Hoe om te gaan met het verlies van je hond
Als je onlangs je hond hebt verloren, is het logisch dat je je verdrietig voelt. Het is geen gemakkelijk proces. Bovendien wordt rouw om de dood van een hond (of een ander soort huisdier) vaak over het hoofd gezien. Je hebt echter het recht om te rouwen om dit echt belangrijke verlies van je hond in je leven. Maar hoe doe je dat?
Zoals we hierboven al zeiden, is het geen gemakkelijke opgave. In feite kan de dood van een hond (of een kat, of een ander dier waar we van houden) net zo zwaar zijn als het verlies van een familielid.
Uit een onderzoek (Engelse link) van Harris Interactive bleek dat 90 procent van de honden- en kattenbezitters in de Verenigde Staten hun hond beschouwt als een lid van de familie. Daarom wordt echte pijn ervaren bij zo’n verlies. Hoe ga je ermee om?
De pijn van het verlies van een huisdier
Hoewel we, als we het over rouw hebben, geneigd zijn die te associëren met de dood van een geliefde, is de waarheid dat het begrip rouw breed is en kan verwijzen naar elk type significant verlies in ons leven. Hieronder valt ook de dood van een dier. We rouwen inderdaad om onze dieren omdat we van ze gehouden hebben en als ze sterven, betekent dat een belangrijk verlies voor ons.
Hoewel er niet veel over gesproken wordt, is het belangrijk om dit type rouw te herkennen, erover te praten en het zichtbaar te maken. Immers, het kan je emotionele wereld door elkaar schudden, en het is belangrijk dat je validatie vindt voor je emoties van verdriet en woede. Je moet ook weten hoe je het pad van rouw kunt bewandelen en de nodige hulp kunt krijgen.
Sleutels om het verlies van een hond te boven te komen
Zoals we al zeiden, is het echt niet gemakkelijk om met deze situatie om te gaan. Een hond is immers een lid van het gezin, een vriend en een partner voor het leven. In 2015 voerde een groep Japanse onderzoekers een studie uit (Engelse link) die werd gepubliceerd in het tijdschrift, Science.
Zij definieerden de nauwe band tussen mensen en honden als een eeuwigdurende verliefdheid. Dit helpt ons de omvang van een verlies van een hond te begrijpen.
Hier willen we enkele kleine strategieën met je delen om de dood van een hond te boven te komen. Hoewel elk geval anders is, zullen deze tips je helpen de eerste momenten na je verlies door te komen.
1. Wat telt is wat je voelt, niet wat anderen zeggen
Bij de dood van je hond kan het lijken alsof je rouw niet zo gevalideerd wordt en grotendeels onzichtbaar wordt gemaakt. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je niet zoveel ‘recht’ hebt om over het verlies van je hond te rouwen als bij andere soorten verlies.
Je kunt ook het soort opmerkingen krijgen dat je emoties ontkracht, zoals “Het stelt niets voor,” “Het was maar een hond,” enz. Het is niet verrassend dat deze opmerkingen helemaal niet helpen. In feite doen ze pijn en maken ze je negatieve emoties nog overheersender in je huidige emotionele toestand. Onthoud dat je het recht hebt je te voelen zoals je je voelt.
2. Begrijp de fasen van rouw
De fasen van rouw voorgesteld door de psychiater, Elisabeth Kübler-Ross zijn welbekend. Ze komen ook voor bij het rouwen om de dood van een hond. Dat gezegd hebbende, verschijnen ze niet noodzakelijkerwijs lineair of in dezelfde volgorde, en hoef je ze ook niet allemaal te ervaren. Het is echter belangrijk om te weten wat ze zijn, zodat je ze kunt herkennen.
- Ontkenning.
- Woede.
- Onderhandelen.
- Depressie.
- Acceptatie.
