Hoe je je weerstandsvermogen kunt vergroten

Hoe je je weerstandsvermogen kunt vergroten

Laatste update: 13 juli, 2018

Het leven kan geweldig zijn, maar dit is in de realiteit natuurlijk niet altijd zo, hoe hard je er ook voor probeert te zorgen. Sommige goede dingen gebeuren slechts bij toeval, maar het hangt er meestal van af hoeveel moeite je in deze goede dingen steekt. En hoe zit dat met de slechte dingen? Het simpele feit des levens is dat je door moeilijke tijden zult gaan, dat je niet altijd krijgt wat je wilt en je een flink weerstandsvermogen nodig hebt om het te doorstaan.

Reageert iedereen op dezelfde manier op deze situaties? Natuurlijk niet! Maar kan iedereen deze negatieve situaties overwinnen en er des te sterker door worden? Als je op zoek bent naar persoonlijke ontwikkeling, is dat de sleutel hiertoe. Lees verder om te ontdekken hoe je je weerstandsvermogen kunt vergroten.

“De wereld breekt iedereen en naderhand zijn velen des te sterker daar waar ze eerst gebroken waren.”

Ernest Hemingway

Om je weerstandsvermogen te vergroten, moet je weten wat het is

We beginnen bij het begin: wat is weerstandsvermogen? De term wordt redelijk frequent gebruikt, maar de betekenis ervan is misschien nog niet geheel duidelijk. Het is normaal om een vaag begrip te hebben van zijn betekenis zonder te weten hoe je het zou kunnen uitleggen als iemand het je zou vragen.

Je weerstandsvermogen is het vermogen om je aan te passen aan tegenslagen in een positieve manier. Mensen met weerstandsvermogen zijn degenen die sterker worden door moeilijke situaties. Het bestaat uit meer dan slechts ‘de positieve kanten zien’ van allerlei zaken.

Je weerstandsvermogen vergroten

weerstandsvermogen omvat onder andere het in staat zijn om effectief je emoties te reguleren. Daardoor kun je moeilijke situaties onder ogen komen en obstakels overwinnen.

Nog een groot voordeel van weerstandsvermogen is dat het niet genetisch is vastgesteld of net zo vast ligt als je persoonlijkheid. Dat wil zeggen dat je niet geboren bent met een gering vermogen voor het ontwikkelen van weerstandsvermogen. Het wordt ontwikkeld naar mate je ouder wordt en je meer met je omgeving in contact komt. Dit betekent dus dat je je weerstandsvermogen zelf kunt vergroten!

“Obstakels hoeven je niet te stoppen. Als je tegen een muur aanloopt, draai je dan niet meteen om en loop niet meteen weg. Vogel uit hoe je eroverheen kunt klimmen, erdoorheen kunt breken, of eromheen kunt lopen.”

-Michael Jordan-

Interne factoren die je weerstandsvermogen kunnen versterken

Dus hoe vergroot je je weerstandsvermogen? Om dit te doen is het belangrijk om te weten wat hier van invloed op kan zijn, zowel persoonlijke factoren als omgevingsfactoren. Op die manier kun je aan elke factor werken en leren hoe je je op een positieve manier kunt aanpassen aan tegenslagen.

Ten eerste moet je leren accepteren wat er is gebeurd. Natuurlijk gebeurt dit niet meteen nadat iets is fout gegaan. Het is een geleidelijk proces dat tijd vergt — en in veel gevallen de hulp van een gediplomeerd psycholoog.

“Je weet nooit hoe sterk je bent totdat sterk zijn je enige optie is.”

-Bob Marley-

Vervolgens is het belangrijk om datgene te doen waar we het al eerder over hadden: het goede zien van elke situatie. In andere woorden: wees optimistisch — maar vergeet niet realistisch te blijven. Je kunt beter niet aan negatieve dingen blijven hangen en het positieve vergeten. Het is echter ook niet verantwoord om alle positieve elementen tot een hoogte te tillen die onmogelijk te onderhouden is. Als je dat doet, zal je uiteindelijke val richting de realiteit des te harder aankomen.

Ten slotte kan een gevoel voor humor je weerstandsvermogen ontzettend goed doen. In staat zijn te lachen om jezelf of je situatie zal goed van pas komen wanneer je je dient aan te passen aan veel verschillende obstakels.

Vrienden buiten

Externe factoren die je weerstandsvermogen kunnen versterken

Naast persoonlijke factoren zijn er ook externe factoren die van invloed zijn op je vermogen om je weerstandsvermogen te vergroten. Bijvoorbeeld: wanneer je door een moeilijke tijd gaat, kan de steun van een gespecialiseerde hulpbron het aanpassingsproces mogelijk maken.

Nog iets dat echt een verschil maakt is de sociale steun die je ontvangt. Kunnen leunen op je familie, je partner en je vrienden is een waardevolle bron van steun. Ze kunnen er voor je zijn, zowel op emotioneel als lichamelijk vlak, wanneer je hulp nodig hebt of iemand om een gunst wilt vragen.

Het is belangrijk om al deze factoren in gedachten te houden wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijke omstandigheden. Het is normaal om hier in het begin mee te worstelen. We worden immers niet geboren met de kennis over hoe we ons kunnen aanpassen. Het belangrijkste is om te weten welke middelen je kunt gebruiken om je weerstandsvermogen te vergroten en te kunnen groeien door alles wat je hebt doorstaan. Als je valt, kun je ook weer opstaan!

Afbeeldingen met dank aan Ib Wira Dyatmika, Nick Nice en Andy Omvik.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.