Hoe om te gaan met mensen die zich verzetten tegen confrontatie

Ken jij iemand die niet weet hoe te handelen bij ruzies en die ervoor kiest om te zwijgen in plaats van te praten? Het is niet gemakkelijk om samen te leven met iemand die alledaagse problemen en verschillen uit de weg gaat. Wat kun je in deze gevallen doen?
Hoe om te gaan met mensen die zich verzetten tegen confrontatie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 13 juni, 2023

Bijna niemand houdt van ruzie, boos worden of omgaan met onrecht. Er zijn echter mensen die zich tegen elke prijs verzetten tegen confrontatie. Maar, weten hoe je een situatie tegemoet treedt met intelligentie, assertiviteit en respect is een levensmiddel dat onze relaties versterkt. Inderdaad, ruzies komen vaak voor in het leven en we moeten weten hoe we daarmee om moeten gaan.

Het is volkomen natuurlijk dat stellen ruzie maken. In feite zijn er weinig voorvallen die vaker voorkomen, afgezien van onze incidentele botsingen met familieleden, collega’s en soms zelfs vrienden. Per slot van rekening is geen enkele relatie perfect of honderd procent harmonieus.

Goed beheerde ruzies geven structuur en flexibiliteit aan een relatie, en kunnen die zelfs versterken. Maar in werkelijkheid kan dit vrij zeldzaam zijn, omdat onvolwassenheid in de kunst van het confronteren vrij standaard is. Sterker nog, veel mensen ontwijken het. In plaats daarvan maken ze gebruik van agressieve en zelfs manipulatieve acties.

Waarschijnlijk heb je de gevolgen van dit niet-vaardige gedrag wel eens ervaren. We gaan dit soort gedrag onderzoeken.

Achter het individu dat zich verzet tegen confrontatie schuilen angsten en een gebrek aan sociale vaardigheden en emotionele intelligentie.

Stel negeert elkaar
Het gebrek aan vermogen tot confrontatie schept een grote afstand tussen mensen.

Mensen die zich verzetten tegen confrontatie

Weten hoe je andere mensen moet confronteren is een essentieel instrument voor overleving en welzijn. Onze gevoelens en overtuigingen blootleggen en onze eigen rechten verdedigen, zonder de bruggen van onze relaties te verbranden, is een geweldige competentie. Toch voelen velen van ons zich overweldigd door de ongemakkelijke emoties die verschillen en discrepanties oproepen.

We zouden er veel profijt van hebben als we van jongs af aan werden opgevoed in het vermogen om confrontaties niet te vrezen of als een bedreiging te zien. We zouden het begrijpen als gewoon een onderdeel van het bestaan in de samenleving. Bovendien zouden degenen die niet met confrontatie kunnen omgaan, de angst en de inherente frustratie die ze ondergaan gemakkelijker kunnen beheersen.

Omdat ze de vaardigheden daartoe missen, lijden mensen die zich verzetten tegen confrontatie meer dan we misschien denken. Dit is iets wat we moeten begrijpen. In feite is hun ongemak zo intens en hun emotionele rusteloosheid zo bijtend, dat het leidt tot uiterst problematisch gedrag, zowel voor henzelf als voor anderen. Laten we deze persoonlijkheden eens nader bekijken.

Een van de meest voorkomende gevolgen van verzet tegen confrontatie is het gebruik van stille behandeling.

1. Angsten en pijnvermijding: maak mijn leven niet moeilijk

Mensen die zich verzetten tegen confrontatie zouden willen dat hun leven een wandeling in het park was. Ze proberen vaak pijn en ongemak te vermijden en ontlopen de verantwoordelijkheid om met moeilijke situaties om te gaan. Bovendien zijn ze in de greep van talloze angsten. Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Angst om niet competent over te komen tijdens moeilijke gesprekken.
  • Gevoelens van paniek over falen. Ze maken zich zorgen over het opdringen van hun eigen waarheden of standpunt aan anderen.
  • Angst voor verlies. Ze zijn bang dat ze tijdens een ruzie de ander zullen verliezen door iets verkeerds te zeggen.
  • Angst voor spanning. Ze vrezen een opeenstapeling van stress en emoties te ervaren die moeilijk te hanteren zijn.

Angsten en vermijding liggen ten grondslag aan dit soort gedrag.

