Hoe herken je een wolf in schaapskleren?

Wolven in schaapskleren komen naar je toe, gecamoufleerd in vriendelijkheid en goede bedoelingen. Aanvankelijk verblinden ze je. Maar geleidelijk laten ze hun klauwen zien, waarmee ze vervolgens je waardigheid, energie en zelfrespect aanvallen. Hoe kun je ze opmerken?
Hoe herken je een wolf in schaapskleren?

Laatste update: 15 september, 2022

Een wolf in schaapskleren is altijd op zoek naar zijn volgende slachtoffer. Het zit in hun manier van zijn en in hun DNA. Ze maken misbruik van de vriendelijkheid van anderen om er zelf beter van te worden. Ze zijn inderdaad als gecamoufleerde wolven, die hun klauwen en kaken behendig verbergen.

Op een bepaald moment in je leven heb je waarschijnlijk een wolf gevonden die zich tussen je sociale kudde verstopt. Het kan op je werk zijn, binnen je vriendenkring, of zelfs in je familie. Deze mensen lijken lieflijk onschuldig en het is maar al te gemakkelijk om onder hun invloed te vallen en onder hun goed afgestemde manipulatieve tactieken die slim ontworpen zijn om te misleiden.

Op zulke momenten zou je graag een herdershond zijn die in staat is de wolf op te sporen om de schapen te beschermen. Het is echter onmogelijk om voortdurend alert te zijn, en proberen dat te doen kan grote slijtage aan je systeem veroorzaken.

Het is tenslotte natuurlijk dat we als mensen elkaar vertrouwen, dus het is volkomen begrijpelijk dat je ze vaak niet ziet aankomen. Dat gezegd hebbende, deze eenvoudige sleutels helpen je te waarschuwen.

Door duidelijk te zijn over je grenzen kun je die opdringerige persoonlijkheden buiten de deur houden die ten koste van jou voordelen willen verkrijgen.

Meisje met een grote wolf
Als we gevaarlijke persoonlijkheden willen opsporen moeten we beginnen te vertrouwen op ons instinct.

Wees voorzichtig

De enige mensen die je kunnen verraden zijn degenen die je vertrouwt. Een daad van verraad doet je diep pijn omdat het een aanval is op je genegenheid, je eigenwaarde, je integriteit, en al het andere dat je als vanzelfsprekend beschouwde. Het geeft je het gevoel feilbaar en zelfs naïef te zijn, terwijl in werkelijkheid de schuld voor je vertrouwen niet bij jou ligt, maar bij degene die je kwaad deed.

De Universiteit van British Columbia (Canada) deed onderzoek (Engelse link) dat beweerde dat deze ervaringen traumatisch kunnen zijn. Ze stelden dat mensen die verraden hun aanvallen meestal lanceren door ontrouw, ontrouw en oneerlijkheid.

De daders, die wolven in schaapskleren, hanteren meestal een reeks gedragsdynamieken die gemakkelijk op te sporen zijn. Je kunt dit soort mensen zowel op je werk als in je vriendenkring tegenkomen. In feite kunnen ze zelfs die persoon zijn tot wie je je momenteel romantisch aangetrokken voelt.

Dit soort mensen verschijnt altijd met een aura van vriendelijkheid. Ze doen zich voor als onze redders, maar ze hebben verborgen belangen.

1. Ze roemen je intelligentie, maar stelen je ideeën

Dit is een uiterst veel voorkomend verschijnsel op de werkplek. Je hebt vaak iemand om je heen die vriendelijk en attent is en voortdurend je vindingrijkheid, intelligentie en creativiteit prijst.

Wees echter voorzichtig, want op z’n minst kan hij of zij je ideeën bewaren en ze aan het bedrijf onthullen als de zijne. Is dit je wel eens overkomen?

2. Ze stellen zich emotioneel te snel open

Een wolf in schaapskleren verspilt geen tijd. Een van hun doelen is je vertrouwen zo snel mogelijk te winnen en daarvoor bezitten ze een effectieve tactiek. In feite aarzelen ze niet om je hun diepste problemen en behoeften te onthullen. Ze vertellen je dat ze aanvoelen dat je te vertrouwen bent, dat je iets bijzonders hebt waardoor ze zich meteen voor je kunnen openstellen.

