Hoe luchtwegaandoeningen onze sociale relaties beïnvloeden
Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van luchtwegaandoeningen, zoals astma, allergieën en bepaalde chronische infecties. Ondanks de prevalentie ervan, wordt er nog niet genoeg gesproken over hoe symptomen zoals aanhoudende hoest, verstopte neus en slijm in de keel ons sociale en persoonlijke leven kunnen verstoren.
Er zijn weinig dingen zo pijnlijk als het gevoel dat je keel dicht zit van het slijm tijdens een gesprek, of als je hoest tijdens een rustige vergadering en je de blikken van anderen opmerkt. Andere manieren waarop deze situatie sociale relaties beïnvloedt zullen we hieronder beschrijven.
1. Ze zorgen voor ongemak tijdens vergaderingen
Hoesten en de constante behoefte om slijm uit je keel te schrapen, kunnen gesprekken verstoren en voor ongemakkelijke momenten zorgen. Veel mensen zijn bang dat hun symptomen gezien zullen worden als tekenen van een besmettelijke ziekte. Dit kan ertoe leiden dat ze sociale contacten uit de weg gaan, uit schaamte of uit angst om verkeerd begrepen te worden.
Volgens sommige onderzoeken kunnen de angst om op ongelegen momenten te hoesten en de stress die dit met zich meebrengt, astmasymptomen verergeren. Als je geen professionele hulp zoekt, kan deze zelfcensuur je zelfvertrouwen en de manier waarop anderen je zien, aantasten.
2. Ze vergroten de sociale isolatie
Mensen met luchtwegaandoeningen vermijden bijeenkomsten of groepsactiviteiten uit angst voor veroordeling. Bovendien kan de behoefte om je regelmatig terug te trekken om de symptomen te beheersen, de stemming beïnvloeden en stressgevoelens vergroten.
Iemand met chronische hoest kan bijvoorbeeld merken dat mensen tijdens een etentje met vrienden bezorgde of ongemakkelijke blikken krijgen. Als je vaak hoest, zelfs als niemand er direct commentaar op geeft, zorgt het gevoel dat je de aandacht trekt ervoor dat je niet aan het gesprek deelneemt en de volgende keer liever voor sociale isolatie kiest.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Het konvooimodel van sociale relaties
3. Ze beïnvloeden het zelfvertrouwen en het zelfrespect
Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen zich onzeker voelen als ze zich bekeken of als hinderlijk ervaren. Een aanhoudende hoest of de noodzaak om in het openbaar een inhaler te gebruiken, kan ervoor zorgen dat iemand zich anders of ongemakkelijk voelt. Dit kan het zelfvertrouwen in sociale situaties verminderen.
Uit onderzoek in India is gebleken dat mensen met astma vaker te maken krijgen met stigmatisering (Engelse link) en een lager zelfbeeld dan gezonde mensen. Het idee dat je beoordeeld wordt, heeft invloed op je geestelijke gezondheid en op de manier waarop je de ziekte onder controle krijgt. Dit kan de symptomen verergeren en de onzekerheid versterken.
4. Ze hebben invloed op professionele relaties
Op de werkplek kunnen klachten als hoesten, verstopte neus en vermoeidheid worden ervaren als afleiding tijdens belangrijke vergaderingen of interacties. Dit heeft invloed op de manier waarop collega’s en leidinggevenden de professionaliteit van een persoon beoordelen. Dit gebeurt zelfs als hun prestaties er niet onder lijden.
Op dezelfde manier vermindert chronische vermoeidheid die gepaard gaat met veel luchtwegaandoeningen de concentratie en productiviteit. Dat kan leiden tot een hoog niveau van werkgerelateerde stress, een verhoogde burn-out en een slechter algemeen welzijn.
5. Ze genereren stress en angst
Wanneer je last hebt van vervelende luchtwegklachten, zoals verstopping, hoesten en astma-aanvallen, bestaat de constante angst dat deze klachten op ongelegen momenten kunnen optreden. Bijvoorbeeld tijdens een presentatie op het werk of een afspraakje met een speciaal iemand. Dit vergroot alleen maar de stress en angst om de aandacht te trekken en beoordeeld te worden.
Frustratie over gebrek aan controle kan het ongemak vergroten. Bovendien kan het gevoel dat de symptomen zich zonder waarschuwing voordoen of dat ze ondanks behandeling niet verbeteren, tot hulpeloosheid leiden en de emotionele toestand van de patiënt beïnvloeden.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Een sociale fobie: wanneer angst en beklemming je relaties beheersen
Strategieën voor het omgaan met symptomen in sociale situaties
Om de maatschappelijke impact van luchtwegaandoeningen te overwinnen, moeten er effectieve strategieën worden geïmplementeerd om de symptomen en de perceptie ervan door anderen te minimaliseren. Hier zijn enkele aanbevelingen.
- Bereid je goed voor. Neem je voorgeschreven medicijnen mee om triggers te vermijden en zorg dat je voldoende drinkt.
- Beheers angst. Door ademhalingstechnieken of mindfulness- oefeningen te gebruiken, kun je de stress en angst die ontstaat doordat je niet vrij kunt hoesten, verminderen.
- Informeer anderen. Het hebben van een luchtwegaandoening is geen misdaad. Als je het nodig vindt, leg dan je situatie uit om begrip en empathie te creëren.
- Loop niet weg. Emotionele steun van vrienden en familie kan een groot verschil maken in de manier waarop iemand met zijn of haar symptomen omgaat.
- Zoek medische hulp. Het kan heel nuttig zijn om een specialist te raadplegen om de juiste behandeling te vinden. Ook psychologische hulp kan nuttig zijn.
Lees ook dit artikel: Sociale acceptatie en afwijzing
Luchtwegaandoeningen hebben invloed op sociale relaties
Ademhalingsproblemen hebben gevolgen voor de fysieke gezondheid, maar ook voor het sociale, emotionele en professionele leven. Daarom is het belangrijk om de aandoening te begrijpen, de symptomen te behandelen en medische hulp te zoeken.
Bedenk dat het met de juiste strategieën en de steun van professionals en dierbaren mogelijk is om de bijwerkingen te beperken en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Ahmad, S., Ismail, A. I., Zim, M. A. M., & Ismail, N. E. (2020). Assessment of self-stigma, self-esteem, and asthma control: a preliminary cross-sectional study among adult asthmatic patients in Selangor, Malaysia. Frontiers in Public Health, 7, 420. https://www.frontiersin.org/journals/public-health/articles/10.3389/fpubh.2019.00420/full
- Ritz, T., Steptoe, A., DeWilde, S., & Costa, M. (2000). Emotions and stress increase respiratory resistance in asthma. Biopsychosocial Science and Medicine, 62(3), 401-412. https://journals.lww.com/bsam/abstract/2000/05000/emotions_and_stress_increase_respiratory.14.aspx
- Sidhu, G. S., Garg, K., & Chopra, V. (2024). Stigma and self-esteem in patients with bronchial asthma. Monaldi Archives for Chest Disease, 94(3). https://www.monaldi-archives.org/macd/article/view/2711