Hoe en waarom je kinderen leren mediteren

Hoe en waarom je kinderen leren mediteren

Laatste update: 20 februari, 2017

Meditatie en mindfulness worden al lange tijd gezien als activiteiten die alleen geschikt zijn voor volwassenen. Maar dit begint te veranderen. Er is een groeiende interesse om kinderen te leren mediteren om ze te helpen ontspannen, stress te verminderen en te leren hoe ze contact kunnen maken met hun innerlijke bron van kalmte.

Maar wie kan kinderen leren mediteren? Kinderen leren mediteren en mindfulness toepassen is iets dat zelfs beginners kunnen. Je hoeft er alleen maar interesse in te hebben, een paar simpele technieken te leren, veel te oefenen en vooral te begrijpen waarom mediteren en mindfulness zo interessant zijn.

Waarom leer je kinderen mediteren?

Het te druk hebben, technologie, multitasking, overstimulatie en snelheid zijn een aantal van de oorzaken van de dagelijkse verwarring in zowel volwassenen als kinderen. Met dat in gedachten zijn de redenen om kinderen te leren te mediteren dezelfde redenen als waarom volwassenen mediteren: om met onszelf in contact te komen en de energie van de aarde te absorberen.

De stress waaraan we onszelf blootstellen resulteert in vermoeidheid en verstoort ons concentratievermogen. Volwassenen brengen dit op hun kinderen over. Meditatie is een middel dat ons helpt ons meer bewust te worden van onszelf om energie op te slaan en dit op zijn beurt ook weer te verspreiden.

Door meditatie leren we om verbonden te blijven met de aarde, in het heden te leven en van wat rust te genieten. Dit zorgt ervoor dat we stress kunnen verlichten, met onze essentie in contact kunnen blijven en een gevoel van eigenliefde en zelfvertrouwen kunnen opbouwen.

Mediterend Gezin

Mensen die als kinderen leren om te mediteren, hebben middelen om angst te beheersen en gefocust te blijven. Ze kunnen dit gedurende hun hele leven gebruiken, waardoor ze een vol en bewust leven kunnen leiden.

Daarbij heeft meditatie nog meer waarde voor kinderen, omdat het helpt bij het leren en omdat ze zich hierdoor beter kunnen concentreren. Op die manier is meditatie een oefening van de geest die door de concentratie te bevorderen de interactie van kinderen tijdens het educatieve proces bevordert, iets dat het leren makkelijker maakt.

Vijf strategieën om kinderen te leren mediteren

Als we kinderen leren mediteren, moeten we technieken kiezen die bij de leeftijd van onze jonge leerlingen passen. De volgende tips en strategieën kun je als gids gebruiken tijdens het leren.

Wees een voorbeeld

Als je een kind wilt leren mediteren, is het noodzakelijk dat ze het jou eerst zien doen of dat ze weten hoe jij het doet. Weten hoe je moet mediteren is van vitaal belang om te weten hoe goed het voor je is. Hierdoor wek je de nieuwsgierigheid bij kinderen. Oudere kinderen kunnen zelfs zien dat de meditatie een positief effect op je heeft gehad.

Als het kind een oprechte en natuurlijke interesse heeft in meditatie, kun je het in meer detail uitleggen en ze aanmoedigen het zelf te proberen.

Adem is het anker

Alle mensen die aan meditatie doen en het aan anderen leren, weten dat de ademhaling het begin en einde is van alle soorten meditatie. We hebben onze ademhaling altijd bij ons. Hierdoor wordt onze adem het anker. Het helpt ons ons te richten op de tijd en plaats van het heden.

Kinderen kunnen dit ook leren door op hun ademhaling te letten en te zien hoe hun borst of buik op en neer beweegt als ze in- en uitademen. Dit helpt ze om zich te concentreren op het heden, waarbij ze letten op hun ademhaling en niets anders. Door dit samen met hen te doen, zijn jullie samen verankerd  in dat heden, wat ook de band tussen jullie zal versterken.

Leren aanpassen

Kinderen leren mediteren is een persoonlijke reis voor hen en voor jou. Kinderen reageren niet altijd op de manier die ouders willen. Dit is ook zo met meditatie. We kunnen ze leren hoe ze moeten zitten, hun ogen dicht moeten doen en alle dingen die ze moeten doen vertellen, maar als ze het niet willen, moet je ze niet dwingen.

Je moet altijd strategieën zoeken die samengaan met hun interesses en ons middelen bieden om ze te helpen ontspannen en kalmeren. Veel kinderen hebben problemen met stilzitten en stil zijn, wat niet slecht is, maar een uitdaging biedt.

Moeder en Kind aan het Mediteren

Gebruik je fantasie

Volwassenen brengen veel tijd door met rationeel en analytisch denken, maar meditatie is een moment om creatief te zijn en je fantasie een mooie, veilige plek te laten creëren waar de kleintjes ook graag zijn.

Je kunt veel boeken voor kinderen vinden met specifieke meditaties die een omgeving helpen creëren. Je kunt deze gebruiken en van daaruit kun je je eigen omgeving creëren of je kind hierbij laten helpen.

Bereid je voor op een extra dosis geduld

Het idee om je kinderen te leren mediteren kan geweldig lijken, maar het is niet makkelijk. Het kan heel frustrerend zijn als je niet flexibel en geduldig bent. Laat het kind zijn eigen nieuwsgierigheid ontwikkelen, vrij voelen als je meditaties voorstelt en de situatie bekijken en “beheersen”.

Met kinderen die rusteloos zijn is het interessant om meditatie te introduceren als een geweldig middel voor ze om hun eigen kracht te beheersen en het op de juiste manier te kanaliseren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.