Hoe kun je omgaan met een partner die je negeert?

Veel mensen gebruiken negeren als een manier om op conflicten te reageren. We praten over de desastreuze gevolgen ervan voor een stel en welke maatregelen genomen kunnen worden om er een einde aan te maken.
Hoe kun je omgaan met een partner die je negeert?
Andres Camilo Espinosa Poveda

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andres Camilo Espinosa Poveda.

Laatste update: 05 september, 2023

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Na een ruzie stopt je partner met praten, reageert niet op je pogingen tot interactie en negeert je volledig. Het kan frustrerend, vermoeiend en demotiverend zijn. Daarnaast kan het ook onherstelbare schade toebrengen aan je relatie.

Het kan in elke relatie voorkomen: familie, vrienden, collega’s of schoolgenoten. Maar in romantische relaties is het vaak nog schadelijker, gezien de speciale plaats die partners in ons leven innemen. Deze situaties zijn nooit gemakkelijk om mee om te gaan, maar we gaan je wat richtlijnen geven om te helpen.

Identificeer hun gedragspatronen

Het kenmerk van dit gedrag (en wat het zo gevaarlijk maakt) is dat het de communicatie en elke poging tot herstel blokkeert. Bijna ieder van ons is wel eens slachtoffer (of misschien zelfs dader) geweest van dit soort gedrag. Het kan echter op verschillende manieren werken.

Stel in het park
Je partner negeren is geen  goed idee. 

1. Een anekdotisch kader

In dit geval gaat het niet om een patroon van de relatie als zodanig, maar om een anekdotisch kader. In alle relaties zijn er meningsverschillen en misverstanden. Het kan zijn dat een of andere heftige ruzie ertoe heeft geleid dat je partner is weggetrokken, om zich te herstellen of te beschermen. In deze gevallen is er een extra verrassingselement, omdat het geen frequent gedrag van hen is.

Dit soort gedrag is een reactie op de emotionele intensiteit van het moment, en is dus niet per se een alarmsignaal. Het is meestal het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie. Op de lange termijn kan het zelfs positief zijn. In elk geval moet je, zodra de rust is teruggekeerd, met elkaar praten over wat er is gebeurd.

Niettemin kan het, nu de moeilijkste tijd voorbij is, verleidelijk zijn om de dingen te laten zoals ze zijn en verder te gaan, maar dat kan averechts werken. Het is het beste om de tijd te nemen om rustig te praten over wat er gebeurd is.

Zo zullen jullie de volgende keer dat een ruzie te heftig wordt, in plaats van dat je partner je negeert als een manier om te ontsnappen, allebei begrijpen dat geen van jullie beiden de ander echt wil straffen.

2. Wanneer alle argumenten eindigen in stilte

De situatie wordt een probleem wanneer je partner je negeert om aan het conflict te ontsnappen. Zo blokkeert hij/zij bij elke ruzie of onenigheid gewoon elke communicatie met jou en stopt hij/zij met op jou te reageren. Misschien heeft dit in het verleden een einde gemaakt aan jullie ruzies, zodat ze het nu steeds vaker gebruiken.

Om dit punt niet te bereiken, is het belangrijk om geen ruzies onopgelost te laten, zoals we al eerder zeiden. Als het echter al een geconsolideerd gedragspatroon is, moet je, om het te keren, de communicatie tussen jullie versterken.

Jullie moeten allebei jullie verantwoordelijkheid erkennen in de meningsverschillen tussen jullie en de slechte gewoonte vermijden om elkaar de verantwoordelijkheid toe te schrijven. Bovendien moet je afspreken dat geen van jullie beiden de ander mag negeren.

Je moet tot bepaalde afspraken komen. Je kunt bijvoorbeeld tegen je partner zeggen: “Als je zo boos bent dat je niet met me wilt praten, kun je me dat zeggen en ik beloof je de ruimte te geven om te kalmeren.” Het idee is dat je emoties als boosheid niet de manier waarop je met elkaar communiceert laat markeren.