2. Ze nemen hun toevlucht tot de stille behandeling

Niet-confrontationele mensen gebruiken vaak de stille behandeling. Dit betekent dat ze, als ze een meningsverschil tegenkomen of iets waardoor ze zich ongemakkelijk of boos voelen, in plaats van erover te praten, ervoor kiezen om hun mond te houden. Het zijn het soort situaties waarin ze geneigd zijn tegenover anderen vol te houden dat er “niets aan de hand is”.

De Universiteit van Tennessee heeft dit gedrag onderzocht. In een studie (Engelse link) leggen ze uit dat het een verschijnsel is dat vaak voorkomt in relaties. Degenen die niet praten over wat hen dwars zit en zich achter het zwijgen verschuilen, vertonen disfunctioneel, onvolwassen en zelfs manipulatief gedrag. Het is geen verrassing dat dit het conflict of de onderlinge verschillen verder intensiveert.

3. Reageren met woede in plaats van reageren met intelligentie

Sommige mensen zijn zo kwetsbaar dat ze bij de minste aanraking ontploffen als een kerncentrale. In feite geven degenen die zich verzetten tegen confrontatie zich vaak over aan de meest problematische van alle emoties: woede. Ze nemen vaak hun toevlucht tot de ‘oog om oog’ techniek. Met andere woorden: “Als jij iets doet wat mij van streek maakt, doe ik hetzelfde met jou, maar dan erger”.

Niet weten hoe je moet confronteren kan plaats maken voor twee soorten gedrag: agressief en passief. De laatste definiëren personen die, door niet tegen te spreken of te argumenteren, niet in staat zijn hun mening hardop uit te spreken.

4. Passiviteit: zwijgen en toegeven om confrontatie te vermijden

Tot nu toe hebben we de soorten mensen beschreven die agressiviteit en zelfs manipulatie inzetten. Niet praten over wat hen dwars zit, een vacuüm achterlaten, of juist wraakzuchtig handelen, zijn echt problematische handelingen. Er zijn echter ook veel mensen die, om geen ruzie te maken, toegeven, zich verstoppen en zwijgen.

Dit zijn mensen die andere mensen niet confronteren uit angst een relatie te verliezen of hen teleur te stellen of tegen te spreken. Bijgevolg kiezen ze ervoor om geen enkele aanwijzing te geven voor hun tegenstrijdige meningen of woede. Deze schadelijke vorm van verdraagzaamheid creëert een uiterst schadelijke vorm van passiviteit voor degenen die het beoefenen.

Collega's maken ruzie
We moeten proberen te communiceren met mensen die de confrontatie weerstaan en hen helpen zich met respect uit te drukken.

Hoe om te gaan met mensen die de confrontatie weerstaan

Niemand van ons komt ter wereld met confronterende vaardigheden die in ons DNA zijn ingebed. We moeten goed emotioneel beheer en correcte sociale en communicatieve vaardigheden leren.

Maar wat doe je als je een partner hebt die je af en toe voor straf de stille behandeling geeft? Of, hoe handel je met een collega die, in plaats van te zeggen wat hem of haar dwars zit, reageert door je in de rug te steken? Het is niet jouw taak om die mensen op te voeden die niet gerijpt zijn in de kunst van de dialoog bij argumenten, maar je kunt ze wel een voorbeeld geven.

Als je geconfronteerd wordt met mensen die zich verzetten tegen confrontatie, vertel ze dan wat je graag wilt dat ze doen en verduidelijk de gevolgen van het niet respectvol en intelligent communiceren.

Zorg ervoor dat je dat geduldig en respectvol doet. Vertel hen dat hun problemen chronisch zullen worden als ze die niet aanpakken. Leg uit dat communicatie niet schadelijk is, maar het verkeerd omgaan ermee wel.

Als we door het leven reizen, is het altijd een goed idee om nieuwe instrumenten te verwerven waarmee we onze relationele oceanen beter kunnen bevaren. Het is alleen jammer dat niet iedereen deze stap neemt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Buss, D. M., Gomes, M., Higgins, D. S., & Lauterbach, K. (1987). Tactics of manipulation. Journal of personality and social psychology52(6), 1219–1229. https://doi.org/10.1037//0022-3514.52.6.1219
  • Schwabe, J & Gollwitzer, M. (2020). Explaining third-party reactions in interpersonal conflicts: A role-taking approach. Group Processes & Intergroup Relations. 24(6). 136843022090832. 10.1177/1368430220908328.
  • Wright, Courtney & Roloff, Michael. (2009). Relational Commitment and the Silent Treatment. Communication Research Reports. 26. 12-21. 10.1080/08824090802636967.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.