Hoe verbergen we onze emoties?

Hoe verbergen we onze emoties?

Laatste update: 19 juli, 2017

De emoties die we als negatief ervaren worden vaak gevolgd door bepaald gedrag of acties om van die emotionele staat af te komen. Het is een strategie die wij mensen vaak gebruiken en het werkt goed op de korte termijn, omdat het opluchting biedt en ons bevrijdt van de oncomfortabele lichamelijke gevolgen van de emoties.

Het probleem is wat er op de lange termijn gebeurt. De oplossing is een snelle pleister op de wond om zo snel mogelijk van het probleem af te komen. Terwijl dit gedrag er juist voor zorgt dat we het probleem in stand houden, en precies wanneer we dit het minst verwachten zal de dunne muur die we hebben opgebouwd keihard ineenstorten.

Voorbeelden van dit gedrag zijn overeten na een paniekaanval, je partner bellen in een uitbarsting van jaloezie om erachter te komen waar hij of zij is, het nemen van drugs of veel geld vergokken.

Emoties tolereren

In de psychologie proberen we vaak aan patiënten uit te leggen dat hun gedrag, samen met hun negatieve gedachten, verantwoordelijk is voor hun problemen. Het is belangrijk dat zij dit goed begrijpen. Totdat dit gedrag stopt, zal de emotionele schade namelijk blijven.

Mensen wijzen deze theorie in de regel af, omdat het heel moeilijk is om emoties te tolereren: de acceptatie ervan, het voelen ervan. De symptomen zijn soms zo vervelend dat we alles doen om het niet te hoeven voelen, terwijl we ons ervan bewust zijn dat we ons achteraf alleen maar meer problemen op de hals halen.

Mensen zijn uiteindelijk hedonistisch. Dat betekent dat we pijn vermijden en op zoek zijn naar onmiddellijke bevrediging, koste wat kost, zonder na te denken over de gevolgen.

Emoties Verbergen

Er zijn bijvoorbeeld mensen die zich heel angstig voelen omdat hun gedachten zo overdreven zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze gaan overeten.

Het overeten zal het probleem niet oplossen. Sterker nog, het zal een nieuw probleem veroorzaken als de persoon hiermee doorgaat.

Het tolereren van intense angst is ingewikkelder dan het alternatief, de snelle, slechte oplossing. Sterker nog, het gedrag kan zich zo ontwikkelen dat iemand bij de minste of geringste stressgevoelens al de koelkast induikt om zich vol te stoppen.

Het zou ideaal zijn om een alternatief te vinden om met angst om te gaan, zoals diep ademhalen, het probleem analyseren, rationeel nadenken en de gekozen oplossing uitvoeren. Ja, toestaan dat we bang zijn.

Angst is een emotie die lichamelijk als een golf werkt: het neemt toe tot een hoogtepunt en zwakt dan weer af als we het niet blokkeren met de acties die we hiervoor hebben genoemd.

Een aantal manieren waarop we onze emoties verbergen

Iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven wel zijn emoties verhuld om minder te hoeven lijden, of voor tijdelijke verlichting. Als het geen gewoonte wordt is het niet echt problematisch.

Een aantal manieren om onze emoties te verbergen kunnen zijn:

Voedsel

Voedsel heeft een opbouwende werking voor mensen, doordat het niet alleen onze honger verzadigd, maar ons ook een hoop plezier biedt. Aan de andere kant kan overeten, vooral als het gaat om zoete dingen, ons het gevoel geven dat de angst minder wordt of zelfs verdwijnt. We gaan dus door met het verlichten van onze emotionele staat met voedsel, iets dat er logisch gezien toe kan leiden dat we een eetstoornis ontwikkelen.

Drugs

Drugs zijn, net als voedsel, ook actief in het plezier- en beloningsgebied van de hersenen en zorgen ervoor dat er dopamine vrijkomt waardoor we ons voor een bepaald moment goed voelen.

Tabak, hasj, alcohol en andere drugs werken als een krachtige emotionele schok. Mensen die weinig tolerantie hebben voor frustratie lopen vaak het risico om drugs te gaan gebruiken.

Emoties Verbergen

Pathologisch gokken

Net zoals bij de vorige voorbeelden is pathologisch gokken ook een beloning, zelfs als we meer verliezen dan we inzetten. De verwachting van het winnen houdt ons alert en gemotiveerd, het leidt ons af van onze zorgen en het helpt ons tijdelijk te ontsnappen. Naderhand kan het probleem echter nog groter zijn, zeker als we verliezen.

Inactiviteit

Dit komt vaak voor tijdens een depressieOm niet meer te lijden en zichzelf te bevrijden van moeite, stoppen mensen gewoon met leven en blijven inactief thuis zitten, zeggen plannen af en melden zich ziek op het werk.

Bescheidenheid

Agressiviteit in ons gedrag of erg onderdanig zijn en overal aan toegeven zijn twee soorten gedrag die ons bevrijden van conflicten met anderen. Agressiviteit waarbij we op anderen in praten om te doen wat wij willen en nog ons zin krijgen ook, werkt misschien op de korte termijn. Wanneer we passief zijn nemen we automatisch de schuld op ons en dit kan ertoe leiden dat we niet in staat zijn om onze rechten te verdedigen.

Emoties Verbergen

Geruststelling

Kijken in de telefoon van je partner, steeds weer controleren of je het gas wel hebt uitgezet, of het doen van ontzettend veel medische testen is gedrag dat ons ook tijdelijk bevrijdt van angst. We nemen extra voorzorgsmaatregelen omdat we denken dat er iets bedreigends zal gebeuren, hoewel dit niet realistisch is.

Er zijn andere vormen van beschermend gedrag zoals het bij je dragen van een flesje water voor het geval dat je een paniekaanval krijgt, altijd een apparaat bij je dragen waarmee je je bloeddruk kunt meten, of altijd iets bij je hebben dat je geluk brengt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.