Hoe weet je of je partner echt om je geeft?

Veel mensen hebben moeite om te bepalen hoe hun partners over hen denken en of ze echt gewaardeerd worden. Daarom laten we hieronder een lijst zien van die indicatoren die duiden op interesse van de kant van de ander.
Hoe weet je of je partner echt om je geeft?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 februari, 2023

Het onderwerp van dit artikel lijkt misschien nogal voor de hand liggend. Je weet immers toch wel of je partner echt om je geeft of niet? Welnu, niemand van ons is onfeilbaar en soms maken we fouten. En sommige fouten doen meer pijn dan andere.

In feite hebben veel mensen een groot deel van hun tijd -en hun leven- doorgebracht met partners die in werkelijkheid nooit van hen hebben gehouden zoals ze echt verdienden. Of zoals ze verwachtten. Ze kunnen zelfs verraden zijn. Een andere mogelijkheid is dat hun partners nooit echt hebben geloofd in betrokkenheid.

Het zijn meestal dit soort mislukkingen die het meeste pijn doen. Dat komt omdat de gekwetste partner al zijn tijd, moeite en hoop in de relatie heeft geïnvesteerd . Maar nu heeft hun partner hen in feite laten geloven dat bepaalde aspecten van hun leven samen, die toen zo belangrijk leken, zinloos waren.

Sommige mensen zijn bang om anderen te kwetsen. Daarom zeggen ze niet wat ze werkelijk denken, willen en verlangen, ook al kwetst het hun partner meer dan ze denken.

Sommige partners durven nooit “Ik hou van je” te zeggen. Aan de andere kant willen sommigen zich gewoon niet binden en de relatie een toekomst geven. Het is dus belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of je partner echt om je geeft. Misschien weet je al waar je op moet letten, maar het kan nooit kwaad om er eens bij stil te staan.

Partner

1. Ze zijn geïnteresseerd in de kleine dingen

Hun interesse in jou wordt niet alleen getoond door te vragen of je goed geslapen hebt of hoe laat je klaar bent met werken. Het is te zien in hun blikken, gebaren en elk ander klein detail. Ze merken bijvoorbeeld of iets je zorgen baart als je thuiskomt van je werk en vragen je wat er mis is.

Bovendien willen ze je mening weten over bepaalde dingen. Ze zijn geïnteresseerd in je gisteren, vandaag en morgen. Ze willen weten over je jeugd, de hobby’s die je nu hebt, en wat je denkt over de toekomst.

Je weet dat je partner van je houdt als hun bezorgdheid en behoefte om over je te weten oprecht is. Bovendien kun je via hun verbale en non-verbale taal hun empathie ten opzichte van jou en vooral hun oprechtheid waarderen. Je merkt en voelt allebei hun belangstelling voor jou.

2. Ze zijn toegewijd aan jou

Toewijding is de noodzaak om volwassen gevoelens in een relatie in stand te houden. Het betekent dat je partner geïnteresseerd is in een morgen waarin jullie beiden verenigd blijven.

Aan de andere kant, misschien onderhoud je een oprechte en bevredigende relatie, maar lijkt je partner niets meer te willen. Bovendien lijken ze niet geïnteresseerd in het werken aan een toekomst samen. Als dit gebeurt, beginnen er discrepanties te ontstaan. Dat komt omdat jullie behoeften verschillend zijn.

“Beloof geen dingen die je niet gaat waarmaken, het enige wat je bereikt is het vernietigen van de illusie van iemand die in je gelooft.”

-Anoniem-

Kussend stel

Misschien zijn zij tevreden met alleen een weekendje weg, terwijl jij je leeg voelt omdat je geen huis of gezin kunt vormen. Je moet op je hoede zijn voor valse beloften. Je moet intuïtief zijn en letten op excuses en onvervulde plannen.

3. Ze willen bij je zijn

Kan iets basaler en eenvoudiger zijn? Samen je tijd, ruimte, momenten, mogelijkheden en rumoerige en stille tijden delen. Ze geven geen last-minute excuses of zeggen een afspraak te elfder ure af, en ze brengen niet meer tijd van huis door dan nodig is.

De tijd die jullie als stel samen doorbrengen moet voor beide partijen plezierig zijn. Sterker nog, je moet blij zijn om gewoon bij elkaar te zijn. Dat gezegd hebbende, hoef je niet 24 uur per dag of zelfs helemaal niet aan elkaar vast te zitten. Maar, als je echt belangrijk voor ze bent, zul je merken dat ze momenten zoeken om bij je te zijn. Bovendien genieten jullie allebei echt als jullie samen zijn.

4. Ze luisteren actief naar je

Als je partner echt van je houdt, voel je, als je met hem of haar praat, dat hij of zij helemaal gefocust is op wat je zegt. Dat gezegd hebbende, gebeurt dit natuurlijk niet altijd. Maar als er iets is dat je zorgen baart of je ongelukkig maakt, weet je dat hij of zij er is, naar je luistert en onthoudt wat je hebt gezegd.

5. Ze respecteren je

Een partner die echt om je geeft respecteert je in alle opzichten. Ze respecteren je ideeën en meningen, zelfs als ze die niet delen en het misschien niet met je eens zijn.

6. Ze steunen en moedigen je aan

Een partner die echt om je geeft zal je steunen in je hoop en dromen. Ze zullen ook geen bezwaar maken als je tijd wilt doorbrengen met je vrienden. Op dezelfde manier zullen ze hun eigen vriendschappen en interesses onderhouden in plaats van naar jou te kijken om hen te vermaken of in al hun sociale behoeften te voorzien.

7. Ze zijn er altijd voor je

De partner die echt van je houdt, wil tijd met je doorbrengen. Jij bent hun prioriteit en dat laten ze je zien met hun daden, niet alleen met hun woorden. Ze zijn er telkens als je ze nodig hebt, telkens als je een schouder nodig hebt om op uit te huilen of iemand om mee te lachen.

8. Ze verdedigen je

Als je partner echt om je geeft, zal hij je verdedigen als je kritiek krijgt of als iemand je aanvalt. Aan de andere kant, als ze je snel bekritiseren of aanvallen in plaats van je te verdedigen, suggereert dit dat de dingen niet goed gaan en dat ze niet genoeg om je geven.

9. Ze betrekken je

Als ze je bij hun plannen betrekken, is dat omdat ze om je geven. Als ze willen dat je deelneemt aan hun hobby’s, laat dat zien dat je niet zomaar iemand in hun leven bent en dat ze je waarderen. Natuurlijk moet je ook begrijpen dat ze soms hun ruimte zullen willen.

10. Ze begrijpen het belang van communicatie

Hoe is de communicatie tussen jullie? Is er medeplichtigheid en empathie? Openhartig luisteren? Onthoud je hun woorden, ideeën en opmerkingen? Het is essentieel dat je aandacht schenkt aan deze dialogen, hun belangstelling opmerkt en de blik waarin je jezelf weerspiegeld ziet.

Woman with kimono and butterflies

Woorden kunnen de kracht hebben om te kwetsen of geluk te bieden. Ze mogen nooit onverschilligheid overbrengen. Het is een emotie waarbij gevoelens gerafeld zijn en waarbij de woorden die je tegen elkaar zegt niet meer hetzelfde effect hebben als vroeger.

Als dit het geval is, is het tijd om een beslissing te nemen. Je moet je eigenwaarde tot elke prijs beschermen en voorkomen dat je een situatie in stand houdt die je, in plaats van hoop te geven, nog meer pijn bezorgt.

Afbeeldingen met dank aan Benjamin Lacombe.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.