Hoe je de tekenen van een eetstoornis kunt herkennen

Het identificeren van de tekenen van een eetstoornis is de sleutel om de patiënt te helpen zich bewust te worden van het feit en hulp te zoeken. Deze vragen helpen bij het analyseren of er een probleem is.
Hoe je de tekenen van een eetstoornis kunt herkennen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 19 februari, 2023

Eetstoornissen zijn belangrijke medisch-psychologische problemen. De laatste tijd is hun incidentie toegenomen. Bovendien worden ze vaak niet tijdig ontdekt. Aangezien dit het soort aandoeningen zijn die de neiging hebben chronisch te worden en een hoog risico op morbiditeit en mortaliteit hebben, is het cruciaal dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen. In dit artikel geven we je vier vragen om te beantwoorden die kunnen helpen bij het opsporen van tekenen van een eetstoornis.

Dit soort aandoeningen treft vooral adolescenten en jonge volwassenen. Dat gezegd hebbende, nemen de gevallen toe bij ouderen en kinderen onder de 12 jaar. Ze komen vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen zijn er niet van gevrijwaard.

Naar schatting (Spaanse link) lijdt ongeveer zes procent van de bevolking aan eetstoornissen. Een veel groter aantal loopt het risico ze te ontwikkelen of vertoont al probleemgedrag. Om deze reden, en hoewel de diagnose alleen door een professional kan worden gesteld, is het raadzaam dat degenen in de omgeving van de lijder de eerste tekenen kunnen herkennen.

Vrouw met meetlint tegen haar hoofd
Meer dan 70 miljoen mensen lijden aan eetstoornissen.

Hoe de tekenen van een eetstoornis op te sporen

Allereerst is het vermeldenswaard dat ze in de laatste editie van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) bepaalde wijzigingen (Spaanse link) hebben aangebracht in de classificatie van eetstoornissen. De traditionele diagnoses zijn gehandhaafd, maar er zijn ook andere, minder bekende diagnoses opgenomen. Deze zijn als volgt:

 • Anorexia nervosa.
 • Boulimia nervosa.
 • Eetbuienstoornis.
 • Pica.
 • Ruminatiestoornis.
 • Beperkings/vermijdingsstoornis van voedselinname.
 • Het nachtelijk eetsyndroom.
 • Andere eetstoornissen die niet voldoen aan de criteria voor een van de bovenstaande.

Eetstoornissen herbergen dus een veelheid aan verschillende verschijningsvormen en problemen. In feite kan zelfs gedrag dat je misschien niet associeert met een eetstoornis een aanwijzing zijn voor een eetstoornis.

Er zijn bepaalde belangrijke vragen te beantwoorden bij het vaststellen (Spaanse link) of iemand lijdt aan een eetstoornis.

Wat eten ze?

De keuze van het voedsel is een van de grote aanwijzingen die kunnen wijzen op een eetstoornis. Bijvoorbeeld:

 • Mensen met pica eten krijt, zeep, ijs en andere oneetbare en niet-voedzame stoffen.
 • Als hun inname beperkt blijft tot een uitzonderlijk zuiver en gezond dieet dat organisch, natuurlijk en vrij van elke soort stof en bewerking is, zou er sprake kunnen zijn van onderliggende orthorexia.
 • Als ze een extreem kleine verscheidenheid aan voedingsmiddelen vermijden of zich daartoe beperken, zou er sprake kunnen zijn van een selectieve of restrictieve eetstoornis.
 • Wie kiest voor voedingsmiddelen met weinig vet en calorieën, en koste wat kost voedingsmiddelen vermijdt die niet aan deze richtlijnen voldoen, zou kunnen lijden aan anorexia.
 • Degenen die kiezen voor calorierijk voedsel dat rijk is aan suikers en vetten, het “verboden voedsel” dat normaal gesproken niet is toegestaan in een afslankprogramma, zouden kunnen lijden aan boulimia of een eetbuienstoornis.

Hoeveel eten ze?

Hoeveelheid is een ander fundamenteel punt. In feite moet rekening worden gehouden met de energiebehoefte van het individu (afhankelijk van zijn leeftijd en constitutie) en zijn voorgeschiedenis. Niet alleen een abnormaal grote of te kleine hoeveelheid voedsel moet een waarschuwing zijn, maar ook het feit dat ze hun inname plotseling hebben veranderd.

