Hoe je alleen zijn kunt leren en voldoening kunt vinden in het proces

Soms kan het niet weten hoe je alleen moet zijn leiden tot schadelijke relaties. Het kan er ook toe leiden dat je de kans mist om met jezelf in contact te komen om aan je behoeften te voldoen. Ontdek hoe je jezelf kunt versterken op dit gebied.
Hoe je alleen zijn kunt leren en voldoening kunt vinden in het proces
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 november, 2024

De hersenen zijn een orgaan dat geprogrammeerd is voor binding en sociale connectie. We hebben behoefte aan binding en interactie met de mensen om ons heen. Maar emotioneel en neurologisch welzijn hangt ook af van het subtiele vermogen om te weten hoe je alleen moet zijn.

Maar het probleem ligt vaak in het feit dat we niet weten hoe we zonder iemand aan onze zijde moeten zijn. Achter deze realiteit gaan vaak hechtingsproblemen schuil. Als je denkt dat het nodig is om aan deze dimensie te werken, volgen hier enkele aanbevelingen.

Hoe leer je alleen te zijn?

Extremen zijn niet goed. Ontplooiing wordt bereikt door een balans te vinden tussen het accepteren van onze eigen eenzaamheid en het leren om op een gezonde manier samen te leven met de mensen om ons heen.

Alleen zijn is tenslotte een toevluchtsoord van introspectie waar je je van tijd tot tijd in moet verdiepen. In die zin is een artikel gepubliceerd in Wetenschappelijke Rap porten (Spaanse link) dat welzijn ligt in weten hoe je tijden van socialisatie kunt combineren met tijden van eenzaamheid.

Het is geen kwestie van jezelf afzonderen, maar van genieten van de momenten die je kiest om zonder gezelschap te zijn. Zoiets basaals is vaak moeilijk voor sommige mensen, dus is het nodig om een aantal hulpmiddelen te integreren.

Ontwikkel een mentaliteit van zelfzorg en zelfcompassie

Vaak zorgt het niet weten hoe je alleen moet zijn ervoor dat je op de automatische piloot door het leven gaat. Je gaat gewoon met de stroom mee, tot het punt dat je de behoeften en beslissingen van anderen voorrang geeft boven die van jezelf.

Een van de motivaties kan zijn dat je doodsbang bent om niet omringd te zijn door andere mensen, tot het punt waarop je jezelf volledig distantieert van wat je wilt, voelt en nodig hebt. De eerste stap naar meer welzijn en levenskwaliteit is het ontwikkelen van een zelfcompassievolle mentale benadering.

Pas als je jezelf met genegenheid en mededogen begint te behandelen, ontdek je dat af en toe alleen zijn louterend en troostend werkt. Het is een daad van zelfzorg waarin je luistert naar je innerlijke stem, degene die je te lang hebt verwaarloosd.

Introspectie aanmoedigen

Om te leren alleen te zijn, moet je een prachtige executieve functie in de praktijk brengen: introspectie. Vanuit de existentiële psychologie wordt gesteld dat eenzaamheid een ideale ruimte is om na te denken over je doelen en betekenissen in het leven.

Deze oefening van zelfreflectie wordt geactiveerd door middel van verschillende technieken. De sleutel ligt in het focussen op die technieken die het beste aansluiten bij je interesses, behoeften en specifieke kenmerken. Hier volgen enkele suggesties:

  • Lezen en leren. Lezen biedt je nieuwe perspectieven op verschillende gebieden van het bestaan, wat kan leiden tot diepe en bevredigende introspectie.
  • Dagboeken of reflectief schrijven. De gewoonte introduceren om te schrijven over wat je voelt, denkt of ervaart in je routine kan leiden tot zelfontdekking en een diepere verbinding met jezelf.
  • Wandelen in de natuur. Wandelen door een bos, een berg op, bij een rivier, meer of zeegezicht stelt je in staat om meer aanwezig te zijn, je te verbinden met het hier en nu om het mentale lawaai buiten te sluiten en reflectieve kalmte te bevorderen.
  • Artistieke activiteiten. Schilderen, muziek of zelfs gedichten schrijven zijn zeer verrijkende kanalen om emoties uit te drukken, je met jezelf te verbinden en te reflecteren. In deze creatieve ruimte zijn kleine momenten van eenzaamheid altijd de moeite waard.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Wees niet bang om alleen te zijn


