Hoe assertief te zijn met je familie

Leren assertief te zijn is een goed hulpmiddel om familiebijeenkomsten te overleven. Het helpt je om grenzen te stellen en ruzies te vermijden die je op het randje brengen en je gemoedsrust aantasten. Je kunt echt genieten van momenten van harmonie met je gezin! Lees verder om te ontdekken hoe.
Hoe assertief te zijn met je familie

Laatste update: 25 juli, 2021

Weten hoe je assertief moet zijn tegenover je familie is de sleutel tot je welzijn. Waarom? Omdat, wanneer families samenkomen voor vakanties en andere feesten, een reeks gebeurtenissen samenkomen in een dynamiek die je je geduld kan doen verliezen en zelfs je kalmte. Een familiebijeenkomst is per slot van rekening een complexe stam met uiteenlopende meningen. Dat leidt niet altijd tot een harmonieuze omgeving.

Iedereen heeft het recht om een andere mening te hebben. Wat echt telt, is te weten hoe je elkaar kunt respecteren om te kunnen samenleven. Helaas is dat niet altijd het geval. Het wordt nog een beetje ingewikkelder tijdens de feestdagen. Hoewel het een tijd van ontspanning hoort te zijn, moet je je toch voorbereiden om tijd met de familie door te brengen. Misschien heb je sommige van die mensen al een tijdje niet meer gezien.

Daarom reis je een aanzienlijke afstand om het familiediner bij te wonen. Het staat al het hele jaar in je agenda. En ja, misschien ben je er wel heel bang voor omdat die neef die graag ruzie met je maakt over alles wat je doet en zegt, er ook zal zijn. Of misschien ben je gewoon bang om je veroordelende vader te zien. Of die bemoeizuchtige tante die maar door blijft vragen over je privéleven en je toekomstplannen.

Het is niet altijd makkelijk om van je comfortzone naar vijandig gebied te gaan. Je overleeft het echter wel, ook al zijn deze bijeenkomsten zelden harmonieus, glamoureus en magisch. Sterker nog, je kunt er ongeschonden uitkomen en ook nog eens heel trots op jezelf zijn. Lees verder om te ontdekken hoe!

Een familie zit aan het kerstdiner

Strategieën om je te helpen assertief te zijn met je familie

Het oefenen van assertiviteit is een van de sleutels tot het toepassen ervan met je familie. Het is niet genoeg om te proberen ze te ontwijken en te begrijpen. Er moeten andere essentiële ingrediënten zijn zoals moed, samen met de wil om te veranderen en het zelfvertrouwen om ze in praktijk te brengen.

Het is vaak moeilijk om assertief te zijn tegenover een naast familielid. Dat komt omdat de emotionele component belemmerend kan zijn. Je kunt het gevoel hebben dat je hen op de een of andere manier beledigt en in plaats daarvan voor stilte kiezen. Het is beter om hen te negeren. Dit is echter geen goede strategie, want elke overtreding die je negeert, zal een deuk in je gevoel van eigenwaarde slaan.

Wees assertief, aanwezig, zelfverzekerd en direct

Het hoofddoel van de meeste familiereünies is bijpraten, tijd samen doorbrengen, en genieten van elkaars gezelschap. Er kunnen echter mensen in je omgeving zijn die conflicten uitvechten en meesters zijn in het verbreken en veranderen van de harmonie. Wat je welzijn betreft, moet je één ding voor ogen houden: het komt wel goed met je, wat er ook gebeurt. Probeer dus je geduld met niets en niemand te verliezen.

Maak er dus een punt van om aanwezig te zijn, want als je met je gedachten ergens anders bent, los je niets op. Spelen met je telefoon zal de tijd niet sneller doen gaan. Blijf in het hier en nu, want dit zal je helpen om in contact te komen met je emoties. Confronteer conflicten ook op een zelfverzekerde en directe manier. Hoe doe je dit dan?

  • Wees niet bang om te zeggen wat je wilt en wat je niet wilt. Zeg iets zoals: “Ik wil het hier nu niet over hebben. We zijn gezellig samen, dus dit is niet het beste moment om het er nu over te hebben.”
  • Als iemand ruzie probeert te maken, de-escaleer dat dan op een assertieve manier. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je over dingen wilt praten die ons alleen maar uit elkaar drijven. We zijn hier niet om ruzie te maken, we zijn hier om een leuke tijd te hebben.
  • Ook als een ruzie escaleert en tot grote meningsverschillen of problemen leidt, kun je proberen het zo snel mogelijk op te lossen. Herinner iedereen eraan dat het belangrijkste doel van de bijeenkomst is om plezier te maken.
Een man staat boos bij een kerstboom

Reageer niet als je dat niet wilt

Onthoud een heel eenvoudig principe over het uitoefenen van assertiviteit in je familiebijeenkomsten. Je bent niet verplicht te antwoorden op iets dat je niet wilt beantwoorden. Niemand, ongeacht zijn status binnen je familie, heeft enige autoriteit over jou. Dus, als je ergens niet over wilt praten, doe het dan niet. Maak dit duidelijk met vertrouwen en respect.

Hoe om te gaan met conflictueuze familieleden

Elke familie heeft wel iemand die het leuk vindt om conflicten uit te lokken en iedereen op zijn nummer te zetten. Zo iemand zal alles wat je zegt tegenspreken, alleen maar om je te irriteren. Er zijn twee opties om uit te kiezen, als je je in zo’n situatie bevindt. Je kunt die persoon negeren, of je kunt met ze proberen te communiceren.

Houd dus het volgende in gedachten:

  • Mensen die ervan houden om te discussiëren, tegen te spreken en het oneens te zijn alleen omdat ze dat kunnen, doen dat omdat ze waarschijnlijk onzeker zijn en het nodig hebben om hun mening en ideologieën boven die van anderen te plaatsen. Zo kleineren ze iedereen om hen heen. In deze gevallen is er maar één ding dat je kunt zeggen: “Ik begrijp en respecteer je standpunt, maar ik ben hier niet om tijd te verspillen, maar om ervan te genieten. Jij hebt jouw overtuigingen en ik heb de mijne, dus laten we van onderwerp veranderen.”
  • Over het algemeen vallen dit soort mensen aan zonder solide of logische argumenten. Een andere goede strategie is dus om vragen te stellen. Hoe meer vragen je stelt, hoe beter je positie zal zijn. Blijf kalm en maak zelfs een beetje grapjes (Engelse link). Vroeg of laat zullen ze zichzelf tegenspreken.

Je eigen welzijn komt op de eerste plaats

Om met succes een familiereünie te overleven die je al ongemak en angst bezorgt, moet je het visualiseren. Zeg tegen jezelf dat het goed komt en ken je grenzen. Werk daarom aan het volgende:

  • Weet welke situaties je niet zult tolereren voordat je de bijeenkomst bijwoont.
  • Visualiseer die grenzen en ga ervan uit dat ze je veilige ruimte zijn. Weten welke dingen en omstandigheden je niet zult toestaan, zou je gemoedsrust moeten geven.
Een hek in een tuin

Kortom, assertief zijn tijdens familiebijeenkomsten zal een groot verschil maken in je leven (Engelse link). Je zult niet alleen in een ruzie of onenigheid als winnaar uit de bus komen, maar je zult er ook beter in worden en die technieken in elke andere context kunnen toepassen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.