3. Wanneer een partner die je negeert een vorm van manipulatie toepast

Dit is een probleem op grotere schaal. Het gebeurt wanneer je partner je opzettelijk negeert als een manier om je te manipuleren. Het is niet langer een emotionele reactie, maar een geplande en vrijwillige actie. Het kan gebeuren omdat ze geleerd hebben, in jullie huidige relatie of in een eerdere relatie, dat ze door te zwijgen versterking kunnen krijgen. Bijvoorbeeld door jouw aandacht te krijgen.

Het is belangrijk om te herkennen wanneer dit gebeurt, want je zult merken dat ze er hun toevlucht toe zullen nemen wanneer ze dat nodig achten en het zullen gebruiken om je te manipuleren waardoor je… voel je je schuld ig en ongemakkelijk (Spaanse link).

Dit is echt gevaarlijk omdat het een verraderlijke strategie is die op een verborgen manier kan werken. In feite besef je niet dat je gemanipuleerd wordt, en uiteindelijk geef je toe aan de wensen van je partner. Het kan zelfs je latere relaties beïnvloeden.

Succesvolle communicatie kan je partner helpen inzien dat hij je negeert om te krijgen wat hij wil, en daarvan af te zien. Maar omdat het een strategie is die ze vrijwillig gebruiken, moet je in gedachten houden dat ze er misschien niet mee willen stoppen.

Als alternatief kunnen ze zelfs doen alsof ze veranderen als onderdeel van hun manipulatie. Als dit het geval is, kan het het gezondst zijn om een stap opzij te zetten.

Ruziend stel op de bank
Als je partner je negeert heeft dat negatieve gevolgen. 

Wat te doen als ze je partner je negeert

Nu we de mogelijke gedragspatronen waarin negeren kan voorkomen de revue hebben laten passeren, gaan we je wat tips geven over hoe je ermee om kunt gaan. Meestal worden, als het gebeurt, de emoties veranderd. Daarom is het belangrijk om deze richtlijnen te internaliseren en te weten hoe je ze op het juiste moment kunt gebruiken.

  • Blijf kalm. De kilte van je partner kan je frustratie en woede bezorgen. Het is echter belangrijk dat je je niet door die emoties laat meeslepen. Reguleer je ademhaling en vermijd beledigende taal. Als je het moeilijk vindt om te kalmeren, neem dan afstand tot de emotionele spanning is verdwenen.
  • Herken de signalen van je partner. Er zullen bepaalde gebaren, houdingen en handelingen zijn die verraden wanneer ze beginnen te ontdooien. Op dat moment kun je de communicatiekanalen herstellen. Als ze niet bereid zijn om te praten, moet je nog even wachten.
  • Gebruik verzoenende taal. Vermijd agressieve woorden en neem je deel van de verantwoordelijkheid als lid van de relatie op je. Erken de emoties van je partner. Laat weten dat je om hun welzijn geeft en dat je je steentje wilt bijdragen zodat alles verbetert.
  • Beloon het niet als je partner je negeert. Sterker nog, vermijd koste wat kost het belonen van hun gedrag. Doorgaan met ruzie maken, zelfs als ze niet reageren, overmatig schuldgevoel tonen, en toegeven aan hun wensen zodat ze weer aandacht aan je besteden, zijn allemaal manieren om hun negeren te belonen. Wacht in plaats daarvan tot ze klaar zijn om te praten en benader je problemen assertief.

Tot slot

Je zult vooruitgang zien als je deze tips gebruikt. Dat gezegd hebbende, als de dingen niet verbeteren, kun je als stel altijd de hulp van een therapeut inroepen. Zij zullen jullie helpen nieuwe en betere manieren van communiceren op te bouwen (Spaanse link), en goede communicatie is altijd de sleutel tot het succes van elke relatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bustos Solorio, S. D. M., Téllez Girón Sicars, G., Obregon Velasco, N., & Pádros Blázquez, F. (2016). Estilos de comunicación y niveles de satisfacción en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala19(4).
  • Hurtarte, C. A., & Díaz-Loving, R. (2008). Comunicación y satisfacción: analizando la interacción de pareja. Psicología Iberoamericana16(1), 23-27.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.