Hoe mooi is knuffelen in bed!
Marcel Marceau heeft met zijn gewoonlijke wijsheid en humor ooit gezegd: “Knuffel nooit met een mimespeler. Je komt er nooit mee weg.” Hij sprak uiteraard over zijn werk. Maar knuffelen in bed kan inderdaad enorm goed zijn voor onze relaties.
Knuffelen, omhelzen, genegenheid en vertrouwelijkheid… Dit heeft allemaal een speciale betekenis. Het kan eigenlijk een erg positieve en nuttige gewoonte worden.
“Jouw tekenen staan in mijn huid gekerfd, en geen wind of water kan ze wegwassen zonder mijn vage, verdwijnende, glimlachloze naam.”
-Gioconda Belli-
Waarom is knuffelen in bed goed voor jou?
Een korte blik, een omhelzing, een warme aanraking. Misschien vinden we deze dingen saai, maar eigenlijk zijn ze erg goed voor ons. Want ze gaan verder dan simpelweg vluchtig gelukkig zijn. Ze kunnen zelfs ons leven verbeteren. Want zowel op psychologisch als op lichamelijk vlak brengen ze veel teweeg. Let dus nu goed op…
Het verhoogt onze oxytocinespiegel
Oxytocine is het hormoon dat het lichaam vrijmaakt wanneer we geluk en vertrouwelijkheid ervaren. Een eenvoudige streling of een gedeelde blik kan al redelijk wat oxytocine produceren. Het geeft ons het gevoel dat we iets ervaren met een andere persoon dat oprecht intiem is.
Dat is de reden dat we ons meer ontspannen en gelukkig voelen wanneer we knuffelen in bed. En als het een gewoonte wordt, dan zullen we die persoon associëren met vertrouwelijkheid. Dus telkens wanneer we aan hem denken, of hij nu al of niet bij ons is, zal de relatie steeds sterker en hechter worden.
Het verbetert onze weerstand tegen pijn
Maar oxytocine is niet alleen het hormoon van geluk. Het helpt ons ook om pijn beter te verdragen. Want het is verantwoordelijk voor het verschaffen van het gevoel dat ‘we ons in de wolken bevinden’ en ons goed voelen wanneer we onze belangrijke andere zien.
Wanneer het vrijkomt, negeren we vervelende prikkels. Het focust integendeel op de prikkels die ons op een of andere manier gelukkig maken. Een oprechte omhelzing wanneer we ons triestig voelen, of een ondersteunende lichamelijke aanraking wanneer we ons depressief voelen, zal helpen om ons beter te voelen.
Het verrijkt onze relatie
Knuffelen in bed maakt onze relatie rijker.
Het is normaal dat we ons bed associëren met slapen en seks. Maar het kan ook een ontmoetingsplaats zijn om samenhorigheid en vertrouwen op te bouwen. Het kan een ruimte zijn waar we onze diepe gevoelens met elkaar delen.
Ons bed dient niet alleen om in te slapen. Want hoe meer we het voor verschillende dingen gebruiken, hoe groter onze persoonlijke en relationele verrijking zal zijn. Omhelzingen, aanrakingen en knuffels maken deel uit van dit extra gebruik van het bed. Het is dus meer dan een meubel om gewoon te voorzien in onze behoefte aan rust.
Knuffelen in bed vermindert stress
Aangenaam lichamelijk contact met een geliefde zorgt voor een aanzienlijke daling van stress en angstgevoelens. Bovendien is het zelfs beter als we dit in bed doen met iemand van wie we houden.
We leven in een wereld waarin alles echt heel snel voorbijgaat. Het is eigenlijk zo dat cortisol, het hormoon dat we in grote hoeveelheid vrijmaken wanneer we onder stress staan, opmerkelijk daalt tijdens het contact met een geliefde.
Een omhelzing, een zachte aanraking met je huid, een knuffel … het zijn geweldige manieren om je stemming op te peppen.
Het bevordert de ontwikkeling van kinderen
Wanneer we over knuffelen praten, dan mogen we kinderen en baby’s niet vergeten. Want tijdens het moederschap is lichamelijk contact fundamenteel.
Men heeft ontdekt dat de cognitieve ontwikkeling bij baby’s die een lange tijd in de couveuse doorgebracht hebben, lager is dan bij andere kinderen. Dat is een gevolg van het gebrek aan lichamelijk contact in de eerste dagen van hun leven.
Daarom is het zo belangrijk dat we dit gegeven niet vergeten. We moeten door middel van knuffelen uitdrukking geven aan onze liefde.
“Draag mijn ziel mee op je huid, en ik zal jouw ziel op de mijne meedragen.”
-Rosana-
Nu weet je dat knuffelen in bed niet alleen mooi is, maar ook erg goed voor je. We zouden zelfs durven zeggen dat het noodzakelijk is. Dus, waar wacht je nog op?