers voor hoogsensitieve kinderen

Meisje in het Bos

Anders zijn is een krachtig wapen

We moeten het kind niet veranderen in iets dat het niet is en ook niet proberen om het “normaal” te maken. We moeten hun eigenschappen accepteren en ze laten realiseren dat het voelen van het leven met die intensiteit geen pech is, maar een geschenk. De wereld heeft unieke nuances die alleen zij kunnen zien. Laat ze zien dat de wereld een veilige plaats is. Als ze zich goed voelen met zichzelf, zal het leven schitteren omdat ze het licht in zich hebben, omdat ze speciaal en sterk genoeg zijn om tegenslag aan te kunnen.

Versterk hun zelfvertrouwen

Vertrouw ze, geef ze autonomie door positieve bevestiging en validatie. Laat ze zien dat ze door hun capaciteiten alles kunnen, dat ze veel kwaliteiten en potentieel hebben. Ontwikkel hun gevoel van zelfbewustzijn.

Bereid ze voor op tegenslag

We weten dat ze pas kinderen zijn, maar we weten ook dat ze veel dingen opmerken die anderen niet zien. Ze voelen minachting, egoïsme, stilte en onbeschoft gedrag nog heviger. Dit is iets waar we iedere dag aan zullen moeten werken en we kunnen dit doen door middel van emotionele intelligentie.

Als anderen niet handelen zoals ik, betekent dit niet dat ze me niet aardig vinden of accepteren. Ze voelen de dingen op een andere manier, maar dat is niet beter of slechter. Gewoon anders. Het is belangrijk dat ze leren om hun frustratie, verdriet en teleurstelling te beheren. Tijdens het leven zullen ze meer dan één teleurstelling voelen, ze zullen lijden en al die emoties zullen ze overweldigen. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk leren om deze dimensies te beheren.

Als hooggevoelige kinderen hebben ontdekt wie ze werkelijk zijn, zal er balans in hun dagelijks leven komen. Dan zullen ze authentieke, volwassene en gelukkige mensen worden, omdat ze het leven vanuit het hart hebben geleefd. Omdat ze hun eigen licht bij zich hebben gehad.

–Afbeeldingen dankzij Mercer Mayer, Ida Rentoul, Melanie Delon–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.