Het verschil tussen ouder worden en oud worden

Waarom lijken sommige mensen het gewicht van hun jaren te voelen en worden anderen ouder zonder zich ooit oud te voelen? Vandaag kijken we naar het verschil tussen ouder worden en oud worden.
Het verschil tussen ouder worden en oud worden
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom lijken sommige mensen beter ouder te worden dan anderen? Om die vraag te beantwoorden, hebben mensen het vaak over gezondheid of financiën. Er is echter iets dat we vaak over het hoofd zien: er is een verschil tussen ouder worden en oud worden.

Als je goed kijkt, lijkt het er niet op dat gezondheid of economische status de echte reden voor het verschil is. Ja, ze spelen zeker een rol. Veel gezonde mensen met veel geld zijn toch vrij ongelukkig, en omgekeerd.

Mensen met een jeugdige geest voelen zich niet oud, ondanks hun leeftijd. Integendeel, veel oudere volwassenen klagen erover dat er van ze wordt verwacht dat ze “oude mensen-activiteiten” doen. Uiteindelijk is het een heel andere manier om het verouderingsproces te begrijpen.

Een lachende oudere man

Niet alle oudere volwassenen voelen zich oud

Mijn vader voelde zich nooit oud. Tot de dag dat hij stierf, had hij altijd veel langetermijnplannen en activiteiten om zijn dagen te vullen.

Ik heb hem nooit de handdoek in de ring zien gooien of toegeven aan de grenzen of het verlies van leeftijd. Zijn lichamelijke achteruitgang hield hem nooit tegen. Mijn vader hield niet van het gezelschap van mensen van zijn leeftijd, omdat hij vond dat ze veranderd waren in oude mensen, wat me altijd aan het lachen maakte.

Zelfs zijn ziekte veranderde zijn houding niet. In de laatste jaren van zijn leven, had hij te maken met een vrij ernstige hartkwaal. Toch had mijn vader er altijd een goed gevoel voor humor over en liet zijn toestand nooit zijn leven regeren.

Als ik erover nadenk, realiseer ik me dat hij zijn hele leven zo heeft geleefd. Hij voelde zich nooit echt op zijn gemak bij mensen van zijn leeftijd. Mijn vader heeft zich altijd omringd met jonge mensen. Hij was een mentor voor veel jonge mensen die geïnteresseerd waren in de luchtvaart, waarmee hij zijn ervaringen kon delen en zijn vak kon leren.

Het huis waar ik ben opgegroeid was bijna als een school, altijd vol met jonge mensen en altijd vol leven. Mijn vader was altijd omringd door nieuwsgierige geesten die wilden leren en plannen toekomstige projecten.

Hij leerde ze graag waar hij van hield. Toen hij ouder werd, veranderde dit niet. Misschien is dit de beste manier om ouder te worden. Hij was een goed voorbeeld voor mij.

Waarom worden mensen op een slechte manier oud?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Sommige mensen veranderen niet zoveel als ze ouder worden, terwijl anderen dat wel doen. Misschien kom je dichter bij je ware zelf als je ouder wordt. Misschien heb je dan meer niet de energie om te verbergen wie je echt bent.

Soms zijn oudere volwassenen die slecht gehumeurd, boos en gefrustreerd zijn eigenlijk een weerspiegeling van hoe ze hun leven leefden. In veel gevallen waren deze chagrijnige oudere mensen waarschijnlijk al zo voordat ze ouder werden. Het feit is dat het steeds moeilijker wordt om je ware aard te verbergen, die zich in elk aspect van je leven begint te manifesteren.

Sierlijk ouder worden

Mensen die jong zijn lijken bepaalde kenmerken en kwaliteiten te delen. In deze eigenschappen kan je het echte verschil zien tussen ouder worden en oud worden.

Kun je voorkomen dat je te vroeg ouder wordt? Kun je ouder worden zonder je oud te voelen? Wat is het geheim om te genieten van een betekenisvol, compleet en bevredigend leven als je ouder wordt? Hier zijn enkele strategieën die de erfenis zijn van levendige ouderen:

Een lachend ouder koppel waarbij de vrouw op de rug van de man zit

De sleutel om jong van geest te blijven

Een belangrijke strategie is om gepassioneerd te blijven, ongeacht je leeftijd. Kies activiteiten die je motiveren en opwinden. Wees creatief, doe vrijwilligerswerk, maak plannen, en houd een dagelijkse agenda bij.

Bouw een gezonde relatie op met de mensen om je heen en onderhoud deze goed. Familie is natuurlijk belangrijk, maar duurzame vriendschappen kunnen een garantie zijn voor toekomstig emotioneel welzijn. Altruïsme is een andere gemeenschappelijke eigenschap die gelukkige ouderen delen.

Anderen helpen geeft je een gevoel van betekenis. Het geeft je het gevoel dat je leven iets waard is omdat je nuttig bent voor iemand anders. In staat zijn om andere mensen te helpen heeft ook een positief effect op je zelfvertrouwen.

Mensen die jong zijn houden van plezier en hebben vaak een groot gevoel voor humor. Lachen is een bron van leven, want niemand is ooit te oud om plezier te hebben. Het zorgen voor een goed gevoel voor humor is ook een uitstekende oefening voor je hersenen.

Overtuigingen, persoonlijke waarden en spirituele praktijken zijn ook heel belangrijk. Ze lijken voor veel mensen een onuitputtelijke bron van leven en vitaliteit te zijn.

De uitdaging van ouder worden of oud worden

Het is niet zo dat je deze kwaliteiten, die het verschil lijken te zijn tussen ouder worden en oud worden, pas begint te ontwikkelen als je een bepaalde leeftijd bereikt. We worden immers elke dag ouder.

Hoe je nu je leven leeft en hoe je je vandaag in je eigen lichaam voelt, zal bepalen of je wel of niet sierlijk ouder wordt. Ben je klaar voor de uitdaging?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Grover, Sean (2015) Aging vs. Growing Old? What’s the Difference? Sean Grover blog. Recuperado de http://www.seangrover.com/how-to-age-without-growing-old/

  • Singh, A., & Misra, N. (2009). Loneliness, depression and sociability in old age. Industrial psychiatry journal, 18(1), 51–55. doi:10.4103/0972-6748.57861

  • Musich, S., Wang, S. S., Kraemer, S., Hawkins, K., & Wicker, E. (2018). Purpose in Life and Positive Health Outcomes Among Older Adults. Population health management, 21(2), 139–147. doi:10.1089/pop.2017.0063


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.