Begrijpen hoe je je voelt kan je helpen deze emoties te kanaliseren. Begrijp bijvoorbeeld dat shock (ontkenning) meestal in het begin verschijnt. In deze toestand geloof je niet echt dat je hond weg is en dat je hem nooit meer zult zien. Je verwacht zelfs dat ze je komen begroeten als je thuiskomt. Dat is normaal. Geef jezelf de tijd.
3. Laat het schuldgevoel los
Schuldgevoel verschijnt ook vaak naast verdriet. Als je hond ziek was of een probleem had dat je niet op tijd ontdekte (of zelfs als dit niet het geval was) verschijnt meestal schuldgevoel. Dat komt omdat schuldgevoel op een bepaalde manier los staat van wat er gebeurd is en altijd gekoppeld is aan wat je dacht dat je had kunnen doen om het verlies te voorkomen.
Schuldgevoel is een emotionele toestand waaraan je moet werken. Het is niet jouw schuld dat je hond is overleden. Sterker nog, zelfs als hun dood het gevolg was van een ongeluk waarbij jij betrokken was, bedenk dan dat je nooit slechte bedoelingen had. Bevrijd je geleidelijk van je schuldgevoel, anders zul je het heel moeilijk vinden om te genezen.
4. Omring je met mensen die je begrijpen
Een andere tip om over de dood van een hond heen te komen is om je te omringen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Je zou een therapeutische groep kunnen bijwonen, informatie zoeken op een internetforum, advies vragen aan een groep of vereniging, of vrienden die je kent die hetzelfde hebben meegemaakt vragen.
Als dit, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk is, probeer je dan in ieder geval te omringen met mensen die met je meeleven, je emoties valideren en begrijpen wat je doormaakt (of die het in ieder geval respecteren). Tijd doorbrengen met mensen bij wie je je op dit soort gecompliceerde momenten op je gemak voelt, kan uiterst helend zijn. Het is ook een daad van zelfzorg en zelfliefde.
5. Voer een afscheidsritueel uit
Rituelen zijn handelingen die symbolisch zijn. Ze zijn altijd uitgevoerd om afscheid te nemen van onze dierbaren. Je hoeft alleen maar te denken aan begrafenissen.
Neem daarom, als je voelt dat je daar behoefte aan hebt, afscheid van je hond op de manier die jij wilt. Je kunt een brief schrijven of hun as uitstrooien op een van hun favoriete plekken. Doe iets dat je aan hen herinnert en waarmee je deze fase van je leven kunt afsluiten.
Overwinnen of integreren?
In dit artikel hebben we enkele ideeën gegeven over hoe je de dood van een hond kunt overwinnen. Tegelijkertijd is het interessant om na te denken over de taal die we gebruiken om over de emoties van het verlies te praten. Het doet ons afvragen of we, in plaats van er overheen komen, misschien beter kunnen spreken over onder ogen zien, beheren, of een plekje geven.
Hoewel we in het dagelijks taalgebruik vaak het begrip ‘overwinnen’ gebruiken, is de waarheid dat we verliezen in ons leven integreren en nooit vergeten, omdat ze deel uitmaken van onze geschiedenis. Het is het soort integratie waarbij we voortdurend aanpassingen maken.
Herdenken
“Eerlijk luisteren is een van de beste medicijnen die we de stervende en de nabestaanden kunnen bieden.”
-Jean Cameron-
Onthoud dat je pijn legitiem is en dat je niet moet proberen die te beheersen of te ontkennen. Luister naar wat je op elk moment nodig hebt en sta jezelf toe te huilen en je slecht te voelen. Het zijn noodzakelijke processen voor je om te genezen en het rouwproces te voltooien. Uiteindelijk zul je je hond herinneren met gevoelens van nostalgie en eindeloze liefde, maar niet meer met zo’n intense pijn.
Wees echter niet gehaast om dit stadium van acceptatie te bereiken. Begrijp dat het normaal is dat het pijn doet. Je hond was tenslotte een geliefde, een vriend en een partner die je leven deelde.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Nagasawa, M. et al. (2015). Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds. Science, 348(6232), 333-336.