Hoe iemand met pijn te benaderen die hulp nodig heeft?

Psychologische hulp zoeken voor iemand met pijn is niet eenvoudig. Bovendien kan iemand enkele goedbedoelende anderen ontmoeten die graag willen helpen maar niet gekwalificeerd zijn om dit te doen voordat ze een psycholoog raadplegen.
Hoe iemand met pijn te benaderen die hulp nodig heeft?

Laatste update: 19 oktober, 2021

Veel goedbedoelende mensen zouden graag iemand met pijn willen helpen, maar kunnen niet echt bieden wat die persoon op dit moment nodig heeft.

Stel je voor dat je wakker wordt met een opgezwollen gezicht, een zere mond en koorts. Het lijkt niet logisch om een fysiotherapeut of uroloog te raadplegen om de pijn te behandelen.

Het heeft ook geen zin om een kledingverkoper te raadplegen. Dit komt omdat een mondprobleem meestal een tandarts vereist, aangezien die de meest gekwalificeerde specialist is voor dit doel.

Het is logisch, toch? Wat echter intuïtief is met fysieke pijn, gebeurt meestal niet met mentale of emotionele pijn. Iemand met dit soort pijn zoekt zelden specialisten die hun vragen kunnen beantwoorden of medicijnen kunnen voorschrijven om het te verlichten.

In het gunstigste geval kunnen zij hun huisarts raadplegen. Op hun beurt kunnen ze een ongekwalificeerd persoon toestaan om te proberen de pijn in het ergste geval te behandelen.

“Je denkt dat je pijn en je liefdesverdriet ongekend zijn in de geschiedenis van de wereld, maar dan ga je lezen. Het waren boeken die me leerden dat de dingen die me het meest kwelden, juist die dingen waren die me verbond met alle mensen die nog leefden, die ooit geleefd hadden.”

James Baldwin

Een huilende vrouw

Obstakels die iemand met pijn tegenkomt bij het zoeken naar hulp

Het proces van het zoeken naar psychologische hulp gaat soms gepaard met obstakels. In feite kunnen degenen met pijn allerlei kwakzalvers raadplegen voordat ze zelfs maar een professional in de geestelijke gezondheidszo rg overwegen.

Inmenging in de geestelijke gezondheidszorg is een gevaar voor zowel de professional als de patiënt. Het risico is dus vergelijkbaar met dat van een priester die ziekte of kiespijn behandelt. Hoewel ze misschien goed bedoelen, hebben ze gewoon niet de kennis om dat te doen.

Dus het toestaan van een niet-specialist, in plaats van een gekwalificeerde professional, om psychische problemen te behandelen, kan het probleem verergeren. Dit komt omdat de persoon in kwestie mogelijk geen toegang heeft tot andere alternatieven die hem zouden hebben geholpen.

Witte ridders en redders

Sommige mensen voelen gewoon de behoefte om anderen te helpen en zullen het gratis doen. Het idee van iemand die alles voor anderen wil doen, klinkt misschien romantisch. Ze zijn echter een beetje eng en je moet op je hoede zijn voor hen.

Een witte ridder is meestal een persoon die gewonde anderen “redt” om ze te “repareren.” Deze mensen hebben vaak zelf een probleem. Ze proberen symbolisch hun eigen ongemak te herstellen via een ander.

Je komt ze meestal tegen als je veel emotionele pijn hebt. Weet dat hun hulp de verborgen prijs kan hebben om precies te doen wat ze zeggen en emotioneel bij hen in de schuld te staan. Dit komt omdat het de witte ridder meestal pijn doet als er geen “juiste” terugbetaling op hun pad komt.

Een man probeert een vrouw te helpen

Iemand met pijn heeft mogelijk therapie nodig

Mensen raadplegen een tandarts met hun mondproblemen. Op dezelfde manier heb je een psycholoog nodig om emotionele pijn en angst te genezen. Hoewel het eenvoudig klinkt, is de weg naar hulp vol obstakels — zoals je misschien al hebt gemerkt.

Een psycholoog heeft een jarenlange opleiding en wetenschappelijke kennis. Ze kunnen beoordelen wat er met iemand gebeurt en hen de nodige hulpmiddelen bieden om hun welzijnsniveau te verhogen.

Psychologische behandeling is een gezamenlijk werk tussen een iemand met pijn en degenen die er voor hen zijn. Dit soort werk volgt bepaalde regels die ervoor zorgen dat een patiënt te allen tijde ethisch en professioneel wordt behandeld.

Daarom moet iemand met pijn professionele hulp zoeken. Waarom zou iemand een timmerman toestaan kiespijn te behandelen? Daarnaast, waarom zou iemand iemand die geen psycholoog is, zijn emotionele pijn laten behandelen? Je hiervan bewust zijn is vaak de beste manier om te helpen. Wellicht ook interessant voor jou

Nociceptoren: alles over pijnreceptoren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Nociceptoren: alles over pijnreceptoren

Nociceptoren zijn de pijnreceptoren, die ervoor zorgen dat we pijn voelen bij ziekte of letsel. Ook al is pijn vervelend, het is essentieel om te o...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.