Hoe hervorm je de relatie met een verwend kind?

Hoe hervorm je de relatie met een verwend kind?

Laatste update: 23 mei, 2018

Geen enkele ouder wil een verwend kind. Dat is zeker. Maar de dingen gaan niet altijd zoals je wilt. Ze zeggen dat de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen. We kunnen dit gezegde gemakkelijk toepassen op het opvoeden van kinderen.

De moeder of de vader doen altijd wat ze denken dat het beste is. Maar het betekent niet dat het daarom inderdaad het beste is.

Het is niet gemakkelijk om een kind op te voeden in van een samenleving met een enorme invloed en smerige verleidingen. Je vindt allerlei soorten informatie over het onderwerp. Maar vaak zal je blijven steken in verwarrende boodschappen of gegevens die precies alleen maar in de verbeelding van de persoon die ze geschreven heeft, lijken te bestaan.

Echte ouders van vlees en bloed maken fouten. Ze worden moe, raken overwerkt en gaan in tegen de boeken over het ouderschap.

“Ouders zijn de botten waaraan de kinderen hun tanden scherpen.”

-Peter Ustinov-

Het belangrijkste punt is dat kinderen uiteindelijk groot worden. En terwijl ze opgroeien, kan je het gevoel niet vermijden dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

Soms zijn kinderen erg agressief of buitensporig impulsief. Ze luisteren niet. Bovendien heb je de middelen of de vaardigheden niet om hen te laten luisteren. En uiteindelijk besef je dat je kind totaal verwend is, zelfs al heb je alles gedaan wat je kon.

We geven je hier wat advies hoe je de fouten die misschien gemaakt zijn, kan herstellen.

Een verwend kind

Signalen dat je kind verwend is

Vóór je iets doet, moet je er altijd zeker van zijn dat er echt sprake is van een probleem met hun opvoeding. Want niet alle kinderen hebben hetzelfde temperament.

Sommige kinderen hebben een echt heftig temperament. Dat heeft niets te maken met hun opvoeding. Het is alleen hun natuurlijke aanleg: ze hebben een felle houding. Maar toch zijn er enkele kenmerken van verwende kinderen die opvallen.

 • Ze hebben woedeuitbarstingen en toevallen net als kleine kinderen maar dan op een veel intensere manier. Ze gebruiken dit als wapen om te krijgen wat ze willen. Er bestaat ook een meer “geraffineerd” alternatief voor woedeuitbarstingen: chantage.
 • Verwende kinderen hebben vaak uitbarstingen waarbij ze volledig de controle verliezen.
 • Ze gebruiken grove taal om zichzelf uit te drukken.
 • Een verwend kind beschadigt regelmatig zijn eigen bezittingen of die van andere mensen. Dat kan per ongelijk op met opzet gebeuren.
 • Ze liegen bewust. Ook dit is een manier waarop een verwend kind krijgt wat het wil.
 • Ze doen zelden hun taken. Ze willen ook niet meewerken als je probeert om die taken samen met hen uit te voeren.
 • Verwende kinderen schuiven hun verantwoordelijkheden op anderen. Of ze hebben het echt moeilijk om hun verantwoordelijkheden op te nemen.
 • Ze kunnen zelfs beginnen te stelen.

Hoe meer van deze kenmerken een ouder kind bezit, hoe groter de kans dat we een verwend kind in onze handen hebben.

Natuurlijk hebben de ouders geprobeerd hun kind op te voeden zodat het verantwoordelijk zou zijn en meer zelfcontrole zou hebben. Maar iets is misgelopen. Nu lijkt het kind misschien “oncontroleerbaar.”

Slecht gedrag van een verwend kind: oorzaken en oplossingen

Kinderen gedragen zich niet op een slechte manier alleen maar omdat het zo leuk is. In de meeste gevallen, om niet te zeggen in alle gevallen, hebben de ouders een grote rol gespeeld in hoe het kind handelt.

Het eerste wat ouders dus moeten nagaan, is waarom het kind zich slecht gedraagt. Meestal is het wegens één van deze redenen:

 • Niemand heeft hen getoond hoe ze de energie die afkomstig is van hun emoties, moeten verwerken. Ze hebben het ook niet in hun eentje geleerd. In de meeste gevallen is het dit onvermogen om te verwerken, dat leidt tot hun impulsieve ongecontroleerde manier van energie uitdrukken.
 • Ook de ouders weten niet hoe ze hun emoties moeten verwerken. Het voorbeeld dat ze dus aan hun kind geven, is allesbehalve geschikt.
 • De kinderen hebben het gevoel alsof ze op een of andere manier mishandeld zijn. Dit kan zijn omdat de ouders onverschillig of afwezig zijn, of wegens verbale of lichamelijke agressiviteit. Ze zullen opstandig worden of hun bitterheid tonen over de mishandeling door zich slecht te gedragen.
 • Bovendien hebben ze het gevoel dat er teveel druk op hen gelegd wordt. Sommige ouders geloven ten onrechte dat hun kind een miniatuurvolwassene is. Ze overbelasten het kind met eisen of verantwoordelijkheden. Wanneer ze dan een bepaalde grens bereiken, zal het kind terugvechten en zich afreageren.
 • De ouders weten niet hoe ze hun gezag moeten gebruiken. Ze stellen dan misschien dubbelzinnige, irrationele of onduidelijke regels. Of ze volgen dezelfde regels niet als ze hun kind opleggen. Soms zijn ze bang dat ze hun kind zullen kwetsen. Of ze voelen zich schuldig om een bepaalde reden. Ze proberen dit dan goed te maken door te toegeeflijk te zijn.
Meisje met stopbord

Verander je relatie met je verwende kind

Het eerste dat je dus moet doen, is proberen de oorsprong van het probleem te ontdekken. Je moet met andere woorden nagaan welk specifiek deel of delen van hun opvoeding problematisch waren.

Je zal ook genoeg liefde en geduld voorradig moeten hebben. Want die zal je absoluut nodig hebben wanneer je probeert deze situatie om te keren.

En je zal ook uitermate eerlijk moeten zijn. Want ouders moeten klaar, bereidwillig en in staat zijn om hun fouten toe te geven en ze te corrigeren. Je kan dit niet op de schouders van je kinderen leggen. Beide partijen hebben een rol gespeeld in het feit dat het zover gekomen is.

Er zijn drie dingen die nooit falen als je de slechte keuzes in het ouderschap wil tomkeren. Het eerste is dat je niet-onderhandelbare regels opstelt. Start met praktische dingen zoals hun dagrooster.

Het tweede is dat je probeert om enkele ontspannen momenten te scheppen waarop communicatie vlot kan verlopen. Mensen zeggen dat bijvoorbeeld spelletjes spelen het gemakkelijker maakt om te communiceren. Het helpt de kinderen ook om het doel van regels te begrijpen.

Tenslotte kan je nooit iets verkeerd doen door te luisteren. Aandachtig naar je kind luisteren en hun wereld proberen te begrijpen zal jullie relatie versterken en verrijken.

Twee kinderen met allemaal luchtballonnen

Uitgelichte afbeelding met dank aan Rhed Fawell


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.