Hoe je iemand kunt verlaten van wie je houdt

"Ik hou van je, maar ik ga bij je weg." Het lijkt een contradictie, een relatie verbreken terwijl er nog liefde bestaat. Hoe kun je met deze situaties omgaan? Ontdek het hier.
Hoe je iemand kunt verlaten van wie je houdt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 augustus, 2023

Iemand verlaten van wie je houdt lijkt een contradictio in terminis. Toch is het een heel gewone ervaring. Soms gebeurt het als je bedrogen bent en je moet vertrekken met een gebroken hart, maar met nog steeds liefde voor degene die je bedrogen heeft. Het gebeurt ook als je, ondanks je hartstochtelijke gevoelens voor elkaar, gewoon niet samen kunt leven.

Het zou prachtig zijn als de liefde eenvoudiger was en niet zo vatbaar voor disharmonie. Want, zoals de Franse schrijfster Françoise Sagan zei, houden van is niet alleen willen, maar ook begrijpen. Ze beweerde echter ook dat de enige verstandige manier om lief te hebben grenst aan waanzin. Daarom lijkt het erop dat tegenstrijdigheid een gegeven is als het om liefde gaat.

Het is moeilijk om je voeten op de grond te houden als je verliefd bent, maar je moet nooit je hoofd verliezen. Doorgaan in een relatie waar liefde is, maar de emotionele slijtage en het lijden continu zijn, heeft niet veel zin.

Hoewel je het misschien moeilijk kunt geloven, doet degene die het meest van je houdt je soms ook het meeste pijn en dat is iets wat je niet moet toestaan. Laten we eens kijken hoe je moet handelen als je je in zo’n situatie bevindt.

Iemand verlaten van wie je nog steeds houdt is een ervaring die meestal littekens achterlaat.

Trieste man
Weinig ervaringen zijn moeilijker dan beseffen dat de persoon van wie je houdt niet de juiste voor je is.

Hoe je iemand kunt verlaten van wie je houdt

Soms botsen liefde en gebeurtenissen. Als twee planeten die in elkaar storten. Tegen de tijd dat je een bepaalde leeftijd bereikt, ontdek je inderdaad dat liefde niet alles kan.

Je realiseert je ook dat degenen die echt van je houden je niet aan het huilen zouden moeten maken, maar dat doen ze wel. In deze gevallen is er iets niet helemaal goed in de formule van genegenheid tussen jullie twee, en uiteindelijk word je je daarvan bewust.

Het komt vrij vaak voor dat je iemand van wie je houdt moet verlaten. Uit onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Utah blijkt dat er meerdere redenen zijn om een relatie te verlaten, maar de doorslaggevende factor is een gebrek aan vertrouwen.

Dit betekent niet alleen dat je geen verbondenheid en medeplichtigheid meer voelt met je geliefde. Het betekent dat je je realiseert dat, wat je ook doet en hoeveel moeite je ook doet, de afstand tussen jullie niet kan worden opgelost. In dit soort omstandigheden moet je het volgende proberen te doen:

Spreek eerlijk, maar laat je niet van de wijs brengen

Om iemand waar je van houdt te verlaten, moet je eerlijk tegen hem of haar zijn. Je kunt een relatie niet beëindigen zonder uitleg te geven en zonder een laatste gesprek te hebben om duidelijk te maken waarom je het uitmaakt. Gebruik geen clichés of vaste zinnen en vermijd de klassieke “Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij” of “Ik heb gewoon wat tijd nodig.”

Als het je duidelijk is dat je relatie je geen echt geluk brengt, moet je assertief zijn en het hardop zeggen.

  • Maak eerst duidelijk wat je gaat zeggen. Plan van tevoren en wees beknopt.
  • Wees voorbereid op wat ze kunnen zeggen. Als er liefde in de relatie is, zullen ze dat waarschijnlijk als belangrijkste voorwendsel gebruiken, met zinnen als “Als je van me houdt, zul je me niet verlaten”.
  • Trap niet in de val om ze nog een kans te geven. Dat maakt het lijden meestal alleen maar erger.
  • Gebruik verklaringen als “Ik ga weg omdat ik van mezelf hou. Ik verlaat de relatie omdat ik van je hou en geen van ons beiden het verdient om elkaar pijn te doen zoals we hebben gedaan”.

