Hoe je relatie te versterken tijdens quarantaine

De quarantaine die je nu waarschijnlijk ervaart kan je relatie met je partner enorm beïnvloeden. In dit artikel delen we enkele waardevolle adviezen die je kunnen helpen om je relatie tijdens deze periode van opsluiting te versterken.
Hoe je relatie te versterken tijdens quarantaine

Laatste update: 28 januari, 2021

Samenwonen met een partner kan soms moeilijk zijn, vooral in bepaalde specifieke situaties. Als een of beide partners onder druk staan, of als er een verandering in de routine is, kan de relatie worden beïnvloed. Daarom zijn hier enkele sleutels om je te helpen je relatie te versterken tijdens quarantaine.

We leven momenteel in uitzonderlijke omstandigheden vanwege de coronaviruscrisis. De meesten van ons moeten thuisblijven, zonder te weten hoe lang deze isolatie zal duren. Veel mensen waren niet voorbereid op deze onverwachte situatie.

De onzekerheid die deze situatie met zich meebrengt en het samen doorbrengen van al je tijd thuis, kan leiden tot samenlevingscrises. Maar hoewel deze omstandigheden zo ongebruikelijk zijn, zou het ideale doel zijn om de samenlevingsstrategieën te versterken, die ook op ieder ander moment worden aanbevolen.

Hoe je relatie te versterken tijdens quarantaine

Quarantaine als koppel

Er zijn bepaalde veelvoorkomende samenlevingsproblemen. Tijdens een quarantaine is een van de aspecten die je het meest kan beïnvloeden echter de fysieke ruimte die er voor jullie beschikbaar is.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen koppels die in een groot huis wonen niet dezelfde conflicten hebben als die tussen een koppel dat in een klein appartement woont. Wonen in een kleiner huis kan het gevoel dat je vastzit verergeren. Dit maakt het onder controle houden van stress dus moeilijker.

Daarnaast zullen veel stellen financiële problemen ondervinden. Gezien de omstandigheden verliezen velen hun baan of ontvangen een lager salaris. Financiële zorgen zijn altijd een bron van stress. Als ze worden toegevoegd aan de algemene druk, kan dit je mentale en emotionele middelen aantasten.

Een ander onderwerp dat een koppel tijdens een quarantaine kan beïnvloeden, is hun seksleven. Velen hebben gezegd dat deze situatie zal leiden tot een geboortegolf, terwijl anderen juist zeggen dat het seksleven zal verslechteren.

Aan de ene kant kan de angst voor besmetting leiden tot fysieke afstand. Ook kan het ervoor zorgen dat je niet ontspannen genoeg bent om een open en actief seksleven te hebben. Aan de andere kant kan een partner dit ook misschien niet discreet genoeg doen, omdat er kinderen in huis zijn of andere familieleden om voor te zorgen.

Sleutels om je relatie te versterken tijdens quarantaine

Boven alles moet je proberen je routine niet meer te veranderen dan nodig is. Het is belangrijk dat je dezelfde activiteiten, samen of afzonderlijk, zoveel mogelijk blijft doen.

De belangrijkste factoren die je zullen helpen om dingen in deze situatie zo min mogelijk te veranderen, zijn proberen georganiseerd te blijven en geduldig en flexibel te zijn. Als je daar een goede instelling aan toevoegt, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Wees pragmatisch

Als er zich een probleem voordoet, moet je ervoor kiezen om kalm te blijven. Zoek ook manieren om het op te lossen. Het wordt tijd om pragmatisch en praktisch te zijn. De andere persoon aanvallen in plaats van het probleem aan te pakken helpt dus helemaal niet. Als iets een van jullie dwarszit, zeg het dan op een kalme manier zonder te lang te wachten.

Tolerantie om je relatie te versterken tijdens quarantaine

Meer dan ooit moet je accepteren dat je partner niet perfect is. Iedereen maakt fouten. Als er een conflict ontstaat, moet de schuldige de verantwoordelijkheid nemen en, belangrijker nog, zijn excuses aanbieden aan de andere persoon. Probeer ook te voorkomen dat het weer gebeurt.

Handhaaf communicatie

Het is belangrijk, maar ook de moeite waard, dat jullie de tijd nemen, gewoon om te praten. Vraag je partner hoe hij of zij zich voelt en met deze situatie omgaat.

Op deze manier helpen jullie elkaar door deze moeilijke tijden heen. Jullie kunnen ook profiteren van de situatie om te praten over dingen waar jullie normaal niet over praten, of om iets nieuws over elkaar te ontdekken.

Besteed tijd alleen door om je relatie te versterken tijdens quarantaine

In een relatie is het van fundamenteel belang dat elke persoon zijn eigen ruimte heeft. Het voordeel hier is dat je, naast dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je plezier in hebt, je ook weer ontspannen met je partner zult zijn als jullie samen zijn.

Tijdens de quarantaine is het bijvoorbeeld mogelijk om elke dag enige tijd in afzonderlijke kamers door te brengen of wat tijd alleen door te brengen in een specifiek deel van het huis. Het is een ideaal moment om even afstand te nemen door te lezen, met andere mensen te praten of gewoon te ontspannen.

Houd een bepaalde routine aan

Gedurende de tijd die je samen in quarantaine doorbrengt, is het ook erg goed om bepaalde gezamenlijke gewoonten te hebben. Dit zal een gevoel van saamhorigheid behouden en leiden tot intieme gesprekken of momenten die anders misschien niet zouden voorkomen.

Het stel zou onder deze omstandigheden daarom bijvoorbeeld kunnen besluiten om samen even te gaan liggen of een tijdstip van de dag in te stellen om tv te kijken of een spelletje te doen.

Samen lol hebben is belangrijk

Houd de vonk brandend

Je zult hard moeten werken om de sfeer aangenaam te houden. Glimlach, toon bezorgdheid voor de mensen om je heen en zorg voor elkaar. Echt moeite doen kan een verschil maken.

Daarnaast moet je de andere persoon dagelijks laten zien dat je hem of haar waardeert. Vertel je partner hoe aantrekkelijk je hem of haar vindt en toon genegenheid. Om dit te doen is het essentieel om je partner af en toe te verrassen met een knuffel of een kus.

Als alles voorbij is

Zodra de besmettingen met het virus af beginnen te nemen, zullen we weer terug naar normaal keren en verandert de routine opnieuw. Daarom kan het leven als koppel tijdens een quarantaine, naast dat het je relatie test, ook een kans zijn om strategieën toe te passen om je relatie in de toekomst nog sterker te maken.

Er is geen twijfel over dat situaties als deze niemand onverschillig of onveranderd laten. Daarom kan deze crisis een gouden kans zijn om je relatie te versterken tijdens quarantaine en de dingen te herontdekken die je misschien als vanzelfsprekend beschouwde tijdens je normale dagelijkse routine. Wellicht ook interessant voor jou

De hashtag #ikblijfthuis: verbinding en kansen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De hashtag #ikblijfthuis: verbinding en kansen

De hashtag #ikblijfthuis is meer dan een daad van beleefdheid en verantwoordelijkheid; het is een kans om van ons huis een ruimte van verbinding te...