Hoe op elke leeftijd nieuwe neuronen te laten groeien

Onze hersenen kunnen gedurende ons hele leven nieuwe neuronen laten groeien. Lees dit artikel om te leren hoe je je hersenen jong kunt houden, zelfs als je ouder wordt!
Hoe op elke leeftijd nieuwe neuronen te laten groeien

Laatste update: 10 april, 2022

Veel mensen denken dat we neuronen verliezen naarmate we ouder worden. Ook denken velen dat we niets kunnen doen om het te stoppen of dat er geen andere manier is om ze terug te krijgen. Dit is echter niet helemaal waar. We kunnen namelijk daadwerkelijk nieuwe neuronen laten groeien.

Neurogenese (de vorming van nieuwe hersencellen) gaat door tot op hoge leeftijd. Een van de belangrijkste plaatsen waar dit blijft doorgaan is in de hippocampus, die een rol speelt in het geheugen en bij leren. Zodra deze neuronen groeien, komen ze terecht in je neurale netwerk zoals elke andere hersencel.

Het groeien van nieuwe neuronen heeft een positief effect op aandacht, geheugen, leren, motivatie, emoties en angstconditionering. Beter nog, verschillende wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat specifieke activiteiten de groei van neuronen kunnen stimuleren en je hersenen kunnen verjongen.

Manieren om op elke leeftijd nieuwe neuronen te laten groeien

1. Bespeel een instrument

Het bespelen van een muziekinstrument kan je mentale behendigheid en leercapaciteit echt verbeteren. Je hoeft geen virtuoos te zijn om dit te laten werken.

Het belangrijkste hier is de combinatie van auditieve, tactiele, sensorische, logische en analytische betrokkenheid. Dat, samen met het volgen van het ritme, zorgt ervoor dat je hersenen verschillende hersengebieden tegelijk gebruiken.

Bespeel een instrument

Leren om een instrument te bespelen doet voor je hersenen wat lichaamsbeweging voor je lichaam doet. Met consistente en langdurige beoefening verbeter je je probleemoplossend vermogen door je praktische kant te combineren met je creatieve kant. Het kan je ook helpen beter te worden in het opslaan van informatie en beter te kunnen leren.

Het kan in feite zelfs het IQ van een jong kind verhogen! Een studie, uitgevoerd met kleuters die piano leerden te spelen, toonde aan dat hun IQ veel hoger was dan die van kinderen die nog nooit pianolessen hadden gevolgd. Dus, hoe oud je ook bent, breng muziek in je leven om zo weer nieuwe neuronen te laten groeien!

2.Voed je hersenen zuurstof om nieuwe neuronen te laten groeien

Power walking, joggen, dansen, zwemmen en fietsen zijn voorbeelden van aerobe oefeningen. Dit soort oefeningen kan je helpen nieuwe neuronen te laten groeien, vooral om je hersencapaciteit te verbeteren.

Ze kunnen ook helpen met de bloedstroom, wat belangrijk is voor je hersenen. Maar verder nog dan dat, kunnen ze zelfs nieuwe bloedvaten maken en de bloedvaten die je al hebt versterken. Door je bloedstroom te verbeteren, verhoog je ook het aantal voedingsstoffen en zuurstof dat je hersenen ontvangen, wat helpt bij het groeien van nieuwe neuronen.

Een recent wetenschappelijk onderzoek (in het Engels) onder mensen die gedurende drie maanden consequent aerobe oefeningen deden, toonde een verhoogde zuurstofvoorziening in sommige hersengebieden die de neiging hebben om met de leeftijd te verslechteren.

Ze scoorden ook beter op geheugentests en toonden hogere niveaus neuronen in die gebieden. Dit zou suggereren dat hun hersenen jonger waren.

3. Breng je benen in beweging

Sommige studies uitgevoerd op dieren die op een lopende band renden, toonden aan dat het bewegen van je benen ook de productie van neuronen kan stimuleren in gebieden die verband houden met geheugen en leren.

Hoe meer je je benen beweegt, hoe meer neuronen je zou produceren. Met andere woorden, hoe meer je loopt, hoe meer je de neurogenese in de leer- en geheugencentra van je hersenen stimuleert.

Dat is logisch, omdat rondlopen je hersenen stimuleert omdat je een nieuwe omgeving verkent. Dit betekent namelijk dat je moet leren en onthouden om georiënteerd te blijven.

