Een harnas breekt als je de ziel streelt

Een harnas breekt als je de ziel streelt
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 juni, 2024

Een harnas is een symbool van te veel hebben geleden. Het is de bescherming die mensen kiezen om hun beschadiging te stoppen, om te voorkomen dat ze breken. Het is een verdedigingsmechanisme, hun tijdelijke redding en hun manier om de wereld stil te vertellen “Genoeg!”

Leven met een harnas is geen gemakkelijke taak, omdat eronder een angst verborgen zit om gekwetst te worden. Dit is een van de meest verlammende angsten die een persoon kan hebben. Angst zorgt ervoor dat je muren creëert, stopt met voelen en een verdoofd leven leidt. Het leven put je uit tot het punt dat je jezelf liever beschermt en je liefst zo min mogelijk voelt in plaats van de steken van je wonden te ervaren.

“Je harnas, het beschermt je tegen elke vrouw die je zou vernietigen, zeker genoeg. Maar tenzij je het loslaat, zal het je ook beschermen tegen de enige die van je kan houden, je kan voeden, je van je eigen bescherming kan redden.”

– Richard Bach –

De vermoeidheid veroorzaakt door lijden

Het leven is geen pad naar gegarandeerd geluk. Onzekerheid, instabiliteit en lijden zijn dingen die je onderweg tegenkomt. Je confronteert ze beter als je in staat bent ze te voorzien en jezelf voor te bereiden. Niemand is immuun voor lijden, maar het is essentieel dat je leert hoe je het moet aanpakken. Anders kan de duisternis je verscheuren.

Leven is risico’s onder ogen zien, accepteren dat alles niet altijd gebeurt zoals jij dat wilt. Het houdt in dat je momenten van geluk moet omhelzen, maar ook dat je moet accepteren dat lijden soms voor je deur zal staan om je op de proef te stellen.

Een vrouw met een harnas

Het omgaan met de klappen en het helen van je wonden is geen gemakkelijke taak. Je hebt niet altijd het beste ondersteuningssysteem, de middelen of strategieën en zelfs als je dat wel hebt, weet je soms niet hoe je ze moet gebruiken.

Sommige mensen gaan beter om met teleurstellingen en onverwachte gebeurtenissen. Anderen laten deze dingen hun stemming beïnvloeden. Nog anderen besluiten zichzelf te beschermen om hun lijden te beperken. De methode die je kiest, zal op de een of andere manier je dagelijkse leven beïnvloeden.

Hoe dan ook, ongeacht de manier waarop je ervoor kiest om je lijden onder ogen te zien, wanneer het besluit om aan je zijde te blijven, veroorzaakt het fysieke en emotionele gevolgen. Aan de ene kant, houdt het je gevangen in zijn terughoudendheid, in een gebrek aan absolute motivatie en plezier (anhedonie).

Als je het niet in de gaten houdt, kan het je in de richting van depressie of angst sturen. Aan de andere kant put het ​​je fysiek uit. Het verzwakt je en neemt alle energie die je hebt weg. In feite vermindert het de afgifte van serotonine en verhoogt het de hoeveelheid cortisol in je systeem.

De valse bescherming van een harnas

Ieder van ons heeft zijn eigen harnas, verdedigingsmechanisme, persoonlijke schild om onszelf tegen pijn te beschermen. Het is een normaal onderdeel van het leven. Op de een of andere manier moet je het meest delicate deel van je wezen beschermen. Je moet jezelf sterk maken tegen mogelijke bedreigingen en tegenslagen.

Het probleem ontstaat wanneer je dit harnas aantrekt maar dit later niet vernietigt. Dat wil zeggen dat het je leven over neemt en eindigt in een zeer conservatief filter waardoor je de wereld observeert. Het opwerpen van muren isoleert jezelf, niet alleen van lijden en onzekerheid, maar ook van affectie en elke vorm van sociale ervaring.

In een poging jezelf te beschermen, beland je in zelfboycot tot het punt dat je jezelf emotioneel afsluit. Niets voelen om niet te lijden. Je herhaalt deze slechte strategie omdat het op een gegeven moment je overleving heeft verzekerd.

