Hoe je je gehechtheidsstijl herkent
Veilig, vermijdend, angstig/ambivalent, of ongeorganiseerd: wat is jouw gehechtheidsstijl? Velen van ons zijn geïnteresseerd in onze patronen van omgaan met anderen. Deze nieuwsgierigheid komt vaak voort uit het feit dat verschillende van onze relaties mislukken en uit het besef dat het universum van genegenheid vol is van kronkelige paden, angsten en onbevredigde behoeften.
Hoewel hechtingsstijlen in de kindertijd worden gevormd en vaak langdurig zijn, veranderen ze soms in de loop der tijd als gevolg van nieuwe emotionele ervaringen met andere figuren.
Daarom helpt een idee hebben van je eigen psycho-emotionele patroon in de relatiesfeer je te begrijpen welke aspecten je kunt verbeteren om bevredigender en duurzamer banden aan te gaan. Je kunt deze informatie aan het licht brengen door een paar heel eenvoudige oefeningen te doen.
“Gehechtheid is je grootste kracht en je grootste zwakte. Hoewel het je de kracht geeft om meer van iemand te houden dan van jezelf, wordt het moeilijk om te leven als je iets verliest waaraan je gehecht bent.”
-Shahid Kapoor-
Het belang van het kennen van je gehechtheidsstijl
De gehechtheidstheorie (Attachment Theory – AT) werd in de jaren zeventig geformuleerd door de Engelse psychoanalyticus John Bowlby.
Later breidde een van zijn studenten, Mary Ainsworth, zijn studies uit door drie gehechtheidsstijlen te beschrijven: veilig, ambivalent en vermijdend. Tenslotte introduceerden de onderzoekers Main en Solomon in 1986 de laatste categorie: gedesorganiseerd-onveilig.
De laatste jaren heeft AT een groot belang gekregen in het psychotherapeutische veld. Inzicht in de gehechtheidsstijl die elk individu definieert, vergemakkelijkt namelijk een brede visie op hun emotionele behoeften, levensgeschiedenis, manieren om zich tot hun omgeving te verhouden, en zelfs de oorsprong van bepaalde problematische gedragingen.
Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Minnesota (VS) beweert dat onzekere en angstige gehechtheid op volwassen leeftijd het falen van veel relaties kan veroorzaken. Daarom kan weten waar je je op dit spectrum bevindt uiterst onthullend zijn.
Hoe kom je achter je gehechtheidsstijl
Als je je afvraagt wat je gehechtheidsstijl is, hoef je alleen maar een kleine test te doen. Hieronder zie je vier onderdelen die elke typologie evalueren aan de hand van tien uitspraken.
Lees de zinnen zorgvuldig en schrijf op een papiertje met hoeveel je je identificeert. Vergelijk tenslotte de behaalde score in elke classificatie om te ontdekken welke gehechtheidsstijl jou het meest definieert.
1. Ambivalente angstige gehechtheid
De ambivalente angstige gehechtheidsstijl vindt zijn oorsprong in onvoorspelbare verzorgers als het gaat om het verlenen van veiligheid, genegenheid en aandacht aan hun kinderen. Deze onzekerheid en inconsistente reactie leidt tot een gebrek aan samenhang in de zorgverlening.
Bovendien veroorzaakt het een overactivering in de hersenen van de kinderen in gebieden die te maken hebben met angst.
Deze onvoorspelbaarheid projecteert onzekerheid, die zich uiteindelijk vertaalt in emotionele afhankelijkheid van anderen. Als gevolg daarvan leeft het individu in voortdurende angst dat het verlaten zal worden. Het is niet gemakkelijk op te groeien met dit soort emotionele onzekerheid en ambivalentie van de verzorger.
Op volwassen leeftijd levert het voortdurend letten op wat anderen doen grote cognitieve slijtage op. Met hoeveel van de dimensies die bij deze sfeer horen identificeer jij je?
- Ik ben bezitterig en jaloers.
- Ik heb voortdurend bevestiging nodig.
- Ik voel me nooit geliefd genoeg.
- Ik heb herhaalde emotionele ups en downs.