Ze vertellen je over bijna elk gebied van hun leven tot in detail. Verder ben je geneigd alles te geloven wat ze je vertellen, zonder je voor te stellen dat een deel van wat ze vertellen onwaar kan zijn. Hun verhalen hebben echter altijd gaten, maar hun emotionele openheid maakt dat je ze heel snel begint te vertrouwen.

Je moet je ervan bewust zijn dat als iemand snel al zijn problemen op je lost en wil dat jij hetzelfde doet, dit een duidelijk waarschuwingsteken is.

3. Ze vertonen kleine onverwachte agressieve reacties

Wolven in schaapskleren lokken en betoveren met hun schijnbare vriendelijkheid. Dat gezegd hebbende, ze houden deze façade niet consequent vol. Er zullen altijd bepaalde kleine incidenten zijn waarbij ze hun kaken en klauwen laten zien.

Bijvoorbeeld, op een dag kunnen ze plotseling ergernis tonen over iets heel onbeduidends. Misschien antwoordde je niet snel genoeg op een van hun berichtjes of verdedigde je hen (volgens hen) niet in het bijzijn van anderen.

Hun boosheid is kinderachtig en onvolwassen, en ze kunnen ervoor kiezen om een dag of twee niet meer met je te praten. Later komen ze weer tevoorschijn, even uitbundig en aanhankelijk als tevoren.

4. Ze behandelen anderen slecht

Als je ze net ontmoet hebt, kunnen ze je versteld doen staan van hun vriendelijkheid en nabijheid. Als je echter tijd met ze doorbrengt, besef je dat ze kritiek hebben op bijna iedereen. Ze gebruiken een spottende en denigrerende toon als ze over hun ex-partners of kennissen praten. Ze drijven altijd de spot met anderen, geven ze bijnamen, en vestigen de aandacht op hun vermeende gebreken.

Deze houding vreet niet alleen aan je en put je psychologisch uit, maar geeft je ook een aanwijzing voor hun ware persoonlijkheid. In feite besef je dat jij waarschijnlijk ook een voorwerp van spot voor hen bent.

Verveelde man luistert naar vrouw
Een manier om een verraderlijk persoon te ontdekken is hem veel vragen te stellen. Uiteindelijk zul je hun tegenstrijdigheden opmerken.

5. Er zitten tegenstrijdigheden en tegenstrijdigheden in wat ze zeggen

De wolf in schaapskleren zal liegen, bedriegen en de waarheid verdraaien. Ze zullen je vertellen wat je wilt horen om je vertrouwen te winnen. Een manier om deze schadelijke en valse persoonlijkheid te ontmaskeren is dan ook door ze veel vragen te stellen. Zo ontdek je hun tegenstrijdigheden en zie je de hiaten in hun verhalen.

In het algemeen probeert de wolf in schaapskleren zich altijd voor te doen als wat hij niet is om anderen te boeien. Als je oplettend en onderzoekend bent en ze slimme vragen stelt wanneer ze dat het minst verwachten, zal hun valsheid aan het licht komen. Bovendien zul je het zelfzuchtige en gevaarlijke wezen achter hun façade zien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lalot, F. (2023). The unkindest cut of all: A quantitative study of betrayal narratives. Journal of Community & Applied Social Psychology. https://onlinelibrary.wiley.com/full/10.1002/casp.2738
  • Lonergan, M., Brunet, A., Rivest-Beauregard, M., & Groleau, D. (2021). Is romantic partner betrayal a form of traumatic experience? A qualitative study. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress37(1), 19-31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32533575/
  • Ruel, M. K., De’Jesús, A. R., Cristo, M., Nolan, K., Stewart-Hill, S. A., DeBonis, A. M., Goldstein, A., Frederick, M., Geher, G., Alijaj, N., Elyukin, N., Huppert, S., Kruchowy, D., Maurer, E., Santos, A., Spackman, B. C., Villegas, A., Widrick, K., Wojszynski, C., & Zezula, V. (2023). Why should I help you? A study of betrayal and helping. Current Psychology (New Brunswick, N.J.)42(21), 17825-17834. https://link.springer.com/article/10.1007/s12144-022-02954-x
  • Stout, R. (2022). Betrayal, trust and loyalty. International Journal of Philosophical Studies30(3), 339-356. https://www.tandfonline.com/full/10.1080/09672559.2022.2121892

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.