Hoe food influencers de manier waarop we eten beïnvloeden
Food influencers veranderen de eetgewoonten van veel mensen. Dit klinkt misschien als een grapje, maar het is een feit waar lang niet genoeg over wordt gesproken. Food influencers bieden ons namelijk heerlijke recepten, sommige gezond en sommige niet, die meteen onze aandacht trekken.
Voedingsmode is er altijd geweest. Ze komen meestal uit tijdschriften, tv-programma’s en internetfora. Maar Instagram is nu een smakelijk venster waardoor we aantrekkelijke en heerlijke recepten kunnen bekijken. Alleen al het zien ervan kan onze maagsappen activeren. Bijvoorbeeld sauzen, sandwiches, ijs, taarten, salades in vele kleuren en smaken… de lijst is eindeloos.
Sociale media is een scenario waarin het visuele en het sociale worden gecombineerd en zo een grote impact genereren. Wat we zien beïnvloedt ons en wat anderen doen bepaalt ons vaak. Dit betekent dat onze voeding ook bemiddeld kan worden door het digitale universum.
We eten met onze ogen. Wat we zien trekt ons onmiddellijk aan. Dit is een wapen dat gebruikt wordt door sociale media.
Hoe Food Influencers ons beïnvloeden
In de wereld van vandaag is er een ongeschreven regel dat, voordat we gaan eten wat we op ons bord hebben, we het online moeten publiceren. Eten is inderdaad een regelmatig terugkerende inhoud op sociale media geworden. We vinden er niet alleen foto’s van landschappen, kleding en beroemdheden die praten over hun geweldige levens, maar wat we eten trekt ook likes aan.
Bovendien is het, wanneer we tussen de verschillende posts op Instagram scrollen, heel gemakkelijk om te stoppen bij een foto waarop een smakelijk gerecht staat. Noch de geur, noch de smaak bereikt ons, maar de presentatie alleen al is een feest voor onze hersenen. Dit is bekend bij food influencers, die een echte goudmijn hebben ontdekt op het gebied van eten.
De sijpelende proteïne en visuele stimulatie
Bubbelende mozzarella. Crème die uit levendig gekleurd gebak sijpelt. Zachte en romige sauzen. Glinsterende steaks. Taarten badend in siroop en lepels ijs…
Als er één beeld is dat food influencers vaak gebruiken, dan is het wel sijpelend eiwit. Gesmolten kaas is ongetwijfeld het beeld dat onze hersenen het meest prikkelt en dat zorgt voor wat bekend staat als ‘voedselporno’. Alleen al het zien ervan wekt gevoelens van genot op, maakt ons hongerig en wekt het verlangen in ons op om soortgelijke gerechten te bereiden.
In de regel zijn de beelden die het meeste verlangen en aantrekkingskracht opwekken die van minder gezond voedsel. Bovendien maken veel gebruikers die deze accounts volgen vroeg of laat uiteindelijk ook klaar wat ze zien. Daarom veranderen de eetgewoonten van een groot deel van de bevolking door sociale media. Dat komt omdat we wat we zien in onze mond willen stoppen.
Het zien van beelden van sappig en vetrijk voedsel trekt altijd onze aandacht. Fastfood of junkfood trekt ons het meest aan en wekt ons verlangen om te eten.
Het zien van aantrekkelijke gerechten op sociale media maakt ons blij
Food influencers weten dat de gerechten die ze bereiden niet alleen honger moeten opwekken bij degenen die ze zien. Eten wekt ook emoties op. Het zien van een taart, een ijsje of een pizza vol kaas stimuleert onze dopaminecentra. We voelen aantrekkingskracht, verlangen en geluk als we smakelijk eten zien (Engelse link).
Ethan Pancer, een professor in de psychologie, en zijn collega’s van de University of Saint Mary, Halifax (Canada) deden onderzoek (Engelse link) dat beweerde dat fastfood ons het meest aantrekt. Ze beweren dat de reden hiervoor is dat mensen biologisch voorbereid zijn om op zoek te gaan naar calorierijk voedsel. Daarom geldt: hoe meer vet, hoe verleidelijker.
Food influencers, de nieuwe voedselgoeroes
In goede en slechte tijden beïnvloeden food influencers de eetstijl van veel mensen. Natuurlijk zijn veel van hen voedingsdeskundigen en geven ze richtlijnen die zowel gezond als noodzakelijk zijn. In deze gevallen staan welzijn en plezier in eten niet op gespannen voet met elkaar. Aan de andere kant zijn er ook goeroes die hun volgers ernstig in gevaar kunnen brengen.
De belangrijkste problemen bij de opkomst van sociale media als culinaire referentie zijn de volgende:
- Informatie-overload. Tegenwoordig zijn er miljoenen accounts gewijd aan eten, recepten en diëten. Deze overdaad aan informatie betekent dat niet alle informatie betrouwbaar of gezond is.
- Indringing op het gebied van voeding en gezondheid. Veel influencers op het gebied van voeding bieden ook dieetrichtlijnen aan. Toch moet je niet vergeten dat voedingsadvies alleen kan worden gegeven door experts. Er bestaan geen wonderdiëten en veel van de aangeboden richtlijnen kunnen schadelijker zijn dan gezond.
Jongeren zijn het meest onderhevig aan de voedingsrichtlijnen die hen op sociale media worden voorgesteld.
Tieners en eetproblemen
We moeten niet vergeten dat we momenteel een ware epidemie van eetgedragsstoornissen onder onze jongeren meemaken. Dit is een ernstig probleem dat gewoonweg niet genoeg besproken wordt.
Er is zelfs een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door Jaime E Sidani, Ariel Shensa en Beth Hoffman in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, over het verband tussen het gebruik van sociale media en eetproblemen bij jongeren.
Dit onderzoek stelde dat de etiologie van eetstoornissen (Engelse link) multifactorieel is, maar dat sociale media een zeer belangrijke variabele is. Daarom is wat jongeren zien in hun digitale universum mediërend voor hun geestelijke gezondheid.
De manier waarop ze het interpreteren, hoe blootgesteld ze zijn en hun eigen psychologische kwetsbaarheid beïnvloeden het ontstaan van problemen zoals anorexia, boulimia, etc.
We hebben Food Influencers nodig die gezonde referenties zijn voor onze jongeren. We hebben publieke figuren en accounts nodig die geschikte en verrijkende inhoud creëren voor iedereen, maar vooral voor onze tieners.
Want als wat ze zien op sociale media is wat ze uiteindelijk willen of imiteren, moeten we ervoor zorgen dat het een goede gezondheid en welzijn vertegenwoordigt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Custers K. The urgent matter of online pro-eating disorder content and children: clinical practice. Eur J Pediatr. 2015 Apr;174(4):429-33. doi: 10.1007/s00431-015-2487-7. Epub 2015 Jan 30. PMID: 25633580.
- Sidani JE, Shensa A, Hoffman B, Hanmer J, Primack BA. The Association between Social Media Use and Eating Concerns among US Young Adults. J Acad Nutr Diet. 2016 Sep;116(9):1465-1472. doi: 10.1016/j.jand.2016.03.021. Epub 2016 May 5. PMID: 27161027; PMCID: PMC5003636.
- Pancer, E., Philp, M., Poole, M., & Noseworthy, T. J. (2021). Content Hungry: How the Nutrition of Food Media Influences Social Media Engagement. Journal of Consumer Psychology. https://doi.org/10.1002/jcpy.1246