- Mijn grootste angst is verlating.
- Ik twijfel vaak aan mijn waarde als persoon.
- Ik heb altijd de aandacht van anderen nodig.
- Ik maak me buitensporig veel zorgen over elk klein detail van mijn relatie.
- Ik heb veel giftige relaties gehad, gebaseerd op emotionele afhankelijkheid.
- Ik ben altijd alert en bewust van tekenen die me kunnen waarschuwen dat mijn partner me bedriegt, niet van me houdt, of niet in me geïnteresseerd is.
♥ Aantal uitspraken waarmee ik me identificeer:_______
2. Vermijdende gehechtheid
Vermijding is een andere ongezonde gehechtheidsstijl. Volgens een studie (Engelse link) van de Universiteit van Illinois (VS) voorspelt deze typologie meestal het mogelijke verschijnen van angststoornissen en depressie in de adolescentie.
De wortel van deze gehechtheidsstijl ligt in verzorgers die de emotionele behoeften van hun kind niet kenden of niet wilden bijwonen, reguleren of begrijpen. In reactie daarop neemt het kind aan dat de beste manier om te voorkomen dat het zich nog meer afgewezen voelt, is om zich los te koppelen van zijn emoties en ze niet meer te uiten.
De gevolgen van deze ervaring zijn immens op volwassen leeftijd. Kijk of je je identificeert met een van de volgende punten:
- Ik kan me moeilijk binden.
- Ik druk niet graag uit wat ik voel.
- Ik weet dat ik meestal koud ben bij mensen.
- Emotionele intimiteit is voor mij ongemakkelijk.
- Ik zie veel mislukkingen en gebreken in mijn partners.
- Ik onderdruk meestal mijn emoties en behoeften.
- Ik kan moeilijk begrijpen wat anderen voelen.
- Als ze me vragen uit te drukken wat ik voel, word ik boos.
- Ik geef in relaties ten koste van alles voorrang aan mijn onafhankelijkheid.
- Ik deel niet graag mijn gedachten, dromen en verlangens met mijn partners.
♥ Aantal uitspraken waarmee ik me identificeer:_______
3. Ongeorganiseerde gehechtheid
Opgroeien in een vijandige gezinsomgeving heeft altijd een prijs. Het kan bijvoorbeeld een trauma, angst, dissociatie en de ontwikkeling van gedesorganiseerde gehechtheid veroorzaken. In dit geval ligt de aanleiding in een jeugd die gedomineerd wordt door misbruik of extreem disfunctionele dynamiek van de kant van de verzorgers.
Deze zwarte gaten uit het verleden vertalen zich in een typologie die zich in de volwassenheid als volgt manifesteert:
- Ik weet niet hoe ik mijn emoties moet reguleren.
- Ik heb partners gehad die mij mishandelden.
- Ik heb veel ongenezen trauma’s.
- Ik weet dat mijn gedrag soms tegenstrijdig is.
- Ik denk dat mensen, in het algemeen, niet te vertrouwen zijn.
- Ik voel me gebrekkig en heb echt een laag zelfbeeld.
- Ik wil dat anderen van me houden, maar ik ben doodsbang dat ze me pijn zullen doen.
- Ik weet dat, in welke relatie dan ook, mijn partner me uiteindelijk altijd zal verlaten.
- Ik zou graag beter willen kunnen liefhebben, maar mijn angsten en bezorgdheid bederven alles.
- Ik moet in een relatie de controle hebben om ervoor te zorgen dat ik niet gekwetst word.
♥ Aantal uitspraken waarmee ik me identificeer:_______
Als je je identificeert met maladaptieve gehechtheidspatronen, zoals ongeorganiseerd of vermijdend, kun je daaraan werken en veranderingen aanbrengen.
4. Veilige gehechtheid
Veilige gehechtheid steltmensen in staat gezondere banden op te bouwen, gedefinieerd door goede emotionele intimiteit, volwassenheid, vertrouwen en effectieve communicatie. Het hebben van aanhankelijke verzorgers, bekwaam in emotionele intelligentie en in staat om behoeften te koesteren, biedt optimale krachten voor sociaal-affectieve ontwikkeling.
