Hoe kun je narcistische psychopaten identificeren?

De narcistische psychopaat is een figuur die voortkomt uit de twee persoonlijkheidsstoornissen waaraan hij zijn naam ontleent. Hier vertellen we je wat je moet weten om ze te herkennen.
Hoe kun je narcistische psychopaten identificeren?

Laatste update: 02 augustus, 2022

Egoïstische, manipulatieve mensen, zonder wroeging en met een buitensporig ego. Met andere woorden, giftige mensen.. In populair taalgebruik worden deze individuen narcistische psychopaten genoemd. Het is zeer waarschijnlijk dat je er wel eens een bent tegengekomen.

Hoewel dit profiel niet als stoornis in de DSM-5 wordt vermeld , deelt het wel kenmerken met twee ervan: narcistische persoonlijkheidsstoornis en antisociale persoonlijkheidsstoornis. Deze kenmerken resulteren in een profiel dat het waard is om uit de buurt te blijven.

In dit artikel vind je nuttige informatie voor het herkennen van een narcistische psychopaat. Dit is iets dat niet altijd gemakkelijk is, omdat deze mensen vol zitten met artiesten van leugens en charme, tenminste totdat ze krijgen wat ze willen (of iemand hen tegenhoudt). Laten we eens kijken.

Narcisten en psychopaten, wat kenmerkt hen?

Om te weten hoe narcistische psychopaten zijn, is het eerste wat we moeten begrijpen van de twee stoornissen waarnaar ze genoemd zijn. Laten we een korte samenvatting van beide bekijken:

  • Narcistische persoonlijkheidsstoornis. Lijders aan deze stoornis worden gekenmerkt door sterke persoonlijkheidskenmerken, zoals een buitensporig gevoel van eigenbelang, grote onzekerheid en een gebrek aan empathie (Engelse link). Het zijn mensen die de neiging hebben tegenstrijdige relaties te hebben en een diepe en buitensporige behoefte aan aandacht en bewondering.
  • Psychopathische Persoonlijkheid. De meest kenmerkende eigenschap van psychopaten is een gebrek aan empathie. Het zijn mensen die manipulatief zijn, geen wroeging voelen, en geen echte emotionele banden aangaan.

Uit deze twee stoornissen is wat bekend staat als de narcistische psychopaat geboren, een persoonlijkheid die nog niet als pathologisch is geclassificeerd, maar extreem disfunctioneel is (Engelse link). In het volgende deel zetten we de meest kenmerkende eigenschappen van deze mensen op een rij.

Man aan de telefoon
Narcistische psychopaten gebruiken vaak leugens en bedrog om anderen te manipuleren en van hen te krijgen wat ze willen.

De eigenschappen van narcistische psychopaten

Narcistische psychopaten vertonen meestal een reeks gedragingen die kenmerkend zijn voor een narcistische en ook antisociale stoornis. Daarom zullen ze verschillende van de volgende trekken vertonen.

1. Ze houden zich niet aan de sociale normen

Of het nu provocerend of heimelijk is, narcistische psychopaten hebben de neiging om de regels in hun voordeel te buigen. Ze herhalen deze niet-naleving en weven er een web omheen dat meestal inhoudt dat ze iemand anders de schuld geven, gaslighting, of liegen.

2. Ze liegen en bedriegen

Liegen is een dagelijks onderdeel van hun leven. Omdat ze weinig empathie en wroeging hebben, hebben ze meestal geen scrupules in het misleiden van anderen om hun eigen doelen te bereiken. Hun leugens zijn vaak zo uitgebreid en gedetailleerd dat het echt moeilijk is om ze te ontrafelen.

3. Overdreven gevoel van eigenwaarde

Hun behoefte om zich bewonderd te voelen komt meestal voort uit een te groot gevoel van eigenwaarde. Zij voelen zich superieur aan de rest en proberen hun omgeving zo in te richten dat de werkelijkheid en hun ego samenvallen. Vandaar het sociale masker, het valse zelfvertrouwen, en het niet opnemen van hun fouten en verantwoordelijkheden.

