Hoe kleur ons beïnvloedt

Hoe kleur ons beïnvloedt

Laatste update: 07 augustus, 2016

Marketing gebruikt iedere truc om het doel te bereiken en ieder middel die het tot zijn beschikking heeft om een product of idee onder onze aandacht te brengen. Een van die middelen is kleur.

Marketeers hebben ontdekt dat specifieke kleuren de beslissingen van klanten en gebruikers beïnvloeden en ze maken daar gebruik van. Kleuren worden in de marketingcampagnes gebruikt om een bepaald beeld te creëren voor een merk of product in de hoop dat dit beeld mensen zal beïnvloeden om het te kopen.

“Kleurenpsychologie” is een terrein dat gespecialiseerd is in het analyseren van het effect dat iedere kleur heeft op onze gedachten en gedrag. Deze gegevens worden niet alleen gebruikt in de marketing, maar ook in kunst, architectuur, onderwijs, design enzovoort.

Hoe zorgen kleuren ervoor dat we dingen kopen?

Afhankelijk van de tint die wordt gekozen door de creatieve geesten van een bedrijf kan een product of een heel merk een succes of een mislukking worden. Kleuren hebben zo’n groot effect. Ze kunnen de geschatte waarde van een bepaald product beïnvloeden, het verlangen dat we voelen om het te kopen, de gevoelens die het oproept enzovoort.

Onze perceptie van iedere afzonderlijke kleur hangt af van onze persoonlijke ervaringen en voorkeuren, maar er zijn ook algemene regels als het gaat om hoe kleuren ons beïnvloeden. De emoties en gevoelens die worden opgeroepen door een bepaalde kleur hebben de neiging gelijk te zijn binnen een bevolkingsgroep.

De meest belangrijke merknamen en logo’s ter wereld zijn gebaseerd op een tabel die kleur associeert met perceptie. Het is als volgt:

Geel

Staat voor optimisme, warmte en duidelijkheid. Voorbeelden van logo’s met deze kleur zijn Subway, Shell, Nikon, IKEA, Mc Donald’s, Zeeman en Intertoys.

Logo's en Kleuren

Oranje

Staat voor vriendschap, vertrouwen en vertrouwelijkheid. Bedrijven met deze kleur in het logo zijn Nickelodeon, Fanta, Mozilla, ING, Easyjet en Zwitsal.

Rood

Hier worden de zintuigen door geprikkeld. Voorbeelden zijn Coca Cola, Nintendo, Kellogg’s, Bart Smit, Lego, Canon en Pinterest.

Paars

Staat voor creativiteit en verbeelding. Een aantal merken die voor deze kleur hebben gekozen zijn Yahoo, MTV, Milka, Cadbury en Andrélon.

Blauw

Staat voor vertrouwen en ernst. Voorbeelden van producten met deze tint zijn HP, Oreo, Facebook, Sanex, Albert Heijn en Dove.

Groen

Staat voor vrede, gezondheid en groei. Merken met deze kleur zijn Android, Starbucks, Oxfam, Heineken en Transavia.

Zwart en wit

Samen staan ze voor rust en balans (grijs kan ook worden gebruikt). Voorbeelden zijn Apple, Wikipedia, Nike, Rituals en Chanel.

Er zijn ook merken die ervoor kiezen om meerdere kleuren in hun logo te verwerken. Dit is het geval met bijvoorbeeld Google, Windows en Ebay. In deze gevallen is hun doel om de gebruiker meerder sensaties te laten ondergaan.

Waarom kiezen we een merk vanwege de kleur?

Volgens een studie met de naam “De invloed van kleurmarketing” beoordelen 90% van de klanten een product gebaseerd op de kleur. Ook maken we beslissingen als het gaat om kleuren aan de hand van onze emoties. Dit betekent dat we niet voor iets kiezen dat geel of oranje is als we depressief zijn bijvoorbeeld.

Kleuren kunnen ons beïnvloeden op belangrijke manieren. We voelen ons bijvoorbeeld anders in ons kantoor als het in saaie kleuren geschilderd is dan wanneer het in aantrekkelijke tinten is ingericht. Kleuren kunnen ons helpen om meer rust te krijgen, te studeren, ons kalm te voelen, van ons huis te genieten enzovoort. Waarom kunnen ze ons niet “vertellen” wat we moeten kopen of gebruiken?

Buiten de strategieën van de bedrijven om onze aandacht te trekken, tellen onze eigen ervaringen ook. Als je favoriete kleur groen is bijvoorbeeld, is de kans groter dat je voor producten kiest met deze kleur. Het zal ook moeilijker voor je zijn om een product met oranje of blauw te kiezen.

Als je dit wilt testen, kun je naar de supermarkt gaan en kijken waar je aandacht door wordt getrokken. Het zijn waarschijnlijk de opvallende kleuren, zoals geel. Maar dat betekent niet dat we dat product ook zullen kopen. Er zijn andere dingen die ons moeten overtuigen. Dit zijn wel de elementen waar we over nadenken, omdat het product onze aandacht heeft getrokken.

De sleutel is te weten hoe je producten onderscheidt op basis van de kwaliteit, prijs of hoeveelheid en niet op de kleur. Op deze manier zijn we bewuste kopers en niet gewoon robots die zomaar kopen wat de grote bedrijven willen dat we kopen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.