Je moet voorzichtig zijn, omdat je uiteindelijk een zeer hoge prijs kunt betalen door het te gebruiken. De prijs is dat je je vanbinnen leeg voelt. Dat zijn de kleine lettertjes van het contract die je niet altijd leest of in gedachten houdt voordat je barrières gaat creëren.

Die leegte vertaalt zich in een afwezigheid van emoties, van dat vermogen om zich levend te voelen en om verbonden te zijn met anderen. Het is dus niet ongebruikelijk dat je snel ten prooi valt aan precies datgene waar je bang voor was, lijden. Wie zei dat als je niets voelt, je geen slechte tijd hebt?

Een harnas is een onbewuste valstrik die je in verwarring brengt, vermomd als het gevoel van bescherming en veiligheid. Daarom is het zo belangrijk om de verschillende soorten verdedigingsmechanismen te identificeren en erover na te denken.

“Je  hebt meer moed nodig om lijden te confronteren dan de dood.”

– Marlène Dietrich –

Een geblinddoekt meisje dat tegen een hart leunt

De gevolgen van een harnas

Vaak zijn degenen die zich achter harnassen schuil houden geneigd om zo vaak defensieve houdingen te gebruiken dat er uiteindelijk een kloof ontstaat met alle anderen. Hun angst om gekwetst te worden is zo sterk dat ze iedereen wegjagen, zelfs zonder dat te willen.

Zelfs iemand met de eenvoudige intentie om hen te leren kennen en in sommige gevallen van hen te houden. Dit komt voor omdat als je jezelf zo hevig beschermt, het meestal komt omdat je het slachtoffer bent geworden van een gebroken hart.

Dus om te voorkomen dat de steek van hun wonden herleeft, gedragen ze zich als hondsdolle dieren die hun land beschermen. De andere persoon, elke andere persoon, wordt een vijand. Elk klein contact met het harnas van iemand die probeert zichzelf te beschermen kan tot verdriet leiden.

De kunst om je ziel te strelen

Welk tegengif kan al deze schade terugdraaien? Is er een remedie die het harnas kan afbreken van mensen die zoveel lijden hebben ondergaan? Kunnen we hen helpen dit harnas te vernietigen? Allereerst is het belangrijk erop te wijzen dat harnassen langzaam worden vernietigd, beetje bij beetje. Het is een proces dat een dosis liefde, begrip, geduld, acceptatie en, uiteraard, inspanning vereist.

Zoals je kunt zien, is er geen magische oplossing voor dit probleem. Een diepe connectie met de ander en, uiteraard met jezelf, kan helpen. Aldus moet iedereen die met een gepantserde persoon omgaat begrijpen dat, meestal, zij niet aan het woord zijn maar hun angst.

Het is het enorme monster dat hen bezit en hen laat geloven dat niets voelen de beste manier is om pijn te vermijden. Het begrijpen van hun angsten zal een zeer belangrijk aspect van de relatie zijn.

Daarnaast is het tonen van affectie en het opgeven van eventuele eisen om te verbeteren van belang. Dat wil zeggen, je moet leren om hun ziel te strelen, hun gevoeligheden aan te raken, en zich beschermd te laten voelen.

“Liefde werkt niet anders.

Het is niet met geweld,

maar door strelingen,

dat het harnas geopend kan worden.”

– Marwan –

Een vrouw op een dak die een hart vasthoudt

Het grootste deel van de inspanning komt van degene die het harnas heeft gemaakt. Zij zijn degenen die moeten begrijpen dat het vermijden van lijden op middellange en lange termijn meer leed veroorzaakt. Ondanks het feit dat het leven niet altijd gemakkelijk is, is lijden gewoon een ander hoofdstuk van hun verhaal.

Daarom moeten ze zich van hun schuld en die harde, starre houding ontdoen. Zo kunnen ze zichzelf omhelzen en de eerste stap naar liefde zetten. Omdat jezelf goed behandelen als je pijn hebt de beste helende kracht is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.