Zoek niet naar schuld

Als een relatie eindigt, is er bijna altijd sprake van schuld. Misschien heeft de een de ander verraden. Misschien hebben ze verzuimd om hun partner aandacht of genegenheid te geven. Het komt vaak voor dat stellen, ondanks dat ze van elkaar houden, gewoon niet met elkaar overweg kunnen.

Maar als je iemand verlaat van wie je houdt, kun je schuld het beste vermijden. Ga ervan uit dat uit elkaar gaan de beste optie is voor jullie allebei en dat het de enige manier is om te stoppen met lijden en weer jezelf te zijn. Doe het zonder wrok te koesteren.

Zoek steun om met je verdriet om te gaan

Als je relatie stukloopt, breek jij ook. Vooral als je nog steeds van ze houdt. In deze situaties moet je je pijn en alle nodige complexe emoties verwerken. Het is een proces dat tijd kost en je zult ongetwijfeld moeilijke dagen en momenten van twijfel hebben.

Zorg er in die moeilijke momenten voor dat je goede steun om je heen hebt. Vrienden en familie zullen meestal je beste bondgenoten zijn.

Nulcontact toepassen, de beste strategie om verder te gaan

Blijf je ex-partner niet volgen op sociale media. Je moet alle contact vermijden, zowel in het echte leven als in het online universum. Dit voorkomt dat je gedachten en emoties blijft voeden die niet langer relevant zijn. Bovendien zul je het gemakkelijker vinden om vooruit te gaan zonder achterom te kijken en zonder verankerd te zijn aan iemand die geen plaats meer heeft in je leven.

Onthoud waarom je bent weggegaan

Als de liefde in een verbroken relatie blijft hangen, komen komen en gaan vaak voor. Het zijn die ‘kauwgum’ banden die nooit helemaal verbroken worden. Ze gaan herhaaldelijk van verzoening naar breuk. Dit is nooit goed. Het is zeker niet aan te raden voor een harmonieus mentaal en emotioneel evenwicht.

Als je in de verleiding komt om weer contact te zoeken met je ex-partner, denk dan aan wat je ertoe gebracht heeft om de relatie te verlaten. Denk aan het leed dat je hebt ervaren en vraag jezelf af waar je waardigheid zou liggen als je weer contact zou zoeken.

Iemand loopt over een verlaten strand
Als je iemand verlaat van wie je houdt, is het een goed idee om jezelf nieuwe levensdoelen te stellen, nieuwe mensen te ontmoeten en veranderingen door te voeren.

Zet je in voor de beslissing en stel jezelf nieuwe levensdoelen

Het is een dappere beslissing om degene van wie je houdt te verlaten omdat je alleen maar ongelukkig werd. Toch is het verstandig om jezelf prioriteit te geven en je eigen beslissing herbevestigen zonder achterom te kijken is een daad van grote emotionele volwassenheid. Ook al kun je soms, als je je ogen sluit, aan bepaalde belangrijke en magische momenten van de relatie denken.

Dit is echter positief, want je moet de goede momenten koesteren. Het belangrijkste is om niet terug te gaan, om niet die band te hervatten die jou als persoon pijn deed en ongeldig maakte. Je moet vooruit gaan, jezelf nieuwe doelen stellen, nieuwe mensen ontmoeten en blijven groeien en leren. Dat is het geheim van het leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Joel, Samantha & Macdonald, Geoff & Page-Gould, Elizabeth. (2017). Wanting to Stay and Wanting to Go: Unpacking the Content and Structure of Relationship Stay/Leave Decision Processes. Social Psychological and Personality Science. 9. 194855061772283. 10.1177/1948550617722834.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.