Lijders aan een vermijdende/beperkende voedselinnamestoornis eten bijvoorbeeld heel weinig en hebben dit patroon vaak al van jongs af aan overgenomen. Ook degenen die lijden aan anorexia beperken en begrenzen hun voedselinname aanzienlijk. In dit geval wordt het gemotiveerd door de angst om aan te komen.

Mensen die lijden aan een eetbuienstoornis hebben daarentegen de neiging om ongewoon grote hoeveelheden voedsel te eten (vooral in bepaalde periodes) en gaan door met eten, zelfs als ze zich vol voelen. Aan de andere kant wisselen boulimiapatiënten perioden van voedselbeperking af met andere van eetbuien en purgeren.

Wanneer eten ze?

De twee voorgaande factoren zijn de meest opvallende en belangrijke om op te letten bij het zoeken naar tekenen van een eetstoornis. Maar ook het observeren van wanneer iemand eet kan belangrijke aanwijzingen geven. Uiteraard zou het logisch en gezond zijn om te eten als je honger hebt. Maar bij eetstoornissen wordt dit natuurlijke patroon veranderd.

In feite eten patiënten wanneer hun emoties zoals angst, vrees, stress of teleurstelling overweldigend zijn. In feite gebruiken ze voedsel om zichzelf emotioneel te reguleren. Of ze eten alleen wanneer ze zichzelf dat toestaan, wat maar één of twee keer per dag kan zijn.

Hoe eten ze?

Ten slotte moet de manier waarop ze eten onderzocht worden. Idealiter eten ze rustig, bewust en met plezier. Als ze daarom schuldbewust eten en tekenen van angst en bezorgdheid vertonen, kan dit een belangrijk teken zijn van een eetstoornis. Bovendien, als ze zich voldaan en beloond lijken te voelen door een lege maag te hebben.

Anderzijds, als ze trek ervaren en ongecontroleerd eten, de neiging hebben zich te verstoppen of af te zonderen om te eten, of zich in verlegenheid gebracht voelen als anderen hen zien eten, moeten dit ook alarmsignalen zijn.

Nachtelijke eetbui
Langdurig en opzettelijk vasten, emotionele honger, of ‘s nachts eetbuien kunnen waarschuwingssignalen zijn van een eetstoornis.

Handelen bij de eerste tekenen van een eetstoornis

Helaas krijgt een groot percentage mensen met een eetstoornis niet de juiste diagnose of hulp. Dit kan komen door een gebrek aan bewustzijn van hun ziekte, misschien doordat ze een genormaliseerd dieet hebben, vasten of eetbuien en niet weten dat het waarschuwingssignalen zijn van een stoornis.

Het kan ook gebeuren omdat ze bang of beschaamd zijn om te uiten wat ze doormaken. Ook kunnen ze gewoon weigeren te accepteren dat ze hulp nodig hebben.

Daarom is de steun van hun omgeving essentieel. Die kan hen helpen zich bewust te worden van hun probleem en hen in staat stellen zich in handen te stellen van professionals.

Daarom, als je een van de bovenstaande tekenen bij iemand in je omgeving bespeurt, aarzel dan niet om er met hem of haar over te praten. Vraag hen hoe het met hen gaat, hoe ze zich voelen over hun zelfbeeld en eventuele zorgen. Zorg er ten slotte voor dat je hen aanbeveelt hulp te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Ken je deze 12 cognitieve vervormingen bij eetstoornissen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ken je deze 12 cognitieve vervormingen bij eetstoornissen?

Het vuile dozijn is een reeks irrationele en hardnekkige cognitieve vervormingen bij eetstoornissen rond voedsel, gewicht en lichaamsbeeld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Asociación TCA Aragón. (2020). Estadísticas sobre los TCA. Disponible en: https://www.tca-aragon.org/2020/06/01/estadisticas-sobre-los-tca/
 • Behar, R., & Arancibia, M. (2014). DSM-V y los trastornos de la conducta alimentaria. Revista Chilena de neuro-psiquiatría52(1), 22-33.
 • Losada, A.V., & Marmo, J. (2013) Herramientas de Evaluación En Trastornos de La Conducta Alimentaria. Madrid: Editorial Académica Española.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.