Hoe blijf je kalm tijdens een crisis?
Kalm tijdens een crisis: is het mogelijk? Ja – en het is essentieel als je helder wilt kunnen nadenken. De beslissingen die je neemt in crisismomenten zijn van cruciaal belang. Het is dus belangrijk dat je negatieve emoties het proces zo min mogelijk beïnvloeden. Uitputting en wanhoop zijn slecht gezelschap wanneer je precieze, effectieve en intelligente actie nodig hebt.
Bovendien kun je wanneer je kalm blijft tijdens die moeilijke momenten de juiste weg kiezen. Wanneer je in crisismomenten goede keuzes kunt maken, neemt de kans dat je een goede oplossing voor het probleem vindt aanzienlijk toe.
In bedreigende of gevaarlijke situaties activeert je lichaam een afweersysteem om je te helpen ontsnappen. Het is een mechanisme dat ontworpen is om je te beschermen: de vecht-of-vluchtreactie. Dankzij de evolutie van dit systeem zijn mensen in staat om de gevaren van de natuurlijke wereld te vermijden. Het lichaam reageert echter ook op andere bedreigingen.
Je alarmsysteem wordt geactiveerd wanneer je het gevoel hebt dat je in gevaar bent, of het risico nu reëel is of niet.
In dit soort situaties activeert je lichaam onmiddellijk je stressmechanismen. In wezen bereiden ze je voor op een gevecht of vlucht. Als je je op een of andere wijze bedreigd voelt, kun je symptomen zoals onder andere hartkloppingen, zweten, prikkelbaarheid en angst gaan voelen.
Omdat dit een natuurlijk mechanisme is om met gevaar om te gaan, is het belangrijk om je crises goed te beheersen. Op die manier wordt je stress niet chronisch. Chronische stress kan, zoals de meeste mensen weten, na verloop van tijd ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Waarom is het belangrijk om rustig te blijven in een crisis?
Het koel houden van je hoofd midden in een crisis helpt je helderder te denken en betere beslissingen te nemen. Een heldere geest kan het verschil maken tussen de juiste keuze en een fout.
In hogedruksituaties reageren veel mensen slecht. Ze worden nerveus, angstig of besluiteloos, wat negatieve gevolgen heeft voor hun welzijn en voor een mogelijke conflictoplossing.
Stressvolle gebeurtenissen dwingen je om actie te ondernemen om te proberen de gebeurtenissen ongedaan te maken. Dat is echter niet altijd mogelijk. Soms moet je conceptuele hulpmiddelen gebruiken om de crisis met de grootst mogelijke mate van controle te doorstaan.
Zelfs de normale stress die je voelt in een nieuwe of onaangename situatie kan chronisch worden als je er niet goed mee omgaat. Chronische stress is dodelijk voor je motivatie om nieuwe projecten te starten of af te ronden.
Dus, als je je welzijn in potentieel stressvolle situaties wilt waarborgen, moet je leren om ontevredenheid onder controle te houden. Je moet ook leren je emoties te uiten en je frustratie niet langer te voeden.
Een andere strategie die nuttig kan zijn, is een realistische risicobeoordeling in moeilijke situaties. Leef in het moment in plaats van dat je je zorgen maakt over toekomstige bedreigingen of problemen.
De voordelen van kalm tijdens een crisis blijven
Kalm tijdens een crisis blijven heeft voordelen voor je algemene gezondheid. Een van de belangrijkste voordelen is dat je je minder overstuur voelt, zodat je minder last hebt van zo’n noodsituatie.
Het kan het ook gemakkelijker maken om negatieve denkpatronen te isoleren die op dit moment contraproductief zijn.
Kalm blijven is goed voor je algemene mentale en fysieke welzijn.
Mensen hebben de neiging om zich zorgen te maken over dingen die al zijn gebeurd en de dingen die op het punt staan te gebeuren. Het leed en de verwarring die tot lijden leidt, komt vaak voort uit deze tweedeling tussen het verleden en de toekomst.
Diep ademhalen, focussen op het huidige moment en het vermijden van paniek zijn enkele strategieën die je kunnen helpen in extreme conflictsituaties. Ze kunnen je ook helpen om in het reine te komen met het leven in een wereld waar bijna alles mogelijk is, ondanks alle stress.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Wilson, P. (2005). Sabios consejos para mantener la calma. Madrid: Salamandra Ediciones.