Hoe kun je accepteren dat vrienden veranderen in de loop der tijd?
Accepteren dat je vrienden veranderen naarmate je ouder wordt is soms niet gemakkelijk. Sterker nog, hoewel het een natuurlijk verschijnsel is, accepteer je het misschien niet altijd.
Het maakt je verdrietig en nostalgisch. Dit is volkomen normaal. Immers, na verloop van tijd komen en gaan vrienden. Dat gezegd hebbende, echte vrienden houden stand door de jaren heen. Maar soms vertrekken ook vrienden die je beschouwde als ‘voor het leven’, of neemt de vriendschap een nieuwe vorm aan – een die niet zo verrijkend is en die je minder leuk vindt.
Een van de oorzaken is de vitale dynamiek zelf. Bijvoorbeeld een verandering van stad of baan, nieuwe verplichtingen en verantwoordelijkheden, verlies van contact door tijd en afstand, de tijd zelf, of andere belangrijke veranderingen in je leven of jezelf. Misschien ben je bijvoorbeeld op een andere manier gegroeid en volwassen geworden dan je vrienden. Hoe moet je dit soort situaties dan benaderen?
“Hoe groot is inderdaad een schat van een vriend! Hij doorzoekt je hart om je nood te kennen, spaart je de moeite om zelfs te vertellen, wat hij zelf ook ontdekt.”
Vriendschap en verandering
Je vrienden en relaties evolueren niet altijd zoals je zou willen. Daarom zul je vaak voor de uitdaging komen te staan om te accepteren dat je vrienden in de loop der tijd veranderen. Dit kan pijnlijk en frustrerend zijn.
Aan de andere kant opent het accepteren van deze veranderingen als onderdeel van het leven de deuren naar nieuwe vriendschappen, kansen en ervaringen. Dus, hoe begin je deze situatie te accepteren?
Denk erover na: is het echt nieuw voor je?
Als je de situatie achteraf en op een enigszins afstandelijke manier bekijkt, zul je je waarschijnlijk realiseren dat het verlies van je vriendschap zich in de loop der jaren geleidelijk heeft voltrokken.
Het is niet plotseling opgetreden. Het is een progressief proces geweest. Misschien zagen jullie elkaar bijvoorbeeld niet meer zo vaak en spraken jullie elkaar minder. Misschien wonen jullie niet meer in dezelfde buurt.
Dit zijn de kleine dingen die de relatie doen bekoelen. Je hebt misschien pas net door dat alles veranderd is, maar het is iets dat zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Als je de oorzaken begrijpt, zul je beseffen dat het een natuurlijk levensproces is geweest.
Niemand heeft schuld: voel je niet boos of schuldig
Bedenk dat er in deze situatie geen schuldige is en niemand goed of slecht is. Het is gewoon het leven. Als je je schuldig voelt, probeer het dan te begrijpen. Waar komt het vandaan? Kun je iets doen om de situatie te veranderen? Ruil schuld (passief) in voor verantwoordelijkheid (actief).
Evenzo, als je je boos voelt, doe dan hetzelfde. Probeer te achterhalen waar het vandaan komt. Is het echt schuld of is het verdriet? Hoe kun je het op een gezonde manier kanaliseren?
Wees dankbaar voor je ervaringen
Wanneer je een verlies meemaakt, in dit geval het verlies van een vriendschap, kun je het gevoel hebben dat de verandering ook verandert hoe je vriendschap was.
Niets is echter minder waar. Met vreugde en dankbaarheid terugdenken aan het verleden zal je hierbij helpen en de dingen redden die je gediend hebben en wat je geleerd hebt. Natuurlijk moet je niets forceren wat je niet voelt; wacht tot je er klaar voor bent. Om aan je acceptatie te werken is dankbaarheid voor wat je hebt meegemaakt de sleutel.
Parkeer je trots en kom weer in contact
Aan de andere kant moet je niet vergeten dat je voor je vriendschappen moet zorgen. In feite is soms ‘niet alles verloren’. Daarmee bedoelen we dat je, als je daar zin in hebt, weer contact kunt opnemen met die vrienden met wie je afstand hebt genomen.
Pleeg dat telefoontje, stuur dat WhatsApp-bericht. Wees eerlijk. Misschien ben je gekwetst door bepaalde situaties of deze vervreemding. Misschien ben je teleurgesteld in je vriend(in). Open je hart en neem afstand van je gevoelens van trots. Wat voel je? Trots of liefde voor je vriendschap?
“Twee personen kunnen niet lang vrienden blijven als ze elkaars kleine tekortkomingen niet kunnen vergeven.”
-Jean de la Bruyère-
Doorloop het rouwproces
Als vriendschappen veranderen of ‘verloren’ gaan, en niet meer hersteld kunnen worden, sta je voor een rouwproces. Het is een verlies, een radicale (of niet zo radicale) verandering in je werkelijkheid. Daarom moet je je ervan bewust zijn dat je rouwt. Verzet je er niet tegen.
Leren leven met je nieuwe werkelijkheid en afscheid nemen van vrienden die echt belangrijk voor je zijn geweest is niet gemakkelijk. Maar het is nodig om te helen en je opnieuw te verbinden met je huidige leven, het enige dat nu bestaat.
Accepteer dat vrienden veranderen
Het accepteren van het feit dat vrienden veranderen (Spaanse link) kan een echte uitdaging zijn. Maar bedenk dat het er niet per se om gaat dat je je erbij neerlegt, maar dat je kijkt wat je kunt doen om de situatie te veranderen. Sommige van je vriendschappen zijn veranderd en sommige zijn verloren gegaan. Dat hoort allemaal bij het leven.
“De enige manier om een vriend te hebben is er een te zijn.”
-Ralph Waldo Emerson-
Aan de andere kant zijn er ook die je kunt herstellen als je jezelf de kans geeft om je hart te openen en weer contact met ze op te nemen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf en dat je de ene situatie van de andere onderscheidt.
Laat het verleden los en leer het nu te ontvangen en te accepteren. Blijf zorgen voor je vriendschappen die in de loop der jaren misschien geleden hebben, maar die je in je leven wilt blijven onderhouden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Andino, M. J. (2017). Una mirada introductoria a la Terapia de Aceptación y Compromiso. Griot, 10(1), 70-87. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7047995
- Franco, N. (16 de Junio, 2020). Aceptación. Aceptar la realidad como signo de fortaleza. Área Humana Investigación, Innovación y experiencia en Psicología. Recuperado de: https://www.areahumana.es/aceptacion-aceptar-la-realidad/