Hoe vind je het licht in de schaduw?

Hoe vind je het licht in de schaduw?

Laatste update: 28 oktober, 2018

We hebben allemaal wel eens dagen dat de zon schijnt, maar dat we toch alleen maar donker zien. Zelfs de meest gemotiveerde mensen kunnen zich down voelen. Soms is het donker zo hevig dat er geen enkel licht in de schaduw te zien is.

Als je hart zich in de schaduw bevindt, moet je erachter komen waarom er geen licht is. Je moet manieren vinden om uit de existentiële crisis te raken en jezelf te motiveren als je aangevallen voelt door apathie en een verlangen om helemaal niets te doen.

Waarom is er geen licht in de schaduw meer?

Het donker in je hart kan veel verschillende oorzaken hebben, en het is jouw missie om erachter te komen wat er aan de hand is zodat het niet veranderd in iets dat nog ingewikkelder is, zoals depressie.

Geen licht in de schaduw kunnen vinden kan een aantal oorzaken hebben, zoals:

  • Je bent bang voor de toekomst, je voelt je laf, en je wilt niet ontwikkelen, en je bent bang voor veranderingen.
  • Je bent moe en te machteloos om een gezond leven te leiden.
  • Het hebben van geen zelfvertrouwen. Je wilt je comfortzone niet verlaten.
  • Je denkt dat je incompetent bent omdat je jezelf niet waardeert.

Als je bovendien een persoon bent die dingen wil doen maar geen beslissingen kan nemen, zal je je gefrustreerd voelen. Soms kan het helpen om op eenvoudige wijze je motivatie een boost te geven. Als je bijvoorbeeld iedere morgen aan beweging wil doen, leg dan je sportkleding naast je bed zodat je ze meteen ziet als je wakker wordt.

“Jezelf overwinnen is zo’n grote prestatie die alleen een groots iemand aandurft.”

-Pedro Calderón de la Barca”

Als we verder kijken naar het voorbeeld van sporten, kun je ook plannen maken met een vriend om samen naar de sportschool te gaan, of samen te gaan sporten… Welke manier dan ook om jezelf te motiveren en je doelen te bereiken, het zal altijd een goed idee zijn!

Laat het licht je verblinden als het donker wordt

Als je merkt dat het donker je probeert te overheersen, ga dan terug naar je wortels en luister naar de geluiden die je lichaam maakt. Misschien moet je rusten of juist aan beweging doen. Als je je lichaam geeft waar het naar vraagt is dat goed voor de gezondheid, maar het vult je ook met energie die je kunt doen om de taken te doen die je het minst leuk vindt.

Denk na over je gewoontes. Heb je wel voldoende gerust de laatste tijd? Heb je wel gezond genoeg gegeten? Waardeer je lichaam, omdat ervoor zorgen essentieel is als je je beter over jezelf wilt voelen en de wereld om je heen.

Verdrietige vrouw

Als je daarentegen wel voor je lichaam zorgt, maar toch strijdt tegen negatieve gedachten, denk er dan over na waarom je deze gedachten hebt. Is er bijvoorbeeld iemand die een vervelende opmerking heeft gemaakt of vergelijk je jezelf met anderen? Misschien is het tijd om prettigere dingen over jezelf te denken en iets te doen waardoor je je goed voelt. Doe je dit al?

Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes, in alle aspecten van het leven. In het begin is het makkelijk om je gemotiveerd te blijven om je doelen te behalen, omdat je aan het eindresultaat denkt, maar later moet je misschien veel wilskracht gebruiken om de taak af te maken.

“Negenennegentig procent van alle fouten komt van mensen die er een gewoonte van hebben gemaakt om smoesjes te verzinnen.”

George Washington Carver

Als je jezelf op het midden van de weg vindt, merk je misschien dat je meer dan de helft van de tijd en inspanning in dit doel hebt gestoken, en nu komt het donker om de hoek kijken. Als dit gebeurt, denk dat dat het investeren van tijd en inspanning geen lineair resultaat oplevert. We hebben in het begin altijd meer tijd nodig dan we hadden ingeschat.

Vind het licht in de schaduw terug

Maar weet je wat? Je kunt het! Je moet je alleen weer herinneren waarom je bent begonnen. Op die manier kun je het bereiken. Blijf in beweging en je zal je doel bereiken, en alleen als je het bereikt zal je tevreden zijn.

Denk eraan dat er altijd zonneschijn is na de storm. Zodra je merkt dat je geen licht in de schaduw meer ziet, moet je je ogen openen, naar je ziel luisteren, en op zoek gaan naar oplossingen zodat je licht vanuit jezelf kan beginnen met stralen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.