Hoe narcisten geld gebruiken om te misbruiken

Narcisten zijn dol op geld. Voor hen is het een vorm van macht en ze aarzelen niet om anderen te manipuleren om financiële controle over hun partners of vrienden te krijgen. Als ze hen daarmee naar de financiële ondergang leiden, is dat voor hen van geen belang
Hoe narcisten geld gebruiken om te misbruiken

Laatste update: 22 augustus, 2022

De manier waarop narcisten geld gebruiken is duidelijk pathologisch. In feite komt het bij dit persoonlijkheidsprofiel vaak voor dat ze failliet gaan en grote schulden hebben. Het schadelijkste is echter dat door hun invloed, manipulatie en wangedrag veel mensen in hun omgeving op dezelfde manier opknappen. Bovendien zijn ze meestal getraumatiseerd door de hele ervaring.

Veel mensen hebben te maken gehad met financieel misbruik na een emotionele relatie met een narcist. Het zijn scenario’s waarin deze figuren de absolute controle over de economische rekeningen van hun partners op zich nemen. Bovendien gaan talloze bedrijven en ondernemingen failliet als narcisten de touwtjes in handen hebben.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis gaat niet alleen gepaard met weinig empathie, overdreven prestaties, en een buitensporige behoefte aan aandacht en lof. In feite wordt geld, vanwege hun machtsfantasieën en behoefte aan succes, voor narcisten een vorm van status en een noodzakelijk instrument om te bereiken wat ze willen.

Het is geld dat veel narcisten motiveert om zich aan anderen te binden. Als ze ontdekken dat ze er bepaalde voordelen mee kunnen behalen, zijn ze geïnteresseerd.

Hoofd vol met geld
Voor narcisten is geld een instrument dat ze gebruiken om te manipuleren en te controleren.

Manieren waarop narcisten geld gebruiken

Geld geeft de narcist een gevoel van macht en dominantie over anderen. Het is als een drug. Deze mannen en vrouwen denken echter niet aan de goede dingen die ze kunnen doen door machtig te zijn. Ze zijn alleen geïnteresseerd in uiterlijk, succes, roem, en superieur zijn aan alle anderen. Geld is synoniem met sociale status en dat is waar ze naar hunkeren.

Het gedrag van een narcist is zuiver instrumenteel. Hun bewegingen, acties en relaties zijn uitsluitend gebaseerd op wat ze van anderen kunnen krijgen. Dit betekent dat hun vriendschappen en emotionele relaties meestal niet op toeval of zelfs op diepe en oprechte emotionele gevoelens berusten. In feite hebben ze in 80 procent van de gevallen een verborgen belang.

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Zuid Alabama (VS) beweert dat narcisten altijd onverantwoord met geld omgaan. Ze doen verkwistende, gevaarlijke en wispelturige investeringen. Het meest verontrustend is dat ze er door hun geringe empathie niet tegen opzien anderen die op hen rekenen ten val te brengen.

Daarom is het van kritiek belang het financiële gedrag van dit soort mensen te begrijpen.

Narcisme omschrijft een soort maladaptieve persoonlijkheid die een grote invloed heeft, zowel geestelijk als financieel, op degenen met wie ze in contact komen.

Aanvankelijk zijn ze vrijgevig, maar wees voorzichtig…

Als je een narcist ontmoet, lijkt alles perfect. Het zijn het soort persoonlijkheden die weten hoe ze anderen naar zich toe kunnen trekken. Dit betekent dat het eerste wat je aandacht op hen zal vestigen hun vrijgevigheid is. Ze delen met overgave uitnodigingen uit en staan niet toe dat je betaalt voor die koffie, dat etentje, die taxi, die hotelkamer…

Maar dit soort altruïstisch gedrag raakt al gauw op. Er komt altijd een dag dat ze hun bankpas vergeten zijn, of dat de bank, om bizarre redenen, hun lopende rekening geblokkeerd heeft. Geleidelijk aan draai jij uiteindelijk op voor hun uitgaven.