Uit een recent onderzoek is ook gebleken dat het verkennen van nieuwe ruimtes en het ontdekken van nieuwe dingen je risico op Alzheimer vermindert en je geheugen verbetert.

Dus als je op zoek bent naar een goede manier om enkele nieuwe hersencellen te laten groeien, is het wandelen van middellange of lange afstanden op onbekende plaatsen een geweldige manier. Doorbreek je routine en verras je hersenen met nieuwe dingen!

Als je je benen daarentegen niet zo veel beweegt, kan dit de productie van neuronen ook verminderen. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat astronauten die maanden zonder zwaartekracht doorbrengen en mensen met beperkte mobiliteit tot 70% lagere neurogenese kunnen hebben. Meditatie is in deze gevallen een goed alternatief.

4. Oefeningen voor lichaam en geest

Meditatie, yoga, tai-chi, mindfulness en het doen van andere oefeningen voor je geest en lichaam, omvat leren over de natuurlijke stroom van je gedachten en gedragspatronen, zonder hier noodzakelijkerwijs je emoties bij te betrekken. Mind & body-oefeningen kunnen je taakgerichte geheugen en besluitvorming verbeteren en zullen vele delen van je hersenen stimuleren.

Dagelijkse zenmeditatie, mindfulness of yoga gedurende een paar maanden kunnen bijvoorbeeld je neurale circuits echt veranderen. Er is een bewezen toename van grijze stof in de hersengebieden die verband houden met geheugen en emotionele verwerking.

Door dit soort dingen te doen, helpt het je ook om in een patroon van diepere ademhaling te komen dat extreem goed is voor je hersenen. Zoals we hierboven vermeldden, zullen je hersenen zoveel zuurstof opnemen als ze maar kunnen!

5. Eet voor je hersenen

Het blijkt dat vetzuren zoals omega 3 essentieel zijn voor onze hersenen. Omega 3-vetzuur heeft de neiging zich op te hopen in de hersencentra voor geheugen en leren, dus in de hersenschors en de hippocampus. Maar onze hersenen kunnen omega 3 niet zelf produceren. Daarom is het noodzakelijk dat je het in je dieet opneemt.

Veel wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een goede dagelijkse inname van omega 3-vetzuren het afsterven van neuronen vertraagt. Tegelijkertijd verhoogt het ook de productie van neuronen. Het heeft een soortgelijke invloed op je stemming. Wanneer je omega 3-waarden bijvoorbeeld laag zijn, zou je meer kans hebben op depressies.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vezels en melkzuurgisten, samen met fruit en groenten. Dat helpt namelijk je darmen gezond te houden en biedt een goede omgeving voor de micro-organismen die daar leven. Deze worden soms ook  je ‘tweede’ en ‘derde’ brein genoemd.

Alle gegevens lijken erop te wijzen dat gezonde darmen het soort moleculen kunnen stimuleren dat je nodig hebt om nieuwe hersencellen te laten groeien. Zorg dus dat je al die essentiële vetzuren vezels binnenkrijgt, in het belang van je hersenen.

6. Schrijf een boek

Een studie gepubliceerd in 2018, waarbij onderzoeken de hersencapaciteiten van creatieve schrijvers hebben gemeten, toonde aan dat ze meer grijze massa hadden (wat in feite betekent dat ze meer neuronen hadden) in hersengebieden die betrokken zijn bij het produceren, organiseren en analyseren van ideeën.

Met andere woorden, het soort dingen dat je nodig hebt om bijvoorbeeld een boek te schrijven. Creatieve schrijvers betrekken hun hersenen bij taken die te maken hebben met langetermijngeheugen.

Een boek schrijven om nieuwe neuronen te laten groeien

7. Gebruik je creatieve kant om nieuwe neuronen te laten groeien

Als schrijven niet je sterkste kant is, kunnen beeldende kunst, drama en vrijwel elke andere activiteit waarbij je creatief moet zijn, je helpen nieuwe neuronen te laten groeien.

Creativiteit is namelijk een van de dingen waar je hersenen de meeste energie aan besteden. Het is ook een van de dingen die de hersenen het meest stimuleren. Creatief zijn is een heel diepgaand onderdeel van de menselijke natuur.

Ik ben dol op het idee dat alleen al door dit artikel te schrijven ik misschien een paar nieuwe neuronen heb laten groeien! Als je aan het lopen of naar muziek aan het luisteren was terwijl je dit artikel aan het lezen was, is het vrij waarschijnlijk dat dit ook bij jou is gebeurd. Het is geweldig, toch?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.