Honoré de Balzac en zijn beste citaten

De citaten van Honoré de Balzac vormen de kern van zijn geschriften en zijn gebaseerd op zijn ervaringen. Vandaag zullen we enkele van zijn bekendste citaten bekijken. Lees verder!
Honoré de Balzac en zijn beste citaten

Laatste update: 23 september, 2019

Het kiezen van de beste citaten van Honoré de Balzac, de Franse romanschrijver, is geen gemakkelijke taak. Bijna al zijn uitspraken geven wijsheid een schoonheid die het moeilijk maakt om er maar een paar te selecteren. We hebben het tenslotte over een van de grootste romanschrijvers aller tijden.

Een van de meest interessante aspecten van de citaten van Balzac is het realisme en de scherpte waarmee hij de menselijke gesteldheid visualiseert. Honoré de Balzac was precies dat: een diepe observator van individueel en sociaal gedrag, wat wordt weerspiegeld in zijn werken.

Een ander opmerkelijk aspect van het werk van deze grote romanschrijver is zijn respect voor de menselijke complexiteit. Zijn ideeën en karakters zijn daarom nooit eendimensionaal of eenvoudig.

Hij kende de tegenstrijdige krachten die in ieder van ons werkzaam zijn goed. Krachten die onze grootheid naar voren brengen maar onze ellende benadrukken. Hier volgen enkele van de meest prominente citaten van Balzac.

“Alle geluk hangt af van moed en werk. Ik heb veel periodes van ellende gehad, maar met energie en bovenal hoop, heb ik ze allemaal doorstaan.”

-Honoré de Balzac-

Open boek

Drie diepgaande citaten van Honoré de Balzac

“Vergeten is het grote geheim van een sterk en creatief leven.”

Dit citaat stelt dat, net zoals geheugen een duidelijke rol speelt bij de constructie van identiteit, ook vergeten een beslissende rol speelt bij het vermogen om vooruit te komen.

Een ander citaat van Balzac zegt: “Er bestaat niet zoiets als een groot talent zonder grote wilskracht.” Balzac is het perfecte voorbeeld van hard werken. Hij werkte elke dag tot wel 15 uur en bracht honderden nachten door zonder te slapen. Daarom is zijn geweldige werk La Comédie humaine zowel monumentaal als onsterfelijk.

Een andere van zijn quotes luidt: “Als je twijfelt aan je kracht, geef je kracht aan je twijfel.” Dit is een woordspeling die een grote waarheid bevat: onzekerheid voedt zichzelf.

Honoré de Balzac, de denker

Honoré de Balzac reflecteerde veel over het leven en de betekenis ervan. Ook dacht hij veel na over waarden en hun betekenis.

Het resultaat van deze gedachten is deze uitspraak: “Onze ergste tegenslagen gebeuren nooit, en de meeste ellende ligt in de verwachting ervan.” Simpel gezegd, het denken aan de slechte dingen die ons kunnen overkomen is in de meeste gevallen zinloos.

Eén van de terugkerende thema’s in de citaten van Balzac zijn ondeugden en passies. In dit verband zegt hij: “Nobele passies zijn als ondeugden: hoe meer ze bevredigd worden, hoe groter ze worden.” Dit vertelt ons hoe passies echt zijn met hun positieve en negatieve kanten. Zowel passies als ondeugden hebben de neiging te groeien als we ze toelaten op te komen.

Een ander geweldig citaat is: “In grote crises wordt het hart gebroken of gebogen.” Het woord ‘tan’ verwijst in dit geval naar de oorspronkelijke betekenis van het woord:  flexibel genoeg worden.

Citaten over relaties

Relaties tussen personen

Dit is een mooi Balzac-citaat dat verwijst naar vriendschap: “Wat vriendschap onlosmakelijk maakt en wat haar charmes verdubbelt, is een gevoel dat we missen in de liefde: ik bedoel zekerheid.” Hij had het zeker niet verkeerd. Terwijl er altijd wat onzekerheid bestaat in romantische liefde, geeft vriendschap ons zekerheid.

Ook met betrekking tot relaties tussen mensen merkte Balzac op: “Terwijl schurken het weer bijleggen met elkaar nadat ze elkaar hebben neergestoken, breken geliefden met elkaar door een enkele blik of woord.Echte liefdesbanden zijn veel gevoeliger dan die op basis van gemak of gewoonte.

Balzac was Frans en als een goede Fransman, wijdde hij ook enkele van zijn reflecties aan uiterlijk en elegantie: “Elegantie is de kundigheid om niets hetzelfde te doen als anderen, maar de indruk wekken dat we alles op dezelfde manier doen als iedereen.

Net als veel andere geweldige personages in de geschiedenis, was het leven van Balzac ook niet gemakkelijk. Hij overleefde een gewelddadige kindertijd en adolescentie, en had een inzinking die hij ‘intellectuele verstopping’ noemde.

Hij hield van romans en genoot de bewondering van zijn tijdgenoten. Daardoor liet hij een schatkamer van wijsheid in de vorm van literatuur achter voor die onverschrokken ontdekkingsreizigers die ook hun leven leiden op zoek naar kennis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Benjamin, R. (1962). La vie prodigieuse de Balzac. Union générale d’éditions.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.