Het verband tussen netelroos en eenzaamheid

Netelroos en eenzaamheid maken vaak deel uit van dezelfde realiteit. Deze vervelende huidaandoening wijst op moeilijkheden in het affectieve contact van mensen met anderen. We gaan het ook hebben over de angst en het verdriet die dit veroorzaakt.
Het verband tussen netelroos en eenzaamheid

Laatste update: 04 januari, 2024

Er is een nauw verband tussen wat er gebeurt met gedachten en emoties en huidaandoeningen. Zo is er een verband tussen netelroos en eenzaamheid. Hoewel je het misschien niet weet, is de huid van begin tot eind een geïnnerveerd orgaan. Met andere woorden, het is een orgaan dat direct gerelateerd is aan het zenuwstelsel.

De relatie tussen de geest en de huid heeft geleid tot een subspecialisme dat psychodermatologie (Engelse link) wordt genoemd. Een andere subspecialisatie, psychoneuro-immunologie, bestudeert huidaandoeningen. Specialisten op deze gebieden en psychoanalytici vonden een verband tussen urticaria en eenzaamheid.

Vanuit een psychoanalytisch standpunt zijn huid en aanraking de referentiepunten van emotionele nabijheid of afstand. Mensen leggen hun eerste emotionele contact met de wereld via de huid. Dit blijft een barrière en een symbolisch contactpunt gedurende het hele leven.

“Laat me je dit vertellen: als je een eenling ontmoet, wat ze je ook vertellen, dan is dat niet omdat ze van eenzaamheid genieten. Het is omdat ze al eerder hebben geprobeerd om op te gaan in de wereld en mensen hen blijven teleurstellen.

Jodi Picoult

Vrouw met jeuk

Een onthullend experiment

Dr. Nicolás Noriega is allergoloog en immunoloog met een master in psycho-neuro-immuno-endocrinologie. Hij werkt in Villa María in Córdoba, Argentinië, en voerde daar een onderzoek uit. Het doel was om het verband vast te stellen tussen psychologische problemen en allergieën, waaronder urticaria.

Zijn studie was gebaseerd op de follow-up van 82 patiënten gedurende een jaar. Ze hadden allemaal verschillende soorten allergieën. Het onderzoeksteam paste twee criteria toe om de personen te selecteren:

  1. Ze ondergingen geen farmacologische behandeling.
  2. Ze ondergingen geen psychologische behandeling.

Uiteindelijk stelden ze vast dat 42 procent rhinosinusitis, 30 procent netelroos en 28 procent dermatitis had. Het resterende percentage had andere soorten allergieën. Uit een reeks tests van de emotionele toestand van deze patiënten bleek zelfs dat 95 procent twee of meer symptomen van angst had. Deze duiden meestal op depressie.

Na dit experiment en zijn klinische ervaring gelooft Dr. Noriega dat “netelroos een van de aandoeningen is waarbij stress, angst en emotionele problemen een superlatief belang krijgen. In sommige gevallen is er maar één oorzaak.”

Netelroos en eenzaamheid

Netelroos is een aandoening die gekenmerkt wordt door rode striemen op de huid. Velen beschouwen het als een allergische reactie. Het is meestal episodisch, wat betekent dat het spontaan verschijnt en weer verdwijnt. Slechts zelden wordt het chronisch.

De eersten die hintten op de relatie tussen netelroos en eenzaamheid waren Freudiaanse psychoanalytici. Hoewel Freud het onderwerp zelf behandelde, ging Didier Anzieu er verder op in. Anzieu stelt dat huidreacties meer te maken hebben met de symbolisering van nabijheid of afstand in contact met mensen die ertoe doen.

Zo stelt hij dat allergische huidreacties, zoals atopische dermatitis, eczeem en urticaria, een conflict vertegenwoordigen in termen van nabijheid-afstand.

Vrouw met uitslag op haar schouderblad

De boodschappen achter netelroos

In dezelfde lijn stelt Joman Romero, auteur van het boek ¿Qué Nos Quiere Decir el Cuerpo con la Enfermedad? (In het Engels: Onszelf Kennen: What Does the Body Want to Tell Us with Diseases?) wijst erop dat urticaria en eenzaamheid hand in hand gaan. Hij verwijst ook naar situaties zoals:

  • Scheidingsconflicten. De persoon heeft het gevoel dat iemand van hem of haar wordt weggenomen.
  • Liefdesdriehoeken. De aanwezigheid van een derde verhindert gewenst contact met een geliefde.
  • Scheiding van zichzelf. Afstand voelen tot de eigen verlangens. De onmogelijkheid hiervan om “op de huid te komen.” Met andere woorden, om concreet gedrag te worden, in plaats van onderdrukte verlangens.
  • Eenzaamheid. Ze drukken de spijt uit dat ze geen contact kunnen maken met anderen. Netelroos en eenzaamheid gaan dus hand in hand in hun meerdere facetten.
  • Onbewust afgewezen contact. Netelroos is ook gerelateerd aan contact hebben met iets of iemand die je veracht of afwijst. Dit komt omdat mensen dit contact als oneervol ervaren.
  • Gevoel van mishandeling. De afdruk op de huid die netelroos achterlaat lijkt op die van een klap. Het kan een uiting zijn van ervaren mishandeling en daarom wordt het zichtbaar.

Romero voegt eraan toe dat mensen die netelroos ervaren de neiging hebben om onzeker te zijn en een passieve houding aan te nemen in hun relaties met degenen van wie ze houden. Ook zijn ze geneigd om zich gekwetst te voelen in liefdesrelaties en vinden ze het moeilijk om vast te stellen wat hen echt dwars zit.

Zoals je kunt zien gaan netelroos en eenzaamheid hand in hand omdat de huid emotionele moeilijkheden onthult.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Villa, R. S., Pérez, J. M. E., Bernardo, S. A., Iglesias, J. C., Vega, E. G., & Menéndez, A. G. (2000). Perfil psicológico y calidad de vida pacientes con enfermedades dermatológicas. Psicothema, 12(2), 30-34.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.