Hoe belangrijk is het zelfvertrouwen van tieners?

Hoe belangrijk is het zelfvertrouwen van tieners?

Laatste update: 22 oktober, 2019

De adolescentie is een fase vol veranderingen. Het is een fase in onze ontwikkeling waarin we constant op zoek zijn naar onze plek in de wereld. We voelen de behoefte om verschillende rollen uit te proberen en om te experimenteren. Daarom is het zelfvertrouwen van tieners ook zo belangrijk. Als tieners weinig zelfvertrouwen hebben, kunnen ze een ongelukkig pad inslaan.

Het is tijdens de adolescentie dat we een sterke behoefte voelen om diep na te denken over onszelf. Tegelijkertijd wordt het tienerbrein steeds volwassener en leert het nieuwe dingen. Dit alles maakt deel uit van het vinden van onze identiteit. Alleen als we een samenhangend zelfbeeld ontwikkelen, zullen we in staat zijn om een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen.

Zelfvertrouwen is gebaseerd op ons zelfbeeld

Ons zelfbeeld is de manier waarop we onszelf zien. Het voedt onze zelfkennis. Zelfbeeld wordt bijvoorbeeld gezien in ideeën zoals: ‘ik ben iemand die zeer impulsieve beslissingen neemt,’ ‘ik houd ervan om met mijn hond in het park te wandelen,’ of ‘in sport kan ik zeer competitief zijn.’

In onze eerste levensjaren is ons zelfbeeld flexibeler. Daarom zijn we in die tijd meer geneigd om de waarden, oordelen en verwachtingen van onze rolmodellen in ons zelfbeeld op te nemen. Tijdens de adolescentie zullen onze waarden, oordelen en verwachtigen echter willekeuriger worden en waarschijnlijk veranderen. Bovendien worden ze ook veel minder samenhangend.

Het zelfvertrouwen van tieners is gebaseerd op hun zelfbeeld

Zodra we een beeld krijgen van wie en wat we zijn, zal dit beeld ook onze waarde bepalen. Daarom is het zelfvertrouwen van tieners gebaseerd op hun zelfbeeld. Het hangt af van de waarde die ze aan zichzelf geven. Het zelfvertrouwen van tieners omvat de gedachten, gevoelens, sensaties en ervaringen die ze tot dan toe in hun leven hebben gehad. Ze beoordelen al deze dingen. Vervolgens bepalen ze of ze zichzelf positief of negatief zien.

Wanneer vormen we ons zelfvertrouwen?

We beginnen onze eigenwaarde al vroeg in het leven te ontwikkelen, net als ons zelfbeeld. Het is het product van verschillende op elkaar inwerkende factoren. Een factor is genetica (temperament), en de andere is je omgeving (persoonlijk, sociaal en cultureel). We assimileren en internaliseren deze factoren terwijl we opgroeien. Deze evaluatie kan ook variëren, afhankelijk van iemands leeftijd.

Hoe beoordeelt een tiener zichzelf?

Wanneer je een tiener vraagt ​​zichzelf te omschrijven, heeft hij het normaal gesproken over zijn uiterlijke, fysieke kenmerken (aantrekkelijkheid, kenmerken, figuur) en de activiteiten die hij doet (intellectuele vermogens en hoe hij zich verhouden tot anderen). Tegelijkertijd zal ook het beeld dat hij van zichzelf heeft gebaseerd zijn op zijn idee van waarde en competentie. Het hangt nauw samen met succes op school, sociale competentie en emotioneel evenwicht.