Versterk je gevoel van eigenwaarde

Vaak is de angst om alleen te zijn gerelateerd aan mensen met problemen met hun gevoel van eigenwaarde, omdat ze de neiging hebben om constant validatie van anderen nodig te hebben om zich gewaardeerd te voelen.

Door aan je gevoel van eigenwaarde te werken, kun je dus onafhankelijker worden en de angst om je ontoereikend te voelen of bang te zijn dat je in de steek gelaten wordt, verzwakken. Neem kennis van enkele aanbevelingen:

  • Geniet van je eigen gezelschap. Zoek activiteiten die je graag in eenzaamheid doet, zoals lezen, sporten, naar de bioscoop gaan, enz. Dit zal je helpen om een gezondere relatie met jezelf te ontwikkelen en plezier te beleven aan je tijd alleen.
  • Zelfwaardering. In plaats van te zoeken naar externe versterking, oefen je in het erkennen van je eigen waarde. Maak een lijst van je kwaliteiten, prestaties en positieve aspecten. Onthoud dat je waarde niet afhangt van gezelschap of goedkeuring van anderen.
  • Versterk je autonomie. Emotionele onafhankelijkheid gaat over jezelf vervuld kunnen voelen zonder afhankelijk te zijn van anderen voor je geluk. Cultiveer gewoontes die je in staat stellen om je innerlijk veilig te voelen, zoals meditatie, lichaamsbeweging of het creëren van persoonlijke doelen.
  • Onthoud dat je omgeving je gevoel van eigenwaarde beïnvloedt. Iedereen die deel uitmaakt van je leven integreert verhalen over hoe je bent. Als ze je onderwaarderen of devalueren, heeft dat invloed op je identiteit en eigenwaarde. Soms win je aan vrijheid, voldoening en onafhankelijkheid door afstand te nemen van deze ongemakkelijke figuren.

Creëer een routine in eenzaamheid

Houd altijd één ding in gedachten: je moet van tijd tot tijd alleen zijn om je mentale gezondheid te versterken. Dat blijkt onder andere uit onderzoek in het Personality & Social Psychology Bulletin (Engelse link).

Dit kan gevoelens van ontspanning verhogen en stress verminderen. Idealiter zou je gedurende de dag bepaalde tijden moeten reserveren om alleen te zijn. Soms is een uur of zelfs maar 20 minuten genoeg.

Dit hangt af van je behoeften. Sommige mensen gaan joggen, anderen doen aan yoga, dansen of luisteren naar muziek. Er zijn veel dynamieken die de deugd hebben om als innerlijke kanalen met je te verbinden zonder angst en zonder de behoefte om bij iemand te zijn.

Beoefen mindfulness en bewuste eenzaamheid

Mindfulness stelt je in staat om de angst die gepaard gaat met alleen zijn te verminderen. Je doet dit door je aandacht te richten op het huidige moment, in het hier en nu. Deze eeuwenoude activiteit maakt het gemakkelijker om in contact te komen met delen van jezelf die je misschien nog niet eerder hebt verkend.

Dit alles maakt het gemakkelijker om van je eigen gezelschap te genieten vanuit een comfortabeler, gecentreerder en meer ontspannen vlak.

