Hoe je huilende baby's kunt kalmeren, volgens de wetenschap

De wetenschap heeft misschien het antwoord gevonden op het kalmeren van huilende baby's. In feite is deze Japanse studie echt interessant.
Hoe je huilende baby's kunt kalmeren, volgens de wetenschap
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 23 oktober, 2022

Als je kinderen hebt, is het waarschijnlijk dat je je wel eens hebt afgevraagd hoe je huilende baby’s kunt stillen. Een kind zien huilen en niet weten waarom is een van de meest stressvolle situaties voor elke vader of moeder. Bovendien genereert het niet kunnen kalmeren nog meer angst en verdriet.

Een recente Japanse studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift, Current biology, stelt een wetenschappelijke formule voor om baby’s te kalmeren en ze te laten slapen als ze huilen.

Hoe kun je huilende baby’s kalmeren

De wetenschap houdt zich al lang bezig met het bestuderen en begrijpen van de mens in al zijn fasen, inclusief de zuigelingenfase. Binnen deze hoeveelheid onderzoek is zojuist een werkelijk interessante studie verschenen die zijn aandacht richt op het huilen van baby’s.

Deze studie (Engelse link)  werd gepubliceerd in het tijdschrift, Current Biology, en uitgevoerd door de wetenschapper, Kumi O. Kuroda en zijn medewerkers, van het Riken Center for Brain Science (CBS) in Japan.

Hij stelde het belang vast van beweging voor het kalmeren van huilende zuigelingen. Het onderzoek benadrukt de rol van lopen met baby’s in de armen om ze te kalmeren. Het beweert zelfs dat het de meest effectieve manier is om hun huilen in relatief korte tijd te kalmeren.

Huilende baby

De studie

Om te bestuderen hoe je huilende baby’s kunt kalmeren, omvatte het onderzoek, waaraan ook de Universiteit van Trento (Italië) deelnam, een steekproef van 21 baby’s tot zeven maanden oud. Hoewel het een kleine steekproef was, was de rest van de methodologie solide. Het was een manier om dit aspect bij kinderen te gaan bestuderen. In feite zal het dienen als basis voor toekomstig onderzoek.

De studie werd ontwikkeld uit 32 sessies. Daarin werden zuigelingen gevolgd met behulp van elektrocardiogrammen, met als doel hun hartslag te meten. Ze gebruikten ook videocamera’s om hun uitdrukkingen en bewegingen op te nemen.

Vier methoden om baby’s te kalmeren

De onderzoekers vergeleken vier methoden: lopen met de baby’s in de armen, zitten terwijl je ze vasthoudt, ze in een stilstaande wieg leggen en een schommelwieg gebruiken.

De eerste en laatste methoden slaagden erin om ze te kalmeren, wat suggereert dat het niet voldoende is om de kinderen vast te houden, maar dat ze beweging nodig hebben. Na vijf minuten lopen huilde geen enkele baby meer en was 45 procent van hen in slaap gevallen.

Hoe huilende baby’s te kalmeren

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de snelste manier om een huilende baby te kalmeren is wanneer de moeder hen in de armen houdt en met hen meebeweegt. Met andere woorden, ze lopen terwijl ze hen dragen. Het onderzoek bepaalde ook dat dit gedurende een periode van vijf tot acht minuten moet gebeuren, waarna de baby’s tot rust komen.

Het gaat echter niet alleen om het stoppen van het huilen. Deze handeling helpt ook om de hartslag van baby’s te verlagen. Het zorgt ervoor dat ze in kortere tijd tot rust komen, waardoor ze zelfs gemakkelijker in slaap vallen.

De studie beveelt ook aan om baby’s daarna nog even lang vast te houden. Doe dit gedurende vijf tot acht minuten terwijl je op een bank zit. Je moet ze dus niet meteen in bed leggen. Zo worden de effecten van de techniek meer verankerd en wordt de slaap van de baby stabieler.

Deze techniek vergt maximaal 16 minuten in totaal en is zeer effectief. In feite is 16 minuten voor veel ouders een heel korte tijd vergeleken met de tijd die ze besteden aan het kalmeren van hun baby’s met behulp van andere strategieën.

Vader kalmeert huilend kind

Een interessante vondst

Deze studie toonde aan dat, als het gaat om het begrijpen hoe je huilende baby’s kunt kalmeren, de beweging die ontstaat door te lopen met de baby in de armen helpt om ze te kalmeren en gemakkelijker in slaap te laten vallen. Maar, interessant genoeg, bleek de techniek ook zeer effectief te zijn bij huilende baby’s, maar niet zo bij kalme baby’s.

Met andere woorden, als kinderen die huilden in beweging werden gehouden, kalmeerden ze meestal in maximaal acht minuten. Daarna vielen ze meestal in slaap. Toch leek deze techniek niet te werken om niet-huilende baby’s in slaap te helpen vallen.

Hoewel de techniek misschien niet in alle gevallen werkt, is het een strategie waarmee positieve resultaten zijn behaald. Aan de andere kant zouden deze en andere lopende studies spannende nieuwe deuren kunnen openen voor wetenschappers die de vroege kindertijd en de ontwikkeling van kinderen blijven bestuderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.