4. Gebrek aan empathie

Dit gebrek is gemeenschappelijk voor zowel de psychopaat als de narcist. Hun affectiviteit is koud en afstandelijk, en hoewel het subject moeite doet om vriendelijk en charmant over te komen, komt op een gegeven moment hun onvermogen om zich in de ander te verplaatsen aan het licht.

5. Wreedheid en schending van grenzen

Het misbruik, meestal emotioneel, dat narcistische psychopaten uitoefenen op de mensen om hen heen, beantwoordt meestal aan twee belangrijke redenen: utilitarisme en het behoud van het overdreven en fragiele gevoel van eigenwaarde dat ze bezitten. Als ze iets van anderen kunnen krijgen door hen zich slecht te laten voelen, zullen ze daar geen probleem mee hebben.

6. Ze verdragen geen kritiek

Het is niet dat het moeilijk voor hen te verteren is of dat ze het vermijden, maar dat ze het helemaal niet kunnen verdragen. Elke opmerking, zelfs als die opbouwend is, die schadelijk is voor hun imago, wordt ontvangen met leugens, manipulatie, of geweld.

7. Ze vallen het gevoel van eigenwaarde van anderen aan

Zoals we al eerder zeiden, kunnen ze gemakkelijk wreed worden. Dit is echter niet altijd hun eerste keuze in de omgang met anderen. De beste manier om iemand te gebruiken is door zijn gevoel van eigenwaarde te vernietigen. Op die manier is het veel gemakkelijker om hen te laten denken dat ze uit vrije wil hebben toegegeven aan de eisen van de narcistische psychopaat.

8. Ze zijn promiscue in hun relaties

Omdat ze anderen zien als een middel om hun eigen doelen te bereiken en hun verlangens te bevredigen, is het gebruikelijk voor hen om relaties te hebben met meerdere mensen tegelijk. Hoewel dit feit niet per se verwerpelijk is, is de manier waarop ze hun relaties gebruiken dat wel.

9. Valse overtuigingen

Om een beeld in stand te houden dat zo overdreven hoog en tegelijkertijd zo kwetsbaar is, voedt de narcistische psychopaat vervormde gedachten over zichzelf en anderen. Ze zijn meestal gericht op het devalueren van anderen en het ophemelen van hun eigen eigenschappen.

self centered boy
Narcistische psychopaten denken dat ze beter zijn dan andere mensen en verachten anderen.

10. Behoefte aan aandacht

Ze staan meestal in het middelpunt van de belangstelling en streven ernaar sociale groepen te creëren die om hen draaien. Als iemand dit protagonisme bedreigt, voeren ze een campagne tegen hem of haar.

11. Sommigen zijn impulsief

Hoewel het afhangt van het specifieke profiel van het individu, is waargenomen dat sommige narcistische psychopaten impulsief zijn bij het nemen van beslissingen. Het zijn individuen die zich zo ongemakkelijk voelen als iets hun gevoel van eigenwaarde of hun netwerk van menselijke ‘hulpmiddelen’ bedreigt, dat ze impulsief overreageren.

Bedenk dat de term ‘narcistische psychopaat’ alleen in de populaire cultuur voorkomt. Als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan dit profiel voldoet, kun je het beste uit zijn of haar buurt blijven. Het kan ook zijn dat je professionele hulp nodig hebt om om te gaan met de emotionele ravage die ze veroorzaken. Aarzel dus niet om die hulp te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Zijn narcisten zich bewust van hun narcisme?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zijn narcisten zich bewust van hun narcisme?

Zijn narcisten zich bewust van hun narcisme? De wetenschap lijkt een duidelijk antwoord te hebben. Zij beweert dat ze volledig bewust zijn.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.