Hoe je je angst voor afwijzing kunt overwinnen

Hoe je je angst voor afwijzing kunt overwinnen

Laatste update: 26 februari, 2017

Als mensen zijn we vaak bang om ons leven, onze gezondheid, onze sociale status, ons geld, onze dierbaren, onze jeugd en natuurlijk de goedkeuring van anderen te verliezen. De meeste van ons vinden het namelijk leuk en hebben er behoefte aan om erbij te horen.

Het is echter beter om je zekerheid niet bij anderen te zoeken; dit is namelijk een doodlopende straat. Je moet leren om zekerheid en vertrouwen in jezelf te vinden. Niet bij anderen. Elke blik, uitspraak of handeling van een ander kan namelijk verkeerd geïnterpreteerd worden als een afwijzing, terwijl het dit helemaal niet hoeft te zijn.

Hoe je om kunt gaan met je angst voor afwijzing

1. Wees je bewust van wat er gaande is

Kijk in jezelf en reflecteer op de gedachten die je hebt over hoe afwijzing jouw gedrag kan beïnvloeden en hoe jouw gedrag weer invloed kan hebben op de manier waarop anderen handelen. Dat wil zeggen, als je er bij voorbaat al vanuit gaat dat je afgewezen zal worden, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk ook gebeuren. Je kunt je manier van handelen niet veranderen voordat je werkelijk inziet wat er gaande is. Zoek daarom naar bepaalde aanwijzingen, niet alleen van hetgeen er fout gaat, maar ook van hetgeen wel voor jou werkt.

2. Denk na over hoe je je wilt voelen

Iemand die zich afgewezen voelt, denkt hier doorgaans voortdurend over na. Hij denkt voortdurend na over dat hij zich zo niet wil voelen. Hij denkt na over waarom iemand hem heeft afgewezen. Dit is echter helemaal geen goed idee. Dit gedachtepatroon is een probleem dat je vroeg of laat op zult moeten lossen. Het is niet de bedoeling om na te denken over het gegeven dat je niet afgewezen wilt worden. Het is juist de bedoeling om jezelf te ontspannen en zeker van jezelf te zijn.

3. Denk na over hoe je angst voor afwijzing is ontstaan

Je hebt je tijdens je schooltijd vast weleens afgewezen gevoeld. Doe je ogen dicht en probeer na te denken over alles wat je sinds toen geleerd hebt en stel jezelf voor als een rustig kind dat helemaal niet bang was om afgewezen te worden. Stel daarna ook je hedendaagse zelf voor als een rustig wezen, waarbij je tegen jezelf zegt dat alles helemaal in orde is. Hoewel dit in eerste instantie misschien een beetje vreemd kan aanvoelen, heeft dit enorm veel invloed op de manier waarop je je als kind voelde en kan het je helpen om deze momenten te overwinnen.

4. Probeer vooral gebruik te maken van je constructieve verbeelding

Doe je ogen dicht en gebruik je verbeelding om je gevoelens en manier van handelen in situaties waarin je je normaal gesproken onzeker zou voelen te veranderen. Hypnose kan de manier waarop je je in bepaalde situaties voelt direct veranderen en kan helpen om het denkproces dat plaatsvindt wanneer de emoties van een persoon aangepast worden te veranderen.

5. Ga nergens vanuit

Mensen die nooit leren om hun eigen aannames in twijfel te trekken, maken hun leven een stuk lastiger dan het hoeft te zijn. Wees niet zo zeker van hetgeen jij denkt dat er zal gaan gebeuren of hetgeen jij denkt te weten. Door dit soort aannames te laten varen, zul je beter in staat zijn om je te ontspannen en te onthouden dat een situatie altijd zowel een goede als een slechte uitkomst kan hebben. Probeer er niet altijd vanuit te gaan dat je zult worden afgewezen. Niet weten is het geheim om zelfverzekerd te zijn en te genieten van het leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.