Hoe om te gaan met de COVID-19 lockdown

Onze situatie is in zeer korte tijd veranderd. Nu moeten we de uitdaging aangaan om tijdens de COVID-19 lockdown een nieuwe routine te creëren die ons welzijn zo veel mogelijk zal beschermen.
Hoe om te gaan met de COVID-19 lockdown

Laatste update: 28 januari, 2021

Thuisisolatie tijdens de COVID-19 lockdown en de veiligheidsmaatregelen die we in deze situatie aan moeten nemen, hebben ons allemaal overrompeld. We zijn in zeer korte tijd in een alarmerende en verontrustende situatie terechtgekomen.

We hebben uit de eerste hand gezien hoe onzekerheid en bezorgdheid voor de toekomst ons gemakkelijk kunnen overweldigen. Naast het feit dat we zoveel uren thuis moeten doorbrengen, moeten we ook een routine vormen met meer beperkingen dan normaal.

Geestelijke gezondheid is een essentieel onderdeel van ons leven dat in deze huidige situatie genoemd moet worden. Je moet je eigen behoeften identificeren.

Aarzel niet om deskundige hulp te vragen als je die nodig hebt. Ook mag je degenen die al leden vóór de COVID-19 lockdown niet negeren. Hier volgen enkele belangrijke aanbevelingen om je te helpen je aan de situatie waarin je je bevindt aan te passen.

Hoe om te gaan met de COVID-19 lockdown

Focus op het positieve

Het is essentieel om je te concentreren op de redenen waarom deze beschermende maatregelen worden genomen. Regels zoals thuis in quarantaine blijven, alleen naar buiten gaan voor essentiële zaken en het uitvoeren van veiligheidsprocedures, zijn er met een doel.

Concentreer je niet alleen op het feit dat je je huis niet mag verlaten. Onthoud dat we dit allemaal doen voor het algemeen welzijn, wat op dit moment de belangrijkste factor is.

De ministers van gezondheid in verschillende landen en andere gezondheids- en hulpcentra verzekeren ons dat het doel is om het aantal geïnfecteerde mensen te verminderen om te voorkomen dat de gezondheidsdiensten en ziekenhuizen onder de druk instorten.

Daarom moeten we allemaal verantwoordelijk zijn om zo snel mogelijk uit deze situatie te kunnen ontsnappen en de schade te minimaliseren.

Organiseer je dagelijkse routine

Organiseer je activiteiten en plan je routines om de tijd aangenamer te maken. Wat zijn enkele van de activiteiten die je zou willen doen die je niet in je gebruikelijke routine kunt doen? Neem verschillende taken op in je dagelijkse routine, zodat je niet vele uren aan hetzelfde hoeft te besteden.

  • Een schema opstellen met alle taken die je dagelijks wilt doen, is een manier om de COVID-19 lockdown te omzeilen. Door dit te doen, help je het momentum te behouden om al deze taken uit te voeren. Je zegt jezelf toe deze taken ook daadwerkelijk te beginnen.
  • Verander van kamer en breng niet de hele dag op één plek door. Lees bijvoorbeeld in de woonkamer, studeer in de keuken, etc.
  • Voel je thuis in de ruimte waar je de meeste tijd door zult brengen. Verander de decoratie, verplaats het meubilair een beetje. Maak het jezelf gemakkelijk en maak het je zo veel mogelijk naar de zin.
  • Blijf werken als dat mogelijk is en, als je dat niet kunt, neem dan zoveel mogelijk nieuwe verantwoordelijkheden op je. Niet alle verantwoordelijkheden zijn gerelateerd aan werk, wat betekent dat je ze ook zelf kunt creëren. Gebruik je fantasie.
  • Onderbreek de rust- en maaltijdtijden zo min mogelijk. In veel gevallen kan thuis zijn dwangmatig eten of overmatig slapen veroorzaken.
  • Blijf in contact met je dierbaren en de mensen om je heen. Communiceer met hen, maak gebruik van videogesprekken en verzend berichten via je sociale netwerken.
  • Het is een goed moment om de band met familie en vrienden te versterken en nieuwe dingen over hen te leren.

Blijf actief

Je lichaam en geest actief houden is een manier om met de COVID-19 lockdown om te gaan, omdat dit zeer positief is voor je welzijn. Er zijn verschillende hulpmiddelen om je thuis te vermaken: lezen, sporten, naar muziek luisteren, naar een tv-serie of een film kijken en tekenen of schilderen om je creativiteit te ontwikkelen.

Uren op de bank zitten veroorzaakt lusteloosheid en luiheid. Zoals een artikel (link in het Engels) in Psychology Today stelt, verandert luiheid een simpele activiteit in iets heel moeilijks. We bereiken nooit persoonlijk welzijn, omdat we bijna niets gedaan krijgen.

Experts zeggen dat luiheid onrust en verveling veroorzaken. Dit is nog een extra last waarmee we in de huidige situatie moeten worden geconfronteerd. Thuis zijn betekent niet dat je de hele dag in je pyjama blijft, zonder te douchen of je haar te kammen. Hygiënegewoonten zijn op dit moment ook van fundamenteel belang.

Vermijd informatieoverbelasting tijdens de COVID-19 lockdown

Het alleen maar hebben over COVID-19 kan je stress- en angstniveaus vaak alleen maar vergroten. Je bent al op de hoogte van de situatie en het is natuurlijk belangrijk om geïnformeerd te blijven. Dat betekent echter niet dat je er de hele dag over moet praten.

Dit kan ook leiden tot constante gedachten over de toekomst, wat je ook moet vermijden. Bijvoorbeeld: “Hoe overleef ik als deze lockdown nog langer duurt?” “Wat gebeurt er over 15 dagen?” of “Kan ik mijn werk nog wel voortzetten als dit allemaal voorbij is?”

Het is dus tijd om te leven in het hier en nu. Nadenken over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren, zal de dingen alleen maar erger maken als je probeert om te gaan met de quarantaine thuis. Waar je bang voor bent gebeurt misschien nooit. Het is dus nutteloos om gestrest te raken door erover na te denken.

Breng tijd met je naasten door

Neem de tijd voor jezelf tijdens deze COVID-19 lockdown

Het is heel belangrijk om wat tijd in je dag en je week te reserveren om voor jezelf te zorgen. Neem een ontspannen bad, neem een maskertje of doe make-up op als je dat normaal gesproken ook doet. Zorg dat je wat frisse lucht krijgt en neem de tijd om gewoon naar de buitenwereld te kijken.

Identificeer en noteer de emoties die deze nieuwe situatie bij jou veroorzaakt. Als je ze opschrijft, kun je ze namelijk beter managen. Tot slot, het is cruciaal om te voldoen aan alle regels en maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van COVID-19. Laten we elkaar helpen deze situatie te overwinnen! Wellicht ook interessant voor jou

De 101-jarige man die het coronavirus overleefde
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De 101-jarige man die het coronavirus overleefde

Dit verhaal over Alberto Belluci, een 101-jarige man die het coronavirus overleefde,is een verhaal vol hoop in deze moeilijke tijden.