Hoe kun je een oudere persoon met de blues helpen?

Verdriet is een emotie waarmee we leven, ongeacht onze leeftijd. Luisteren en een positieve houding hebben is één manier om ouderen te helpen als ze niet gelukkig zijn.
Hoe kun je een oudere persoon met de blues helpen?

Laatste update: 06 juni, 2024

Verdriet hoort bij het leven en niemand kan eraan ontsnappen. Er zijn echter bepaalde levensfasen waarin we kwetsbaarder zijn voor verdriet. Een van deze fasen is ouderdom, die tijd in ons leven wanneer we de jeugd beginnen te zien als een verre horizon die we lang geleden hebben achtergelaten.

Als je een bejaarde persoon in je leven hebt die depressief of gewoon verdrietig is of de blues heeft, vraag je je misschien af hoe je kunt helpen. 

Er zijn verschillende redenen waarom op oudere leeftijd verdriet kan voorkomen. Net als in de puberteit verandert je lichaam plotseling en heb je geen controle meer. De manier waarop je omgaat met je familieleden en je omgeving verandert ook.

In dit stadium stoppen veel mensen met werken, terwijl anderen te maken krijgen met het verlies van een partner, vrienden en dromen die nu waarschijnlijk nooit zullen uitkomen.

Een oudere persoon met de blues helpen is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is waar dat ze ernstige lichamelijke beperkingen kunnen hebben waardoor ze beperkt worden. Er zijn echter veel opties die hun leven kunnen veranderen en het gelukkiger maken.

“De kunst van het ouder worden is de kunst om wat hoop te behouden.”

– André Maurois –

Risicofactoren voor depressie

De beste manier om een bejaarde persoon met de blues te helpen is om zijn risicofactoren voor depressie aan te wijzen. Laten we in gedachten houden dat in deze fase van hun leven veel verliezen voorkomen, terwijl ‘overwinningen’ zeldzamer zijn. Het is het tegenovergestelde van wat er in de kindertijd gebeurt.

Een vrouw met de blues

Andere omstandigheden kunnen het risico op depressie in latere levensfasen vergroten. Dit zijn de belangrijkste:

  • Gezondheidstoestand. Het risico op depressie is veel groter voor mensen met gezondheidsproblemen, vooral chronische aandoeningen. Dit geldt in het bijzonder voor degeneratieve ziekten of die waarbij sprake is van constante fysieke pijn.
  • Karaktertrekken. Mensen die onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben, worden bij het ouder worden eerder door verdriet meegesleept.
  • Sociaal-economische status. Zowel economische afhankelijkheid als een gebrek aan middelen in deze fase verhogen het risico van een persoon op een depressie.
  • Alleen wonen.
  • Weinig of geen sociale interactie hebben.

Nu je deze risicofactoren kent, kun je ook op hen letten. Dan kun je ze altijd evalueren met de actieve deelname van de persoon. Onthoud dat het doel altijd is om depressie te voorkomen.

Een bejaarde helpen die de blues heeft

Een bejaarde persoon helpen die verdrietig is, is niet hetzelfde als verantwoordelijkheid nemen voor hun verdriet. Wat een depressief persoon niet nodig heeft, is dat iemand ze “adopteert,” laat staan medelijden met hen heeft. Wat zij nodig hebben is motivatie, affectie, gezelschap en ondersteuning. Maar het belangrijkste is dat ze respect krijgen.

Dat betekent dat je hun timing, beslissingen en voorkeuren moet accepteren. Je kunt ze advies geven en aanmoedigen, maar je moet ze ook laten weten dat zij degenen zijn die de beslissingen nemen. Veranderingen zullen veel waarschijnlijker zijn als je dit doet.

De ogen van een oudere vrouw

Intelligente, gepersonaliseerde hulp is nog effectiever als het uit eerlijkheid en genegenheid komt. Jouw hulp heeft meer impact wanneer je echt om de persoon geeft die je helpt dan wanneer je het uit je eigen gemak doet.

Wat kun je nu doen om een ​​oudere persoon te helpen die zich emotioneel niet lekker voelt?

Richtlijnen

  • Probeer ze ertoe te brengen om hun negatieve gedachten in twijfel te trekken, op dezelfde manier dat hun humeur hun positieve gedachten in twijfel trekt. Doe het met liefde. Als ze zeggen dat ze zich niet in staat voelen iets goed te doen, vraag hen of ze iets kunnen doen om die situatie te veranderen. Als ze zeggen dat niets hen meer interesseert, laat ze vrijuit over de redenen spreken, zonder ze te confronteren.
  • Sta niet toe dat ze de hele dag niets doen. Help ze om kleine productieve taken te vinden die hen zich nuttig laten voelen.
  • Bevorder positieve gevoelens. Help ze goede tijden in hun leven en al hun prestaties te herinneren. Vraag om hun mening en laat hen weten dat je hun wijsheid en ervaring waardeert.
  • Geef ze prikkels om aan activiteiten deel te nemen, hoe klein ze ook zijn. Een ochtendwandeling, een boek lezen, tuinieren…elke activiteit is prima.
  • Help ze om een goede routine te ontwikkelen. Verdriet en depressie zorgen er soms voor dat mensen veel tijd in bed doorbrengen of te veel uren naar televisie kijken. Probeer met hen samen te zitten en hun schema opnieuw te plannen. Maar vergeet niet dat, zelfs als je met enkele ideeën komt, zij het laatste woord hebben. Anders moet je hen constant controleren om ervoor te zorgen dat de ideeën worden uitgevoerd.
Een vouw die een oudere vrouw knuffelt

Je merkt misschien nu pas dat jij wint als je de kwetsbaren ondersteunt. Het kan je leven vullen met een doel en een grotere betekenis, en wees niet verbaasd als je er ook wat wijsheid uit haalt.

* Noot van de redacteur: verdriet is strikt gedefinieerd als een emotie en duurt als zodanig niet erg lang. In dit artikel verwijzen we naar droefheid als een staat waarin melancholie, wanhoop en verdriet zelf de boventoon voeren, eerder dan de emotie op zich. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.