Het zelfvertrouwen van tieners verschilt enigszins per geslacht:

  • Tienermeisjes hebben doorgaans een lager en kwetsbaarder gevoel van eigenwaarde. Ze maken zich meer zorgen over hun fysieke verschijning, sociale succes en academische prestaties.
  • Het zelfvertrouwen van adolescente jongens wordt daarentegen meer bepaald door hun vermogen om mannelijke stereotypen aan te gaan. Zelfverzekerd, sterk en onverschrokken zijn.
Jongen die in de spiegel kijkt, want het zelfvertrouwen van tieners is belangrijk

Het zelfvertrouwen van tieners

Veel aspecten van het leven van een tiener hangen af van hun gevoel van eigenwaarde: school, familie, relaties, etc. Deze factoren zullen op hun beurt later hun persoonlijkheid en geluk beïnvloeden.

Tieners met veel zelfvertrouwen…

  • Voelen zich geliefd en geaccepteerd door de mensen om zich heen. Bovendien zijn ze gemotiveerd om te leren, nieuwe dingen uit te proberen en nieuwe plaatsen te ervaren.
  • Hebben de neiging optimistisch te zijn over hun toekomst en kunnen problemen vanuit verschillende invalshoeken bekijken.
  • Maken doelen voor de korte en lange termijn. Ze zijn in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag en beslissingen.
  • Zijn zich bewust van hun sterke en zwakke punten. Ze zijn niet alleen in staat om kritiek te accepteren, maar ook om zichzelf te bekritiseren en hun problemen onder ogen te zien.
  • Zijn emotioneel stabiel en tonen empathie.
  • Tieners met veel zelfvertrouwen zijn gevoelig voor de behoeften van anderen. Ze communiceren gemakkelijk en hebben een gezonde sociale omgeving.

Tieners met weinig zelfvertrouwen…

Gedrag dat wijst op het ontwikkelen van weinig zelfvertrouwen bij tieners is echter gebaseerd op een gebrek aan eigenwaarde en vertrouwen in hun potentie. Tieners met weinig zelfvertrouwen…

  • Zien zichzelf als inferieur aan anderen en voelen zich niet gerespecteerd en ondergewaardeerd. Ze kunnen weigeren om groepsactiviteiten te ondernemen die samenwerking inhouden.
  • Zijn onzeker over zichzelf en kunnen last hebben van verlammende faalangst.
  • Ontbreekt het vaak aan discipline, toewijding en het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen.
  • Proberen voortdurend op te vallen en kunnen door hun constante behoefte aan aandacht, leugenachtig en bedrieglijk zijn.
  • Tieners met weinig zelfvertrouwen schuiven de schuld af op anderen en hebben een agressieve, gewelddadige, regressieve, uitdagende of asociale houding.
Meisje dat huilt op een steiger, want het zelfvertrouwen van tieners is belangrijk

Waar is zelfvertrouwen goed voor?

Volgens Erikson is de adolescentie een zoektocht naar identiteit en betekenis. Hoewel het een periode is die gekenmerkt wordt door crises en hormonale chaos, is dit volkomen gezond en zal het resulteren in een sterkere identiteit op volwassen leeftijd. Het vinden van onze identiteit is belangrijk als het gaat om nadenken over de toekomst.

Daarom helpt zelfvertrouwen ons om onszelf te accepteren en onze unieke eigenschappen te waarderen. We zouden onze zwakheden moeten kennen, maar we moeten ons ook bewust zijn van onze sterke punten en deze laten schitteren.

Het gaat niet om egoïstisch zijn, het gaat erom dat je realistisch bent en weet wat je waard bent. Eigenwaarde is een teken van respect voor jezelf en anderen. Een persoon die zichzelf respecteert, is iemand die anderen respecteert. En een persoon die zichzelf waardeert, waardeert ook anderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Erikson, Erik (2005) Indentidad, juventud y crisis. Madrid: Taurus
  • Naranjo, C. R., & González, A. C. (2012). Autoestima en la adolescencia: Análisis y estrategias de intervención. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2013.01.011
  • Chang, M. (2007). Cultural differences in parenting styles and their effects on teens’ self-esteem , perceived parental relationship satisfaction, and self-satisfaction. Dietrich Collage Honors Theses, 1–46. Retrieved from http://repository.cmu.edu/hsshonors/85

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.