Hoe je je emotionele woordenschat kunt verbeteren
Je emoties begeleiden je elke seconde van je leven en bepalen je gedrag. Je houdt er rekening mee wanneer je beslissingen neemt, je op de een of andere manier gedraagt en met anderen omgaat. Gezien hun grote invloed is het zelfs altijd aan te raden om ze vroeg te herkennen en te begrijpen, zodat je ze kunt beheersen. Toch vindt dit soort leren niet altijd plaats. Daarom willen we je herinneren aan enkele aspecten van de emotionele woordenschat die elke volwassene zou moeten kennen.
Emotionele woordenschat verwijst naar het scala aan termen, concepten en betekenissen die je gebruikt als je verwijst naar je innerlijke toestand. Hoe breder, rijker en gevarieerder deze is, hoe makkelijker het is om aan te geven wat je voelt, begrijpt en doorgeeft aan anderen.
Het belang van emotionele woordenschat
Idealiter ontwikkel je deze woordenschat al in je kindertijd. Daarna, als je opgroeit, wordt hij rijker. Sommige onderzoeken (Engelse link) hebben aangetoond dat kinderen die geholpen worden om hun emotionele woordenschat te ontwikkelen, minder uitdagend gedrag vertonen en betere relaties hebben met hun leeftijdsgenoten.
Emotionele educatie is echter niet altijd zo belangrijk geweest als vandaag de dag. Daarom, als je volwassen bent geworden en het gevoel hebt dat je op dit gebied tekortschiet, laten we je in dit artikel een aantal basisstappen zien die je kunt nemen om de zaken te verbeteren.
1. Ontwikkel een grote emotionele woordenschat
Wat antwoord je als iemand je vraagt hoe het met je gaat? Net als velen van ons beperk je je waarschijnlijk tot het antwoord dat het goed of minder goed met je gaat. Uit een onderzoek (Spaanse link) blijkt zelfs dat mensen in de schoolomgeving minder dan tien procent gebruiken van de emotionele woordenschat die ze tot hun beschikking hebben.
Dit is misschien gepast als een vraag uit beleefdheid wordt gesteld. Maar in die omstandigheden waarin je wilt dat de ander begrijpt wat je voelt, geven twee of drie woorden gewoon niet genoeg informatie. Bovendien is het waarschijnlijk dat je uiteindelijk terugdenkt aan wat je zei en niet echt begrijpt waarom je het zei.
Je emotionele woordenschat uitbreiden bestaat uit het wennen aan het gebruik van verschillende termen waarmee je je emotionele toestand concreter en preciezer kunt uitdrukken.
In plaats van “oké” kun je bijvoorbeeld blij, opgewonden, hoopvol, kalm, opgelucht… zijn. En in plaats van “slecht” kun je verdrietig, bezorgd, gefrustreerd, boos of overweldigd zijn. Zoals je ziet zorgen deze nuances voor een veel dieper begrip.
2. Spreek vanuit je eigen perspectief
Het gaat er echter niet alleen om dat je een woordenschat hebt die breed genoeg is om je emoties te kunnen benoemen en identificeren. Het is ook belangrijk om te weten hoe je ze op een gepaste manier kunt uitdrukken. Om dit te doen, moet je praten over wat je voelt en niet over wat iemand anders je heeft aangedaan.
Deze eenvoudige techniek maakt deel uit van assertieve communicatie en stelt je in staat om verschillende conflicten te vermijden. Als je bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “je bent wreed en egoïstisch,” zegt “ik voel me echt gekwetst door wat er is gebeurd,” is de kans groter dat de ander bereid zal zijn om met je te praten en het te begrijpen.
Als je je richt op het overbrengen van je gevoelens, in plaats van het gedrag van anderen te verwijten, wordt het gemakkelijker om tot een beslissing te komen en veranderingen aan te brengen.
3. Weet hoe je je emoties kunt onderscheiden
Zelfs mensen met een hogere emotionele intelligentie kunnen hun stemmingen door elkaar halen. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om onderscheid te maken tussen boosheid en verdriet, boosheid en frustratie, of boosheid en teleurstelling. In feite overlappen de uitingen van deze emoties elkaar vaak. Daarom moet je kunnen reflecteren om de ware oorsprong van je ongemak te identificeren.
De wereld van vandaag is niet bevorderlijk voor het werken aan je innerlijk. Je bent altijd druk en afgeleid. Bovendien kun je misschien niet echt de moeite nemen om bij jezelf naar binnen te kijken, of het kan je zelfs afschrikken. Je zou er echter een gewoonte van moeten maken om naar jezelf te luisteren en te reflecteren wanneer je je slecht voelt.
Je zou kunnen proberen om een therapeutisch schrijfdagboek te beginnen. Op deze manier zul je in staat zijn om van je emoties je bondgenoten te maken en niet je eigenaars.
Lees ook dit artikel: De functie en rol van emoties
4. Zorg voor consistentie in je spraak
Het beheersen van je emoties is niet gemakkelijk. Het is echter essentieel dat je dit doet om je innerlijke discours in overeenstemming te brengen met het soort discours dat je gebruikt als je met anderen praat. Om je emotionele woordenschat uit te breiden, kun je jezelf het volgende afvragen:
- Wat is er gebeurd dat een bepaalde emotie in mij heeft gewekt?
- Hoe voel ik me? Wees zo precies en specifiek als je kunt. Maak gebruik van je emotionele woordenschat.
- Wat moet ik doen? Haast je niet. Probeer je behoeften te identificeren. Misschien wil je op dit moment niet praten. Misschien wil je wat tijd alleen doorbrengen om te kalmeren. Of misschien wil je veranderingen in het gedrag van iemand anders. Wen er in ieder geval aan om je behoeften te uiten en verzoeken te doen op een assertieve manier. Het is zoveel productiever om een gesprek uit te stellen of om een verandering te vragen dan te schreeuwen, uit te schelden en de controle te verliezen.
Als je deze samenhang in je spraak behoudt, wordt het veel gemakkelijker om jezelf te begrijpen, medelevend met jezelf te zijn en jezelf te geven wat je nodig hebt. Op dezelfde manier zul je merken dat je beter in staat bent om jezelf verstaanbaar te maken, te onderhandelen en afspraken te maken.
Emotionele woordenschat verruimt de werkelijkheid
Je denkt ongetwijfeld in woorden en als je ergens geen term voor hebt, bestaat het meestal niet voor jou. Daarom stelt het uitbreiden van je emotionele woordenschat je in staat om een veel complexere en diepgaandere innerlijke werkelijkheid te bevatten.
Een gebrek aan emotionele woordenschat is een veelvoorkomend probleem. Nu weet je echter wat je moet doen om actie te ondernemen. Sterker nog, zodra je aan de slag gaat met je emotionele woordenschat, zul je een enorm verschil merken in je leven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Joseph, G. E., & Strain, P. S. (2003). Enhancing emotional vocabulary in young children. Young Exceptional Children, 6(4), 18-26.
- Alzina, R. B., & Guiu, G. F. (2018). Análisis del vocabulario emocional en el profesorado. Revista electrónica interuniversitaria de formación del profesorado, 21(1), 161-172.