Hoe je je plek in de wereld kunt vinden
Je voelt je alsof je nergens thuishoort. Je wordt elke dag wakker met een gevoel van emotionele leegte. Om de een of andere reden lijkt het onmogelijk om je plek in de wereld te vinden. Overal waar je bent voelt het vreemd voor je. Soms heb je niet eens het gevoel dat je jezelf bent. Wat gebeurt er met je?
Niets en niemand maakt je gelukkig. Je dwaalt van hier naar daar in een monotonie die je verdrinkt in een oceaan van twijfel en onzekerheid. Ook begrijp je niet precies wat er met jou of met je wereld gebeurt. Je probeert dus te zoeken naar het doel van je leven, maar vindt geen betekenis voor je bestaan. Wat kun je doen?
Wat moet je hiervan denken?
Geen enkele plaats lijkt geschikt voor jou. Je past niet op je werk. Je hebt het gevoel dat het bestaan een zware last om te dragen is. Dan denk je na over de wereld en hoe die werkt en je beseft dat het niet voor jou is. Pessimisme neemt het over.
Je hebt het gevoel dat je van een andere planeet komt of dat je op het verkeerde moment geboren bent. Wat moet je hiervan denken? Hoe vind je je plek in de wereld? Dit zijn enkele van de meestvoorkomende vragen die mensen zichzelf stellen.
Om een reden die we niet kunnen verklaren, zijn er magische plekken waar alles lijkt te passen. Ieder mens heeft zijn eigen magische plek. Sommigen voelen zich op hun gemak in religieuze tempels, anderen in grote tuinen of bossen. Stranden zijn andere plaatsen waar mensen zich verbonden voelen met de wereld.
Je plek in de wereld en de verwachtingen van anderen
Als je nadenkt over dat gevoel van hulpeloosheid, kun je belangrijke antwoorden vinden. Op veel vlakken heeft je omgeving je zodanig geconditioneerd dat het de paden die je moet volgen al voor je heeft bepaald. Je accepteert die paden dus onbewust alsof het je eigen paden zijn. En ondanks je ogenschijnlijke succes, voel je je niet op je plek.
In veel gevallen heb je het leven geaccepteerd zoals anderen dat van je verwachten. Je hebt hun paden bewandeld zonder enige pijn of glorie. In feite heb je niet eens andere doelen overwogen. Het is tijd om na te denken over de vraag of je het leven leeft dat je wilt of het leven dat anderen van je verwachten.
“Pas als we verdwaald zijn beginnen we onszelf te begrijpen.”
De boeddhistische non Lhundup Damchö zegt dat ze, voordat ze haar toevlucht nam tot het boeddhisme, een succesvolle journaliste was. Ze was echter niet gelukkig. Er was iets mis. Ze besloot haar oude leven achter zich te laten en boeddhistische non te worden. Sindsdien is ze erg blij met haar toewijding aan anderen.
Lama Rinchen, een boeddhistische meditatieleraar, heeft een vergelijkbaar verhaal. Hij was een succesvol zakenman die op een dag besloot zijn winkel te sluiten en zich te wijden aan het boeddhisme. Ben je echt blij met wat je doet? Neem een kijkje in jezelf en analyseer wat je echt gelukkig maakt.
Jouw plek in de wereld, innerlijke leegte, en boeddhisme
Het boeddhisme zegt dat de innerlijke leegte die je voelt wanneer je je plaats in de wereld niet kunt vinden, te wijten is aan de ontkoppeling met je authentieke Boeddha-natuur.
Wat is Boeddha-natuur?
Het antwoord is eenvoudig: het is de ultieme staat van zijn, een staat waarin je werkelijk gelukkig bent. Om deze staat te bereiken, moet je de omstandigheden die je doen lijden loslaten. Daarom zul je, door je te ontdoen van mentale kwellingen, de kans vergroten om onder alle omstandigheden gelukkig te zijn.
“Als je niet gelukkig bent in het hier en nu, zul je het nooit worden.”
-Taisen Deshimaru-
Je plek in de wereld hangt dus niet af van waar je bent, maar van je mentale toestand. Als je je vredig voelt, zal geen enkele plaats zo vijandig of ongemakkelijk lijken als voorheen. Je zult genieten van een echte vervulling.