Financiële chantage: een terugkerende strategie

De manier waarop narcisten geld gebruiken is duidelijk manipulatief. Als ze eenmaal je vertrouwen verdiend hebben, beginnen de eisen, gebaseerd op emotionele chantage.

Ze zullen woorden gebruiken als “Ik heb zoveel voor je gedaan, en er niets voor terug gevraagd,” “Je weet dat ik alles voor je zou doen,” “Je weet dat ik betrouwbaar ben en dat ik je erg waardeer” en ” Ik vraag het je alleen omdat ik niemand anders vertrouw.”

Ze zullen je nooit hun financiële situatie onthullen (of ze liegen)

Narcisten zijn geheimzinnig als het om hun financiële zaken gaat. Als ze een relatie beginnen, zullen ze zelden hun financiële situatie onthullen. Bovendien nemen ze meestal hun toevlucht tot bedrog en de meest vergezochte leugens om solvabel en status te lijken.

Natuurlijk is dit vooral ernstig als het om zakelijke aangelegenheden gaat. Veel mensen zijn overeenkomsten en deals aangegaan met narcisten in de veronderstelling dat ze over fondsen of goede contacten beschikten. Terwijl in werkelijkheid niets van wat ze zeiden waar was.

Ze zoeken de schijn en beknibbelen op geld voor wat essentieel is

De manier waarop narcisten geld gebruiken kan vooral schadelijk zijn als ze een gezin hebben. In deze situaties is de manier waarop ze geld uitgeven onverstandig en gevaarlijk. Ze zullen niet investeren in elementaire zaken als voedsel of in het dekken van basisbehoeften voor hun kinderen of partner.

De narcist geeft voorrang aan zijn eigen sociale overleving boven alles. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat hij een dure auto heeft, goede pakken, enz. Als gevolg daarvan is het heel gewoon dat er schulden ontstaan en dat de situatie buitensporig ingewikkeld wordt, met nare gevolgen.

De meeste narcisten denken dat ze het recht hebben om financiële controle over hun partners uit te oefenen. Ze voelen zich vrij om anderen uit te geven en zelfs financieel te ruïneren.

Fraude en afpersing

Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen aarzelt de narcist niet om de grens over te steken naar illegaal en onethisch gedrag. Ze zullen bedriegen en verraden, en daden begaan die grenzen aan criminaliteit. Ze gebruiken geld ook punitief, om anderen te straffen.

In de relationele en emotionele context zullen ze meestal vriendelijker zijn als ze er een economisch voordeel mee behalen. Maar als ze financiële steun ontzegd wordt, handelen ze wraakzuchtig.

Vrouw droomt over geld
Het is belangrijk de tekenen van financieel misbruik te kennen die de narcist gebruikt, om niet in hun valstrikken te trappen.

Gebrek aan empathie en de manier waarop narcisten geld gebruiken

De narcist heeft er geen problemen mee om zijn partners in een bedrijf failliet te laten gaan. Ze hebben er ook geen last van als ze financiële controle over hun partner uitoefenen en hem of haar geleidelijk aan zonder geld achterlaten. Hun gebrek aan empathie is in dit opzicht voordelig voor hen, want het betekent dat ze kunnen handelen zonder enige wroeging te voelen.

Verder leidt hun gebrek aan impulsbeheersing en het feit dat ze geld zien als een instrument om succes en een goede sociale status te bereiken hen tot duidelijk gevaarlijk gedrag. Dit is niet alleen een risico voor de narcist. Ook gezinnen kunnen de dupe worden van onderzoeken naar schulden en fraude.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Foster, Joshua & Misra, Tiffany & Reidy, Dennis. (2009). Narcissists are approach-oriented toward their money and their friends. Journal of Research in Personality. 43. 764-769. 10.1016/j.jrp.2009.05.005.
  • Henry KS Ng (2011) The money attitude of covert and overt narcissists. Personality and Individual Differences
    Volume 51, Issue 2, July 2011, Pages 160-165. https://doi.org/10.1016/j.paid.2011.03.036

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.