In deze lijst staan de factoren die je moet overwegen om uit te vinden of dit type gehechtheid jou definieert.
- Ik ben niet bang om in de steek gelaten te worden.
- Ik wantrouw mensen niet.
- Ik voel me geliefd en gerespecteerd.
- Ik heb een goed gevoel van eigenwaarde.
- Ik weet aan mijn partner uit te drukken wat ik nodig heb.
- Ik communiceer assertief en empathisch.
- Ik begrijp en luister naar de emoties van mijn geliefden.
- Ik omring me met emotioneel verrijkende mensen.
- Ik vertrouw op mijn vermogen om gezonde banden op te bouwen.
- Het is voor mij niet moeilijk om intiem te worden of een goede medeplichtigheid met anderen op te bouwen.
♥ Aantal uitspraken waarmee ik me identificeer:_______
Het herkennen van je gehechtheidsstijl is essentieel als je veranderingen wilt aanbrengen en bevredigende relaties wilt opbouwen.
Eindbeoordeling
Om erachter te komen wat je gehechtheidsstijl is, vergelijk je de resultaten die je hebt behaald met bovenstaande stellingen. Hoewel je ongetwijfeld in allemaal hebt gescoord, zal er één uitspringen. De hier beschreven gehechtheidstypen zijn zuiver, maar in werkelijkheid is niemand van ons zo zuiver. Maar, je zult waarschijnlijk merken dat je in een van de profielen hoger scoort.
Maar soms, zelfs als je in één persoonlijkheidsprofiel past, kan de manier waarop je je gedraagt afhangen van de context en een andere stijl nabootsen. Je kunt bijvoorbeeld een veilige gehechtheidsstijl hebben, maar bij gelegenheid ten prooi vallen aan onzekerheid en je gedragen met een angstige stijl. Dit is volkomen normaal.
Het goede nieuws is dat dit doen en het identificeren van dit patroon informatie geeft over wat je werkelijke angsten zijn, en voorkomt dat ze in je onbewuste blijven.
Tot slot, als je merkt dat je een onaangepaste gehechtheidsstijl hebt, aarzel dan niet om gespecialiseerde hulp te vragen. Er zijn valide therapieën die een verandering in de richting van gevoelens van welzijn en geluk kunnen vergemakkelijken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Casullo, MM, & Fernández Liporace, M. (2005). Evaluación de los estilos de apego en adultos. Anuario de Investigaciones, XII,183-192. Consultado el 29 de abril de 2023. ISSN: 0329-5885. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=369139941018
- Gunlicks-Stoessel, M., Westervelt, A., Reigstad, K., Mufson, L., & Lee, S. (2019). The role of attachment style in interpersonal psychotherapy for depressed adolescents. Psychotherapy research: journal of the Society for Psychotherapy Research, 29(1), 78–85. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28436756/
- Honari, B., & Saremi, A. A. (2015). The Study of Relationship between Attachment Styles and Obsessive Love Style. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 165, 152–159. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042814067561
- Lee, A., & Hankin, B. L. (2009). Insecure attachment, dysfunctional attitudes, and low self-esteem predicting prospective symptoms of depression and anxiety during adolescence. Journal of clinical child and adolescent psychology: the official journal for the Society of Clinical Child and Adolescent Psychology, American Psychological Association, Division 53, 38(2), 219–231. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2741157/
- Stanton, S. C. E., Campbell, L., & Pink, J. C. (2017). Benefits of positive relationship experiences for avoidantly attached individuals. Journal of Personality and Social Psychology, 113(4), 568–588. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037/pspi0000098
- Simpson, J. A., & Steven Rholes, W. (2017). Adult Attachment, Stress, and Romantic Relationships. Current opinion in psychology, 13, 19–24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4845754/
- Young, E.S., Simpson, J.A., Griskevicius, V., Huelsnitz, C.O., & Fleck, C. (2019). Childhood attachment and adult personality: A life history perspective. Self and Identity, 18(1), 22-38. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15298868.2017.1353540?journalCode=psai20