Daag je overtuigingen over eenzaamheid uit

Om te leren alleen te zijn en van niemand afhankelijk te zijn, moet je je overtuigingen in twijfel trekken. Een deel van onze samenleving gelooft bijvoorbeeld dat alleen zijn synoniem is aan raar zijn of falen. Geef geen waarde aan deze ideeën en daag zulke gedachten op de volgende manier uit:

  • Analyseer het. “Is wat ik denk over alleen zijn waar? Op dit moment heb je er meer aan om te denken dat de eenzaamheid die je van tijd tot tijd kiest een gezonde en verrijkende oefening is om te beoefenen.
  • Reframe ideeën. “Denk ik nog steeds dat eenzaamheid asociaal of afwijzend gedrag is, dat iemand raar is omdat hij alleen is? Misschien moet je die verhalen reconstrueren die de omgeving in je heeft verankerd.
  • Trek je angsten in twijfel. “Het is waar, ik schaam me nog steeds om alleen naar de bioscoop te gaan, omdat mensen zouden kunnen denken dat ik geen vrienden heb of dat ik vreemd ben”. De beste manier om de confrontatie aan te gaan is je te realiseren waar je bang voor bent. In dit geval kan alleen naar de bioscoop of uit eten durven gaan helpen.


Begrijp de oorzaak van de angst om alleen te zijn om jezelf te bevrijden

De angst voor eenzaamheid heeft vaak een oorsprong die in een psychotherapeutische context aan het licht komt. We raden je daarom aan om je te verdiepen in deze angst om hem beter te begrijpen.

Vaak vind je, door de wortel van het probleem te deactiveren, de kracht om te leren bij jezelf te zijn. Zonder hierbij afhankelijk te zijn van andere mensen. We leggen de belangrijkste oorzaken uit.

Angst voor afwijzing of verlating

Angst om alleen te zijn kan te maken hebben met ervaringen uit het verleden van afwijzing of verlating. Als iemand op belangrijke momenten ontheemd is geweest door zijn primaire gehechtheidsfiguren, kan hij een overtuiging ontwikkelen dat eenzaamheid gevaarlijk of traumatisch is.

Dit is gekoppeld aan de gehechtheidstheorie, die suggereert dat mensen die in hun kindertijd geen veilige gehechtheid hadden, een angst voor afscheiding kunnen kweken.

Emotionele afhankelijkheid

Emotionele afhankelijkheid treedt op als iemand het gevoel heeft dat hij de constante aanwezigheid van een ander nodig heeft om zich veilig of compleet te voelen. Zonder iemand anders zijn betekent de toegang verliezen tot de positieve emoties of steun die ze krijgen van hun relaties. Dat kan vervolgens leiden tot angst.

Traumatische ervaringen

Deze angst kan ook verband houden met traumatische ervaringen van verlating, verwaarlozing of gedwongen eenzaamheid tijdens de kindertijd of in andere levensfasen. Mensen die te maken hebben met traumatisch letsel hebben de neiging om eenzaamheid te associëren met gevaar of gebrek aan bescherming.

Existentiële leegte

Sommige mensen zijn angstig voor eenzaamheid omdat het hen confronteert en een emotionele of existentiële leegte opwekt. Alleen zijn kan bij sommige mensen diepe vragen oproepen over de zin van het leven, persoonlijke identiteit of doel. Die kunnen ze ongemakkelijk of beangstigend vinden.

Gekozen en tijdige eenzaamheid: een gezonde oefening

Leren om alleen te zijn is een essentiële vaardigheid voor emotioneel en psychologisch welzijn. In een wereld die waarde hecht aan constante interactie en externe validatie, kan eenzaamheid als negatief worden ervaren.

Maar, zoals je weet, biedt het een unieke kans voor zelfbewustzijn, reflectie en persoonlijke groei. Aarzel op dit moment niet om de confrontatie met deze angst aan te gaan. Of het nu door middel van introspectie, nieuwe activiteiten of therapeutische ondersteuning is, je zult veerkrachtiger worden en een voller, evenwichtiger leven opbouwen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.